Optimaliseer ventilatie

Optimaliseer ventilatie

Een goede ventilatie in huis zorgt voor voldoende frisse lucht en is daarom noodzakelijk. Door naden en kieren te dichten is de natuurlijke ventilatie in onze huizen sterk afgenomen. Het huis ventileren door een raam open te zetten zorgt er echter ook voor dat er ineens veel warmte ontsnapt. Dat kan slimmer! Ventilatieroosters of een elektrisch ventilatiesysteem bieden een uitkomst. 

Als jouw huis gebouwd is tussen 1976 en 2000 is er waarschijnlijk al een mechanisch ventilatiesysteem. Het vervangen van een ventilator-systeem op gelijkstroom door een versie op wisselstroom bespaart ca. 130 kWh/jr aan elektriciteit.

In nieuwe huizen is vaak al goede ventilatie toegepast in sommige gevallen al inclusief warmteterugwinning op de ventilatielucht

  Besparing
(kWh/jaar)
Besparing
(Euro/jaar)
Investering
(Euro)
Minimale situatie Vaak al geregeld    
Maximale situatie 140 135 300-500

 

(Voor deze besparingstips hebben we ons laten inspireren door milieucentraal)
 

Disclaimer:
* Bij alle berekeningen en besparingen is er gerekend met ‘model-woningen’ en/of minimum en maximum situaties. Aangezien elk huis en elke situatie uniek is kunnen er geen rechten worden ontleend aan de omschreven maatregelen. Het toepassen van de tips is op eigen-risico. Besparingen kunnen niet gesommeerd worden, omdat veel besparingen invloed op elkaar hebben. Besparingen kunnen ook anders uitpakken omdat iedere situatie uniek is.
** De minimum situatie is gebaseerd op een 2 persoonshuishouden wonend in een appartement met een oppervlak van 90m2 en uit het bouwjaar 2015. De maximum situatie is gebaseerd op een 4 persoonshuishoudens wonend in een tussenwoning met een oppervlak van 150m2 en uit het bouwjaar 1975. Besparingen voor oudere woningen zijn niet in kaart gebracht aangezien pas vanaf de jaren ‘70 warmtenetten van Ennatuurlijk gerealiseerd zijn.  
< Terug naar bespaartips
Besparing*
Investering*

Heeft u zelf nog tips of wilt u meer weten?

Stuur dan een e-mail naar:
bespaar@ennatuurlijk.nl

Vond u deze bespaartip waardevol?

Bekijk alle bespaartips of neem contact op via bespaar@ennatuurlijk.nl