Tekst

Wat doe je met een aardwarmtebron in de zomer? Alexander van Noort, directeur Ennatuurlijk Aardwarmte geeft een blik achter de schermen. “Er is altijd vraag naar warmte, zeker dit jaar hebben we tot eind juni nog flink wat warmte geleverd aan de glastuinbouwtelers door het koude en natte weer. Voor onze organisatie is de zomer zelfs de drukste periode van het jaar!”

“Een aardwarmtebron levert altijd warmte, winter én zomer. Dus ik begrijp dat mensen zich afvragen: ‘wat moet je met die warmte in de zomer’. Maar dat ligt genuanceerder. Ook in de zomer is er een warmtevraag, alleen minder. Dus dan produceren we ook minder: de pompen laten we een tandje langzamer draaien. Alle warmte die we overproduceren, en dus niet leveren aan onze klanten, slaan we op in een Hoge Temperatuur Opslag (HTO), een soort warmwateroven in ondiepere aardlagen. 
 

Warmte opslaan voor winterpieken

In de kop van Noord-Holland waar we warmte leveren aan glastuinders, maken we bijvoorbeeld gebruik van een reservoir tussen twee afgesloten kleilagen op ongeveer 370 meter diepte. Die warmte gebruiken we weer voor de winterpiek in de warmtevraag. Want een aardwarmtebron is niet zo flexibel als een gascentrale. Is het heel koud en ontstaat een piek in de vraag, dan kun je een gascentrale altijd even opstoken. Dat kan niet bij een aardwarmtebron, dat moet heel geleidelijk gaan en is beperkt tot een maximum volume.

 

Ideale tijd voor groot onderhoud

De productie van aardwarmte mag dan minder zijn in de zomer. Voor de organisatie is het een drukke tijd. Omdat de warmtevraag in juli en augustus lager is, is dat de perfecte periode voor groot onderhoud. Daarvoor moeten we een bron tijdelijk stilzetten. Dat doen we heel gecontroleerd: de waterstroom mag niet in één keer stoppen om drukverstoring in de ondergrondse lagen te voorkomen. Vervolgens controleren we de integriteit van de put en voeren we noodzakelijke werkzaamheden uit. Ook doen we groot onderhoud aan de productiefaciliteiten zelf, zoals de separatoren en de warmtewisselaars.”

 

Nieuwe bronnen klaar voor stookseizoen

De zomer is daarnaast het uitgelezen seizoen om nieuwe aardwarmteputten te boren, zodat ze eind oktober klaar zijn voor het stookseizoen. “Onze investering levert dan direct rendement op. In de zomermaanden draait ons ontwikkelingsteam dan ook overuren. Op dit moment zijn we bezig met een nieuw doublet voor de glastuinders in Middenmeer, waar we alles op alles zetten om op tijd klaar te zijn. Dus voor ons geen luie lange vakantie.”



Meer weten over de werking van aardwarmte? Bekijk de animatieserie die we hierover maakten.