Hoe werkt het verwarmingssysteem van uw woning?

Tekst

De warmte bereikt uw woning via een warmtedistributienet met verdeelstations. De warmte komt via de meterkast uw woning binnen en wordt gebruikt voor zowel ruimteverwarming van uw woning als verwarming van het kraanwater.

Tekst

De warmte-installatie in uw woning bestaat uit twee delen:

1. de afleverset (met of zonder warmtapwaterapparaat) en warmtemeter (in de meterkast);

2. de binneninstallatie van uw woning: leidingen, radiatoren en een thermostaat.

Media
Tekst
De afleverset

De afleverset bevindt zich in uw meterkast, berging of andere technische ruimte en zorgt ervoor dat de warmte van ons warmtenet de verwarmingsinstallatie van uw woning bereikt.

De afleverset is in de meeste gevallen een witte of grijze box met beschermkap. Op pagina 8 vindt u een schematische weergave van de afleverset. Misschien ziet uw set er iets anders uit. Dat kan, want we werken met verschillende types, maar het basisprincipe blijft hetzelfde. De afleverset heeft drie functies:

1. Verwarming van uw woning. De afleverset zorgt ervoor dat er warm cv-water vanuit het aanvoerdistributienet naar de radiatoren, convectoren of vloerverwarming in uw woning gaat. Het afgekoelde water gaat via de afleverset terug naar het retourdistributienet. De drukverschilregelaar is voor uw woning op de juiste waarde ingeregeld. Voor een comfortabele en veilige werking van uw verwarming is het van belang dat u deze instelling niet wijzigt.

2. Levering warm kraanwater. In de afleverset zit in de meeste gevallen een warmtapwaterapparaat. Deze verwarmt het koude drinkwater, zodat u kunt beschikken over warm water in uw keuken of badkamer. De standaard capaciteit van het warmtapwaterapparaat is circa 8 liter water van 58 tot 62 °C per minuut (direct onder de afleverset gemeten).

3. Registratie warmteverbruik. De afleverset is voorzien van een warmtemeter. Die registreert het warmteverbruik in gigajoules (GJ). We bepalen het verbruik door het verschil in temperatuur tussen het aanvoer- en retourwater en het aantal door-gestroomde liters water te meten.

Linker kolom
Onderdelen afleverset

Zoals aangegeven op de afbeelding bevat de afleverset enkele belangrijke onderdelen:

Schematische weergave van de nieuwste types afleversets met eigendomsgrens die vaak in nieuwbouwwoningen geplaatst zijn. Ziet uw afleverset er anders uit en heeft u hierover een vraag? Neem dan contact op met onze klantenservice via 085-2734567. 

Rechter kolom

1 Uitgaande hoofdafsluiter: deze afsluiter met zwarte draaiknop zit op de uitgaande distributieleiding die het afgekoelde water terugvoert van uw woning naar ons systeem zodat het opnieuw opgewarmd kan worden.

2 Ingaande hoofdafsluiter: de distributieleiding voor het inkomende warme water is voorzien van deze afsluiter met zwarte draaiknop.

3 Aansluiting drinkwaterleiding: de aansluiting van de drinkwaterleiding die koud leidingwater aanvoert naar het warmtapwaterapparaat.

4 Aansluiting warmtapwaterleiding: deze aansluiting koppelt de warmtapwaterleiding en de tappunten in de keuken en badkamer.

5 Afsluiter warm water binneninstallatie: deze zwarte draaiknop sluit de leiding af waardoor warm water
stroomt naar de radiatoren van uw binneninstallatie.

6 Afsluiter afgekoeld water binneninstallatie: de leiding die het afgekoelde water afvoert van de radiatoren van uw binneninstallatie wordt met deze zwarte draaiknop afgesloten.

7 Warmtapwaterapparaat: deze wisselaar verwarmt het kraanwater.

Tekst
De binneninstallatie

In uw woning bevindt zich de binneninstallatie, bestaande uit het stelsel van leidingen, radiatoren en een thermostaat. Deze installatie is eigendom van de woningeigenaar (bij huurwoningen is dit de verhuurder). De binneninstallatie moet voldoen aan de gestelde voorwaarden en goed onderhouden worden. Ennatuurlijk heeft het recht om de binneninstallatie te onderzoeken.

Onder de afleverset zitten de afsluitbeugels. De installatie na deze afsluitbeugels hoort bij de binneninstallatie, en is dus van u of van de verhuurder van uw woning. De leidingen en de afsluiters 1 en 2 zijn eigendom van Ennatuurlijk. Onder de rode stippellijn begint uw eigendom. Ook de aansluitingen 3 en 4 en de afsluiters 5 en 6 zijn uw eigendom. Het warmtapwaterapparaat is normaal gesproken onderdeel van de afleverset. In sommige gevallen is dit een apart onderdeel en eigendom van de woningeigenaar.

 

Waarvoor gebruikt u de afsluiters?

Afsluiters 1 en 2
Met afsluiters 1 en 2 sluit u uw woning af van het verwarmingssysteem, bijvoorbeeld tijdens een lekkage in de afleverset, of als u de woning lange tijd niet gebruikt. In dat laatste geval is het belangrijk dat u slechts een van de twee afsluiters omzet. Zo voorkomt u dat er over- of onderdruk in uw binneninstallatie ontstaat. Als u een afsluiter omzet, moet dat met een langzame beweging gebeuren.

Afsluiters 5 en 6
Om de binneninstallatie af te sluiten van de afleverset zet u afsluiters 5 en 6 om. Dat is nodig als er bijvoorbeeld werkzaamheden plaatsvinden aan de binneninstallatie. U beschikt dan wel nog over warm water uit de kraan. Let wel op eventuele lekkages als u de afsluiters weer opent. Wij gebruiken behandeld water in het verwarmingssysteem ter bescherming van de leidingen, ketels en uw binneninstallatie. Dat water veroorzaakt geen kalkaanslag waarvan uw leidingen profiteren, maar is wel wat zuurder en niet geschikt voor consumptie en gebruik. Bij een lekkage is het belangrijk dat dit water niet in contact komt met uw spullen, omdat het deze kan aantasten.

Let op! 

De afsluiters mogen alleen gesloten worden in seizoenen waarin geen vorst verwacht wordt. Als de afsluiters dicht zijn bij vorst, kunnen de afleverset en binneninstallatie bevriezen.

Wat vind jij van Hoe werkt het verwarmingssysteem van uw woning?

Wat vind jij van Hoe werkt het verwarmingssysteem van uw woning?

Bedankt voor het geven van jouw waardering!
Deze staat in de wachtrij om goedgekeurd te worden door een van onze website beheerders.
Na goedkeuring zal deze worden gepubliceerd.

Sluit dit venster