Hot topic: waarom betaal ik meer voor warmte als de gasprijs omhoog gaat?

Tekst

Hot topic

Tekst

Marja maakt zich zorgen over haar warmterekening. Door de hoge gasprijzen gaat ze ook meer betalen voor warmte. Waarom is dat? Ze gebruikt toch warmte en geen gas?

Tekst

Prijsstijging warmte zo laag mogelijk

Ernst Japikse, de algemeen directeur van Ennatuurlijk, wil deze vraag graag zelf beantwoorden. Hij begrijpt heel goed dat Marja en ook andere klanten vragen hebben over de stijgende energiekosten. “Ik deel die zorgen. Als warmtebedrijf voelen we ons heel verantwoordelijk voor de betaalbaarheid van warmte. Daarom zijn onze prijzen altijd lager dan zou mogen vanuit de ACM (Autoriteit Consument en Markt). Klanten die op warmte zijn aangesloten blijven daardoor minder betalen dan mensen met een eigen cv-ketel op aardgas. Maar we doen we er alles aan om de prijsstijging zo laag mogelijk te houden. Helaas kunnen we niet voorkomen dat de prijs van warmte omhoog gaat.”

Tekst

Hogere kosten voor warmte

“Die prijsverhoging is nodig omdat ook onze productiekosten door de hogere gasprijs omhoog zijn gegaan. Dat heeft onder meer te maken met hogere inkoopprijzen voor warmte en een flink hogere gasrekening. Daarnaast zijn de kosten voor duurzame warmte nog steeds hoog. Als we al die kosten niet in enige mate doorberekenen, kunnen we niet meer warmte blijven leveren zoals je van ons gewend bent.”

Media
Tekst

Nu nog gas nodig

“Waarvoor wij nog gas gebruiken? De warmte die onze klanten ontvangen is afkomstig uit verschillende warmtebronnen, bijvoorbeeld warmte uit de industrie. In 2040 willen we dat alle warmte die we leveren 100% duurzaam is. De warmte wordt dan geproduceerd zonder fossiele brandstoffen. Maar helaas zijn we daar nog niet. Nu gebruiken we soms nog gas om bij te stoken als de warmtevraag heel groot is. En bij sommige warmtenetten zijn we de komende jaren ook nog afhankelijk van gas voor de basislevering van warmte.”

Tekst

Zorgen voor onze klanten

“Hoe dan ook, de prijsstijging raakt onze klanten. We maken ons daar zorgen over en doen alles wat in onze macht ligt om de warmtetarieven in de hand te houden. Feit blijft dat klanten met warmte nog steeds goedkoper uit zijn dan klanten met een eigen cv-ketel op aardgas. We zijn ook blij dat de overheid bijspringt om de stijging te dempen: iedereen in Nederland krijgt een compensatie via de elektriciteitsrekening. Daarnaast ondersteunen we onze klanten met informatie en advies. Zo geven we bespaartips omdat het door de hogere prijzen steeds voordeliger is om te investeren in energiebesparende maatregelen. Ook adviseren we om het voorschotbedrag te verhogen. Dan betaal je iedere maand extra om de prijsstijging op te vangen. We blijven monitoren hoe dit gaat en ondersteunen onze klanten waar we kunnen.”

Media
Kruidenbuurt Tilburg
Tekst

Oplossing: doorpakken in de energietransitie

“Tot slot: waar het in de basis om gaat is dat we als samenleving veel te afhankelijk zijn van gas. Wat ons betreft gaan we de energietransitie versnellen, zodat we geen gas meer nodig hebben. Wij pakken onze verantwoordelijkheid en zijn volop bezig met de verduurzaming van onze warmtenetten en de ontwikkeling van nieuwe duurzame warmtebronnen. Maar we kunnen het niet alleen. Nederland zo snel mogelijk aardgasvrij kan alleen als we het samen doen.”

Meer weten

Wil je precies weten hoe de gasprijs de warmtetarieven beïnvloedt? In deze blog zet Ernst alle factoren op een rij.

 

 

Meer weten over je tarief?

Onder meer Dionne van onze klantenservice helpt je graag verder.

Je kunt ons bereiken via:
Whatsapp: 0611461151
telefoon: 085-2734567
mail: klantenservice@ennatuurlijk.nl

Wat vind jij van Hot topic: waarom betaal ik meer voor warmte als de gasprijs omhoog gaat?

Wat vind jij van Hot topic: waarom betaal ik meer voor warmte als de gasprijs omhoog gaat?

Bedankt voor het geven van jouw waardering!
Deze staat in de wachtrij om goedgekeurd te worden door een van onze website beheerders.
Na goedkeuring zal deze worden gepubliceerd.

Sluit dit venster