Warmte en de energietransitie

Tekst

De energietransitie is in volle gang. Dat moet ook wel. Het Klimaatakkoord geeft aan dat Nederland in 2050 zo goed als CO2-neutraal moet zijn. Bovendien draaien we de gaskraan in Groningen langzaam dicht en is het verstandig om daardoor niet afhankelijk te worden van andere regio’s in de wereld. Dat bereiken we door collectief van het aardgas af te stappen. Daarvoor moeten overheden, energieleveranciers, maatschappelijke organisaties, bedrijven en inwoners samen stevige stappen zetten.

Media
Tekst

Ennatuurlijk biedt hulp bij de energietransitie

 

Rol van warmte in de energietransitie

Warmtenetten vormen een belangrijk oplossing voor de verduurzaming van de bebouwde omgeving. In het klimaatakkoord staat dat het doel is om voor 2030 1,5 miljoen woningen van het aardgas af te halen. Ongeveer de helft daarvan moet verwarmd worden door een warmtenet. Warmtenetten zijn dus een belangrijk onderdeel van de energietransitie.

Tekst

Om de afspraken uit het Klimaat­akkoord na te komen moet het aantal warmtenetten de komende tien jaar fors én snel worden uitgebreid. Dat lukt alleen door de werkwijze ingrijpend aan te passen, zegt operationeel directeur Tom Emons Operationeel Directeur van Ennatuurlijk in Cobouw.

"Opschalen is omvangrijk en complex, maar ook ingrijpend, maatschappelijk en sociaal gezien. De straat gaat open, de cv-ketel gaat eruit en wij komen met warmte binnen. Dat is een gigantische ombouw.” Om de doelen te halen moet de branche het aantal aansluitingen opvoeren naar 80.000 per jaar vanaf 2025 en dat tempo vasthouden tot 2030. Dat zouden voor Ennatuurlijk 15.000 tot 25000 aansluitingen per jaar zijn, schat Emons. “Nu doen we met 2500 aansluitingen een fractie daarvan.”

Media
Tekst

Op naar duurzame warmte

Duurzame warmte biedt kansen. Wist u dat verwarming maar liefst 60 procent van het aardgasverbruik beslaat? Door het inzetten van bijvoorbeeld industriële restwarmte, aardwarmte of biomassa zetten we collectief en relatief eenvoudig grote stappen richting een aardgasvrije bebouwde omgeving. Vooral voor compacte bestaande woningbouw bestaan er efficiënte manieren om duurzame warmte te leveren die niet duurder is dan aardgas. Bovendien kan een warmtenet in de toekomst steeds verder verduurzaamd worden met bijvoorbeeld een of meer nog duurzamere warmtebronnen in de buurt. Klanten van Ennatuurlijk profiteren van praktische voordelen. Duurzamere warmte is namelijk betaalbaar, comfortabel, veilig, heeft een hoge leveringszekerheid en het systeem neemt veel minder ruimte in beslag in huis dan elk alternatief. Bovendien verbetert duurzamere warmte het label van een pand.

Tekst

Download Ons Blad

Meer weten over de rol van Ennatuurlijk in de energietransitie? Download dan Ons Blad, een gratis magazine dat in het teken staat van duurzaamheid en de toekomst van warmtenetten.

Download magazine

Media
Ons Blad