ENN dit was ons jaar

 

Enn dit was ons jaar

2020 is een jaar geworden om nooit te vergeten. Een jaar dat anders is gelopen dan iedereen had verwacht. Terwijl veel stil kwam te staan of niet door kon gaan, ging de energietransitie in volle vaart door. Er is steeds meer aandacht voor de transitie waarin we zitten. We komen op het punt dat we niet langer alleen over de energietransitie kunnen praten maar dat er ook veel moet gebeuren. Als Ennatuurlijk hebben wij dit jaar niet stilgezeten. We hebben onze handen uit de mouwen gestoken en we zijn aan de slag gegaan. In de verwarrende wereld van nieuwe energieoplossingen zetten wij ons in om Nederland aan de hand te nemen, zodat iedereen zorgeloos de duurzame energietoekomst in durft in te stappen. Met als doel: sneller naar lokale en duurzame energie voor iedereen in Nederland. Graag kijken wij in dit jaaroverzicht terug een aantal stappen die dit jaar samen met onze partners zijn gezet.

Tekst

 

Januari 

EBN en Shell treden toe tot aardwarmteproject Leeuwarden  

Warmte van Leeuwarden

Energie Beheer Nederland (EBN) en Shell treden toe tot het consortium Warmte van Leeuwarden om het bestaande aardwarmteproject in Leeuwarden verder te helpen realiseren. Het consortium bestaat vanaf nu uit de partners EBN, Ennatuurlijk, Shell en initiator Bouwgroep Dijkstra Draisma. Het project zal een belangrijke bijdrage leveren aan de verduurzaming van de warmtevraag van Leeuwarden. Aardwarmte is namelijk een veelbelovende duurzame energiebron en kan een belangrijke bijdrage leveren aan de duurzame warmtevoorziening in Nederland.  

Lees verder

Tekst

Februari 

Klantenservice Ennatuurlijk ontvangt 2000ste certificaat van KSF 

Ons klantenserviceteam nam het 2000ste branchecertificaat van Klantenservice Federatie in ontvangst. Voor dit certificaat zijn de klantvriendelijkheid, deskundigheid en oplossingsgerichtheid van de klantenservicemedewerkers getoetst. Opvallend is volgens de KFS dat de klantenservicemedewerkers van Ennatuurlijk oprecht betrokkenheid tonen, ze nemen echt de tijd voor klanten en ze denken vooruit. We rekenen medewerkers niet af op gespreksduur en het aantal gesprekken per dienst. Doordat medewerkers zichzelf mogen zijn, zijn ze in gesprekken oprecht betrokken en dat voelen klanten feilloos aan. 

Lees verder

Tekst

Maart

Ernst Japikse is de nieuwe Algemeen Directeur

Ernst Japikse - Directeur Warmtebedrijf Ennatuurlijk

Hij volgt daarmee Erik Stronk op. “Warmte en koude zijn onmisbaar in de energietransitie. Ennatuurlijk is de business partner om deze verandering ook daadwerkelijk te realiseren met behulp van innovatieve en duurzame oplossingen.”

Tekst

April 

Woningcorporaties en warmtebedrijven sluiten Startmotor-akkoord 

Woningcorporaties en warmtebedrijven sluiten Startmotor-akkoord

Woningcorporaties en vijf warmtebedrijven hebben afspraken gemaakt om de versnelde verduurzaming van de warmtevoorziening van 100.000 huurwoningen te realiseren. Vandaag publiceren de partijen het akkoord: het Startmotorkader. De verduurzaming gaat woonlastenneutraal: de gemiddelde huurder gaat niet meer betalen dan voor de gasrekening. Bovendien betalen woningcorporaties een prijs voor de aansluitkosten van het warmtenet gebaseerd op een transparant rekenmodel. 

Lees verder

Tekst

Mei

Ennatuurlijk presenteert warmte-etiketten en magazine 

Wij geven u graag inzicht in de duurzaamheid van onze warmtenetten. Vanaf dit jaar publiceren wij onze warmte-etiketten. Hierop is in één oogopslag te zien welke warmtebronnen Ennatuurlijk gebruikt en hoe duurzaam het betreffende warmtenet is. De warmte-etiketten worden niet alleen op deze website gepubliceerd. Wij kozen ervoor om daarnaast een magazine te publiceren dat in het teken staat van duurzaamheid. 

Download Ons Blad  

Tekst

Juni / juli 

Ennatuurlijk krijgt sterkere positie in warmtebedrijf Het Groene Net 

Stefan Suurmond financieel directeur Ennatuurlijk

De gemeente Sittard-Geleen en Ennatuurlijk hebben een nieuwe aandeelhoudersovereenkomst opgesteld, waarin onder meer is vastgelegd dat de investeringen in HGN Noord voortaan worden gedaan door Ennatuurlijk.  Stefan Suurmond, financieel directeur Ennatuurlijk zegt hierover: “HGN Noord is een warmtenet met veel potentie. Het biedt volop mogelijkheden om de regio verder te verduurzamen. Ennatuurlijk heeft, dankzij een kapitaalkrachtige aandeelhouder, de slagkracht om te investeren in HGN Noord en zo verdere groei te realiseren. Samen met de gemeente is in de afgelopen jaren een mooie basis gelegd. Als marktpartij pakken we de handschoen nu verder op.” 

