Koude van Ennatuurlijk

Tekst

Naast warmte ontvang je ook koude in jouw woning. Zelfs tijdens snikhete zomerdagen blijft het in jouw woning behaaglijk met een simpele draai aan de thermostaat.

Tekst

De koude komt, net als de warmte, de woning binnen via de afleverset in je meterkast of berging. Via de vloerverwarming wordt de vloer gekoeld waardoor ook de temperatuur in jouw woning omlaag gaat. Op de thermostaat kun je het hele jaar door kiezen voor verwarmen of koude. De koude komt van natuurlijke bronnen, zoals koude buitenlucht of een koude bron in de bodem. Het is daarmee beter voor het milieu dan een airconditioning. Een airco verbruikt namelijk veel stroom.

Niet overal waar een warmtenet ligt is ook koude beschikbaar. Ook verschilt de koudebron per gebied. In ’s Hertogenbosch komt de koude bijvoorbeeld uit een WKO-bron. Goed om te weten: overal waar we water oppompen, gaat water ook weer terug naar de koudebron. Zo zorgen we ervoor dat de bodem in balans blijft. Elke woning heeft een eigen afleverset. Die leidt de warmte en koude naar het vloerverwarmingssysteem.

Media
Koude van Ennatuurlijk
Tekst

Wat zijn de voordelen van koeling via een koudenet?

 • In de zomer is je huis een paar graden koeler dan de buitentemperatuur
 • Je hebt geen omkijken naar onderhoud: dat doen wij voor je
 • Koude van Ennatuurlijk is duurzamer, want je maakt daarvoor minder gebruik van fossiele brandstoffen
 • Vergeleken met een warmtepomp (of airco) met buitenlucht als bron, levert het gebruik van koude vanuit een koudenet minder geluid op. Vooral buiten het gebouw of de woning
 • Er wordt in of op het gebouw minder ruimte verbruikt
 • Er wordt minder stroom gebruikt voor de koeling
Tekst

Zo wekken we koude op

 • Koudebron (in Eindhoven en ‘s Hertogenbosch)
  Op warme dagen pompen we koud grondwater uit de koudebron. Dat gebruiken we om het koudenet te koelen. Het grondwater pompen we vervolgens weer terug.
 • Collectieve koelmachine
  De koelmachine levert koude waarbij de vrijkomende condensorwarmte aan de buitenlucht, aan de woningen of aan het warmtenet teruggeleverd wordt.
 • Collectieve bodemlus
  De bodemlus bestaat uit een leiding waardoor water wordt gepompt. Het water neemt de koude van de bodem op en geeft deze af aan het koudenet.
 • Technische ruimte
  Een warmtewisselaar in de technische ruimte zorgt voor de overdracht van de warmte en koude aan het leidingnet van het gebouw.
 • Vloerverwarming en vloerkoeling
  Op de thermostaat kun je kiezen voor verwarmen of koelen. Om te kunnen koelen moet de temperatuur in jouw woning boven de 21 graden zijn. Elke woning heeft een eigen afleverset voor warmte en koude. De afleverset leidt de warmte en koude door naar het vloerverwarmingssysteem.
Tekst

Heb je nog vragen? 

De antwoorden op de meest gestelde vragen over koude hebben we voor je op een rijtje gezet. Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Dan horen we graag van je. 

Meer weten?

Onder meer Dionne van onze klantenservice helpt je graag verder.

 

085-2734567
klantenservice@ennatuurlijk.nl

Wat vind jij van Koude van Ennatuurlijk

Wat vind jij van Koude van Ennatuurlijk

Bedankt voor het geven van jouw waardering!
Deze staat in de wachtrij om goedgekeurd te worden door een van onze website beheerders.
Na goedkeuring zal deze worden gepubliceerd.

Sluit dit venster