Nieuwsbrief maart 2021

Tekst
Nieuwsbrief maart 2021
Tekst

De lente is weer begonnen. Bij Ennatuurlijk houden we daarvan. Het zonnetje komt weer wat vaker door, de bomen worden steeds groener en planten beginnen meer en meer te bloeien. Een extra voordeel is dat uw woning automatisch wat meer opwarmt door het zonnetje. Vergeet daarom niet om de verwarming in huis weer een graadje lager of zelfs helemaal uit te zetten.

Weet u al wat u deze lente gaat doen? Misschien gaat u lekker klussen in de tuin, vaker met de kinderen naar buiten of aan de grote voorjaarsschoonmaak beginnen. Of misschien kunnen we u wel inspireren om af en toe een lekker en gezond ommetje te lopen in het lentezonnetje. Wat het ook wordt, wij hopen dat u er met volle teugen van geniet. Ennatuurlijk wenst u een hele fijne lente!

Tekst

Podiumplek voor de Buurt Bouwdoos Warmtetransitie

Bewoners uit verschillende Utrechtse wijken verkenden van oktober tot maart samen met warmtebedrijven hoe zij huizen in hun wijk of hun complex kunnen verwarmen zonder aardgas. Dit deden ze tijdens de Expeditie Warmte: samen op zoek naar warmte in de buurt, zoals warmte uit rivieren, kanalen, het riool, de bodem, of restwarmte van een lokaal bedrijf. Ingenieursbureau WSP en Ennatuurlijk ontwikkelden in samenwerking met buurtinitiatief Warm Tuindorp de Buurt Bouwdoos Warmtetransitie en verdiende daarmee een plek in de top drie van winnende concepten.

Tekst

De Buurt Bouwdoos Warmtetransitie bestaat uit een aantal onderdelen. Zo is er een slim enquêteformulier (de Woningconfigurator) dat in beeld brengt waar uw huis staat als het gaat om de warmtetransitie.

Daarnaast bevat het een Warmtespel om met de buurt of wijk te experimenteren met verschillende scenario's. Dit wordt gedaan aan de hand van een Huishoudboekje, waarmee bewoners hun eigen situatie en de mogelijkheden voor de toekomst in kaart kunnen brengen. Door samen het proces te doorlopen ontstaat inzicht en begrip voor oplossingen die haalbaar en aantrekkelijk blijken voor de bewoners in uw buurt. Op basis daarvan kunnen gemeenten, bewoners en warmtebedrijven plannen ontwikkelen voor het ontwikkelen en gebruiken van alternatieve warmtebronnen. Wij zijn trots op onze podiumplek en geïnspireerd door alle andere ideeën die zijn langsgekomen.

Hier leest u meer informatie over de Buurt Bouwdoos.

 

Media
Buurt Bouwdoos Warmtetransitie
Tekst

Verduurzamen van de bron

Verduurzamen van de warmtebron Ennatuurlijk
Tekst

Binnen 20 jaar moeten al onze warmtenetten energieneutraal zijn. Om dit te behalen ligt onze prioriteit nu bij het gedeelte waar de grootste winst te behalen valt, namelijk de bron. Met de bron bedoelen we de wijze waarop de warmte wordt opgewekt in een stad of wijk. Dat het verduurzamen van een bron een complexe puzzel kan zijn, bewijst Helmond. Hier staan we namelijk voor een grote uitdaging. In overleg met de gemeente en de provincie hebben we de plannen voor een biomassacentrale stilgelegd vanwege een gebrek aan draagvlak en werken we nu samen aan alternatieven.

Het netwerk in Helmond is ooit ontworpen op hoge temperaturen, zodat de achterliggende woningen comfortabel warm worden. In de praktijk blijkt nu dat de meeste duurzame warmtebronnen in de buurt vooral geschikt zijn voor het leveren van een lagere temperatuur. Daarom werken we aan een gedurfd plan: de energiehub. We denken erover na om niet met één centrale bron te gaan werken, maar met meerdere decentrale bronnen uit de regio. Denk hierbij aan aquathermie, ondiepe geothermie en middenhoge temperatuur-restwarmte van een lokaal bedrijf. De locatie van de warmtekrachtcentrale aan de Achterdijk willen we dan transformeren tot een energiehub. Hier willen we bronnen en meerdere energiedragers (elektriciteit, gas en warmte) slim met elkaar combineren om huishoudens van duurzame warmte te voorzien en een steentje bij te dragen aan de verduurzaming van de regio. Om de gewenste hogere temperaturen te kunnen leveren, zijn warmtepompen nodig waarmee we de lage temperaturen gaan opwaarderen. En die warmtepompen moeten dan weer draaien op duurzaam opgewekte elektriciteit.

Zoals gezegd: een complexe puzzel, maar wel eentje die we graag leggen! Meer weten? Lees dan hier het hele artikel.

 

Tekst

Maak een ommetje

We hoeven u natuurlijk niet te vertellen dat gezond en fit blijven heel belangrijk is. Daarom hebben we een leuke tip om met u te delen. En dat is het lopen van een dagelijks ommetje. Ook onze collega’s werken thuis en bewegen daardoor minder dan dat ze op kantoor zouden doen. Met behulp van de app van de Hersenstichting genaamd ‘Ommetje’ kunt u al uw wandelingen bijhouden en ondertussen concurreren met vrienden, collega’s of familie voor een mooie plaats op de ranglijst.

Tekst
Ommetje

Elke dag een wandeling maken is belangrijk voor uw fysieke en mentale gezondheid. U krijgt meer productiviteit en energie na het lopen van een ommetje. Ook helpt het u te onthaasten en verbetert het uw creativiteit. Binnen Ennatuurlijk is de strijd om de bovenste plekken al enige tijd losgebarsten.

Er zijn al honderden ommetjes gelopen en onze collega's worden steeds vitaler. Een mooie win-winsituatie dus. 

Wat vind jij van Nieuwsbrief maart 2021

Wat vind jij van Nieuwsbrief maart 2021

Bedankt voor het geven van jouw waardering!
Deze staat in de wachtrij om goedgekeurd te worden door een van onze website beheerders.
Na goedkeuring zal deze worden gepubliceerd.

Sluit dit venster