Lees verder

Tekst

Augustus  

Ennatuurlijk zoekt het talent van de toekomst!  

Wij zijn op zoek gegaan naar trainees die een grote steen willen bijdragen aan het verduurzamen van Nederland. Zo krijgen young professionals de kans om ervaring op te doen in de sector en worden zij klaargestoomd voor een carrière in de duurzame energietransitie. Op deze manier kan dit talent een belangrijke rol spelen in de operatie om Nederland van het aardgas af te halen. Inmiddels zijn 8 trainees geselecteerd. Zij beginnen begin 2021 hun traineeship bij Ennatuurlijk.

Meer over het traineeship

Tekst

September 

Leeuwarden krijgt toegang tot meer duurzame aardwarmte 

Ennatuurlijk zet zich in voor een uitgebreid warmtenet in Friese hoofdstad. Op 25 september tekenden gemeente Leeuwarden en Ennatuurlijk de samenwerkingsovereenkomst voor de aanleg van een nieuw warmtenetwerk in Leeuwarden. Een uniek project met de potentie om de helft van de Friese hoofdstad duurzaam te kunnen verwarmen via aardwarmte (geothermie). Ook kunnen de twee bestaande warmtenetten van Ennatuurlijk in Leeuwarden verder integreren. Grote organisatie zoals Medisch Centrum Leeuwarden en Achmea hebben al aangegeven aangesloten te willen worden.  

Lees verder

Tekst

Warmtenet in Eindhoven duurzamer dankzij drie warmtebuffers 

Ennatuurlijk heeft drie warmtebuffers in Eindhoven geplaatst bij de biomassacentrale op Strijp-T. Hierdoor kan de warmte van lokaal snoeihout, die op dat moment niet wordt afgenomen, tijdelijk worden opgeslagen. De buffers dragen bij aan de verdere verduurzaming van het warmtenet in de grootste gemeente van Noord-Brabant.

Lees verder

Tekst

Oktober 

Eerste fase Warmtesingel Breda afgerond 

In oktober is de eerste fase van het project Warmtesingel Breda afgerond. De Warmtesingel is een leiding van vijf kilometer lang die dwars door de binnenstad loopt. Zo wordt het warmtenet aan de ene kant van de stad op termijn verbonden met het warmtenet aan de andere kant. Door de aanleg van de Warmtesingel komt duurzamere warmte voor zo’n vijfduizend woningen en honderd bedrijven in Breda binnen handbereik als alternatief voor verwarmen met aardgas. 

Lees verder

Tekst

November  

Twee prijzen voor de warmtenetten van Ennatuurlijk 

Tijdens het Nationaal Warmtecongres 2020 heeft Ennatuurlijk dit jaar twee prijzen voor warmtenetten in Nederland gewonnen: één voor het duurzaamste en één voor het meest innovatieve warmtenet. Het warmtenet in Hengelo is de grote winnaar in de categorie meest innovatieve warmtenet van Nederland. Ennatuurlijk is als grootaandeelhouder van Warmtebedrijf Hengelo betrokken bij de ontwikkeling van dit warmtenet.  Daarnaast is het warmtenet van Enschede opnieuw het duurzaamste warmtenet van Nederland. We zijn supertrots op deze waardering en de bijdrage die we hiermee leveren aan het aan het verduurzamen van de regio Twente.  

Lees verder

Tekst

December 

Campagne: ontdek het ware verhaal van het Warmtenet 

Campagne natuur en milieu

Warmtebedrijven Eneco, Ennatuurlijk, Eteck, Gasunie, Vattenfall, Veolia Nederland en milieuorganisaties Natuur & Milieu en de Natuur en Milieufederaties lanceren vandaag samen de campagne ‘Het ware verhaal van het warmtenet’. In de aanloop naar aardgasvrij wonen willen de partijen mensen bekender maken met warmtenetten en hen informeren over de rol en kansen ervan in de energietransitie. Eerder sloten deze organisaties met elkaar het Warmtepact, waarin zij streven naar groei en volledig duurzame warmtenetten in 2040.

Lees verder

Dit zijn slechts een aantal stappen die dit jaar zijn gezet. Benieuwd wat er nog meer is gebeurd? Ga dan naar ons nieuwsoverzicht.

Tekst

Op naar 2021 

Er zijn nog vele stappen te zetten om ons land verder te verduurzamen. Door niets te doen, blijven we stilstaan. Wij blijven ons daarom inzetten en gaan samen op zoek naar oplossingen. Als we elke keer kleine stappen vooruit maken wordt het uiteindelijk een grote stap richting een duurzame toekomst. Uiteindelijk kunnen vele kleine handelingen, een groot verschil maken. Op naar een versnelling van lokale en duurzame energie voor iedereen in Nederland. Op naar een nieuw jaar!