Goed voorbereid op aardgasvrij

Tekst

Of er nu al wel of nog geen vastomlijnde plannen zijn voor de energietransitie in uw gemeente of woningbezit, met één ding kunt u nu al beginnen: zorg dat woningen voorbereid zijn op aardgasvrij. Dan kan straks de aansluiting op een warmtenet of andere warmtevoorziening soepel verlopen. Zo gaat geen tijd verloren. Wat kunt u als woningcorporatie of gemeente doen?

1. Start met isoleren

Welke oplossing voor warmte u ook kiest, isolatie is altijd de eerste stap. Want wat niet wordt verbruikt, hoeft ook niet te worden geleverd. Dat is goed voor het milieu en goed voor de portemonnee van de bewoner. Goede isolatie is bovendien een must als een woning wordt aangesloten op een warmtenet met een temperatuur van 70°C of lager of bij een keuze voor bijvoorbeeld een warmtepomp. Isolatie zorgt dat de woning ook bij relatief lagere temperaturen comfortabel warm blijft. U kunt huurders en woningbezitters daarin helpen met voorlichting en stimuleringsmaatregelen. 

Tekst

2. Neem mensen mee in de verduurzaming

Voor veel mensen zijn ‘aardgasvrij’ en de energietransitie nog ver van hun bed. De energietransitie gaat leven als een gemeente of woningcorporatie hiermee zelf actief aan de slag gaat. Denk aan bewoners meenemen in het verduurzamen van het stadhuis of andere markante gebouwen, open communiceren over plannen of buurtbijeenkomsten.

Media
Tekst

3. Doe aan verwachtingsmanagement

Heeft u al gedetailleerde tijdslijnen voor het aardgasvrij maken van wijken? Of heeft u alleen nog maar een grove outline? Communiceer het met de bewoners. Zo weten ze waar ze aan toe zijn en kunnen ze zelf inschatten of vervanging van een oude cv-ketel wel of niet zinvol is.

Overstapprogramma: Gas uit, warmte aan

Wij weten als geen ander met welke uitdagingen u als woningbouwcorporaties geconfronteerd wordt. Daarom ontwikkelden we speciaal voor woningcorporaties  Gas uit, warmte aan: een doordacht programma afgestemd op uw project zodat de overstap van gas naar warmte op alle fronten zo snel en soepel mogelijk verloopt.

Meer informatie over Gas uit, warmte aan.

Tekst

4. Tips voor aardgasvrij wonen

De verbouwing van de keuken is een goed moment om ook alvast te kiezen voor een gasvrij alternatief voor koken, zoals inductie. En als de cv-ketel nodig moet worden vervangen, dan kan ook een cv-ketel huren een goede optie zijn. Een aardgasvrije toekomst komt tot leven met simpele tips.

Bekijk hier onze bespaartips

Media
Tekst

Download Ons Blad

Dit interview is onderdeel van Ons Blad, een magazine dat in het teken staat van duurzaamheid. 

Download ons gratis magazine

Media
Ons blad