Waarvan hangt uw warmteverbruik af?

Tekst

De hoeveelheid warmte die u nodig heeft, is afhankelijk van diverse factoren. Ennatuurlijk zet graag de belangrijkste invloeden voor u op een rij. Bovendien houdt u uw verbruik zelf gemakkelijk en precies in de gaten via uw persoonlijke account op Mijn Warmte. Hier kunt u ook uw persoonlijke gegevens inzien en wijzigen en vindt u meer informatie over tarieven en betalingen.

Uw woning en type afleverset

Hoe groot is uw huis? Is het goed geïsoleerd? En betreft het een vrijstaande of tussenwoning? Het aantal te verwarmen kubieke meters en de isolatiewaarde beïnvloeden de hoeveelheid warmte die u nodig heeft. Ook de hoeveelheid warm kraanwater die uw afleverset per minuut geeft, is een belangrijke factor. Er zijn verschillende afleversets met een watercapaciteit van circa 8, 10 of 12 liter per minuut. Soms kan de capaciteit van een unit worden verhoogd. Hoe groter de capaciteit, hoe meer warmte u natuurlijk verbruikt. Maar u krijgt er ook een hoger comfort voor terug. Denk bijvoorbeeld aan een regendouche.

Persoonlijke behoefte

De mate van comfort die u wenst, heeft invloed op uw warmteverbruik. Verwarmt u alle ruimtes in uw woning of slechts enkele? Ook het aantal gezinsleden heeft effect: hoe groter uw gezin is, hoe meer warmte u nodig heeft. En als u veel van huis weg bent, heeft dat natuurlijk ook invloed.

Bijzonder verbruik bij nieuwbouw of verbouwing

Wist u dat een nieuwbouwwoning of verbouwde woning het eerste jaar na de (ver)bouw(ing) aanzienlijk meer warmte nodig heeft dan de jaren daarna? Het stucwerk en andere materialen in de woning bevatten het eerste jaar vocht dat door verwarming moet wegtrekken: dit heet droogstoken.

Gemiddeld warmteverbruik voor uw woning

Zoals we hierboven uitleggen, beïnvloeden heel wat zaken uw warmteverbruik. Daarom kunnen we alleen een schatting maken van het warmteverbruik (inclusief voor de verwarming van kraanwater) dat u mag verwachten. We kijken daarbij ook naar het soort woning dat u heeft.

Type woning Verwacht verbruik
Tussenwoning Tussen de 30 en 40 GJ*
Hoekhuis Tussen de 35 en 45 GJ*
Twee onder 1 kap Tussen de 40 en 50 GJ*
Vrijstaand Tussen de 50 en 60 GJ*

* 1 gigajoule komt overeen met ongeveer 35 tot 40 m3 gas. Als gevolg van droogstoken, kan het verbruik het eerste jaar toenemen met 10 tot 30 gigajoule.

Tekst

Aandachtspunten

Ennatuurlijk denkt graag met u mee om storingen te voorkomen en uw afleverset zo soepel mogelijk te laten functioneren. In dat kader zijn er een paar kleine handelingen die u zelf kunt uitvoeren.

  • Bekijk de installatie regelmatig om te zien of er geringe lekkages zijn.
  • Het warmtapwaterapparaat (puntje 7 bij de onderdelen afleverset) moet altijd op stand 4 staan.Deze stand mag niet veranderd worden.
  • Controleer of uw radiatoren eerst aan de bovenzijde warm worden. Als dat niet zo is, zijn ze waarschijnlijk verkeerd aangesloten en werken ze niet optimaal.
  • De afsluiters met de nummers 1, 2, 3, 5 en 6 moeten twee keer per jaar dicht- en weer opengedraaid worden. Zo blijven ze soepel te bedienen.
  • Heeft u een kraan voor de toevoer van koud water naar uw terras? Deze mag u ook twee keer per jaar afsluiten en weer opendraaien om dezelfde reden.
Media
Tekst

Hoe maakt u optimaal gebruik van uw verwarmingssysteem?

Houd bij koude buitentemperaturen steeds dezelfde kamertemperatuur aan.
Om in uw woning steeds dezelfde temperatuur te houden, houdt u in de koude(re) maanden, het zogeheten stookseizoen, het best zo veel mogelijk een vaste kamertemperatuur aan. Als u de temperatuur wilt aanpassen met de kamerthermostaat of de thermostaatknop op de radiatoren, dan moet u dat geleidelijk doen. Het duurt even voordat uw woning verwarmt of afkoelt.

Wel of niet tijdelijk een lagere temperatuur instellen.
U kunt ervoor kiezen om de temperatuur tijdelijk lager in te stellen. Bijvoorbeeld ’s nachts of als u een tijd niet thuis bent. Maar hoe beter uw woning geïsoleerd is, hoe minder nut het heeft om de temperatuur tijdelijk te verlagen. ’s Nachts koelt de woning af en die moet u ’s morgens weer op temperatuur brengen. Het is comfortabeler voor u om de temperatuur niet of maar een beetje (2 °C) te verlagen.

Voorkom legionellabesmetting.
Zet u de warmtapwaterinstallatie na lange tijd weer aan? Spoel dan eerst de leidingen goed door met warm water om legionellabesmetting te voorkomen.

Af en toe ontluchten.
Hoort u een borrelend geluid in de leidingen of radiatoren? Dat verhelpt u door de radiatoren te ontluchten. Zet daarvoor het speciale ontluchtingssleuteltje op het ontluchtingsventiel van de radiator en draai het langzaam een beetje open (naar links) tot u lucht hoort ontsnappen. Draai het ventiel weer dicht als er water uit de opening komt. Zo werkt u alle radiatoren af, van beneden naar boven.
Pas op! Het water dat tijdens het ontluchten uit de radiatoren komt, kan heet zijn.

Voorkom bevriezing.
Als u in de winter langere tijd niet thuis bent, is het belangrijk dat u alle radiatorkranen in huis op de stand ‘vorstbeveiliging’ zet (te herkennen aan het sterretje) of op stand 1 op de thermostaatkraan. Wees er zeker van dat alle radiatoren werken door de radiatorkraan even helemaal open te draaien. Denk ook aan de radiatoren in uw garage, kelder of berging. Als radiatoren niet warm worden, kan de radiatorkraan defect zijn. Kijk of uw vraag hier tussenstaat of neem contact op met uw installateur.

Gelijkmatig verwarmen voor een optimaal warmtecomfort
Voor een optimaal gebruikscomfort is het belangrijk dat u de ruimtes met meerdere radiatoren gelijkmatig verwarmt. Zet hiervoor alle radiatorkranen in één ruimte op dezelfde stand. Let er ook op dat u de ruimte minstens 15 minuten per dag ventileert, zodat u het vocht uit uw woning houdt. Door ook in de lente en de herfst uw pand een beetje te verwarmen, voorkomt u dat uw woning vochtig wordt.

Lees meer bespaartips!

Wat vind jij van Waarvan hangt uw warmteverbruik af?

Wat vind jij van Waarvan hangt uw warmteverbruik af?

Bedankt voor het geven van jouw waardering!
Deze staat in de wachtrij om goedgekeurd te worden door een van onze website beheerders.
Na goedkeuring zal deze worden gepubliceerd.

Sluit dit venster