Hot topic: waarom stijgen de kosten van warmte?

Tekst

Hot topic

Tekst

Door de hoge gasprijzen zijn ook de warmtetarieven flink gestegen. Johan uit Breda is boos en voelt veel frustratie. “Mijn woning is niet meer aangesloten op aardgas. Ik krijg warmte via een warmtenet. Waarom moet ik dan toch flink meer gaan betalen als de gasprijs omhoog gaat?” 

Tekst

“Dat Johan gefrustreerd is, snap ik volkomen”, stelt Suzanne Sweerman directielid van Ennatuurlijk. Op dinsdag 17 januari was ze te gast bij Tros Radar om het over de tariefverhoging te hebben. “Want meer klanten zijn boos, verdrietig of net als Johan gefrustreerd over de fors gestegen prijzen. Wij ook. Niemand zit op hogere tarieven te wachten. Dat mensen niet goed begrijpen waarom de tarieven zo gestegen zijn, zorgt nog eens voor extra frustratie. En dat rekenen we onszelf aan. Dat moeten we dus beter uitleggen, want het is een complex verhaal. Daarom ben ik graag op de uitnodiging van Tros Radar ingegaan om te luisteren en het nog beter uit te leggen. Het stijgen van de tarieven heeft eigenlijk drie oorzaken die ik alle drie zal toelichten .” 

Media
Tekst

Onze energiekosten zijn gestegen 

“Dat het tarief omhoog ging, komt grotendeels door de explosief gestegen energiekosten. Alle vormen van energie zijn veel duurder geworden, of het nu gaat om gas, biogas, elektriciteit, benzine of warmte uit industrie. Voor een goede warmtelevering zijn we voor een deel nog afhankelijk van gas. Zelfs bij onze meest duurzame warmtenetten springen in de winter nog gasinstallaties bij. Soms gebruiken we zelfs gas om basiswarmte te leveren. Vooral op plekken waar (nog) onvoldoende duurzame bronnen zijn. Nu de gasprijs stijgt, wordt dus ook onze eigen gasrekening flink hoger. Net als de elektriciteitsrekening overigens. Want we gebruiken elektriciteit om de warmte naar de klant te transporteren.” 

ennatuurlijk warmteprijs

Tekst

Wij moeten meer betalen voor de warmte die we inkopen 

“Aan de opwek van warmte zijn kosten verbonden. Wij kopen zo’n 70 procent van onze warmte in bij de industrie. Denk daarbij aan de RWE-centrale in Geertruidenberg of afvalverwerkingsbedrijf Twence in Enschede. Deze warmte wordt niet gratis aan ons geleverd. Daar betalen wij voor. Helaas is de inkoop van deze warmte veel duurder geworden. De kosten van onze leveranciers om deze warmte te leveren is namelijk ook gestegen. En ook die stijging belasten zij aan ons door. Toen de gasprijs heel laag was, heeft iedereen daarvan kunnen profiteren. Alleen nu de gasprijs historisch hoog is, stijgen onze inkoopkosten enorm.” 

Duurzame warmte is duurder dan grijze warmte

In deze grafiek kan je zien hoeveel de variabele kosten per bron in procenten zijn gestegen en hoeveel wij gebruik maken van de verschillende bronnen in al onze netten.

bronverdeling

We krijgen minder subsidie voor de kosten van duurzame warmte

Tekst

“Zo’n 30 procent van onze warmte wekken we zelf op. Veel mensen weten niet dat duurzame warmte, nog altijd duurder is dan gas. Via de zogenaamde SDE-regeling krijgen warmtebedrijven subsidie om dat prijsverschil te compenseren, zodat duurzame energie betaalbaar wordt. Maar door de hoge gasprijs wordt dit verschil kleiner. Hierdoor krijgen we dus én minder subsidie én onze kosten stijgen en  wordt onze warmte dus duurder.” 

Media
Tekst

De koppeling met de gasprijs loslaten is niet altijd de oplossing 

“Soms denken klanten dat de tarieven alleen maar omhoog gaan, doordat de gas- en warmteprijs gekoppeld zijn. Waarom laten we die koppeling niet los? Op termijn zouden we zeker een voorstander zijn van een ontkoppeling, maar in dit geval zou dat weinig uitmaken. De koppeling is ooit door de overheid bedacht om te zorgen dat duurzame warmte nooit duurder voor de consument zou zijn dan gas. Als we de  echte prijs zouden berekenen, zouden warmteklanten nu niet goedkoper uit zijn. Gelukkig kunnen we door de subsidie die we krijgen  de prijs van duurzame warmte nog wel drukken. Uiteindelijk moeten we er voor zorgen dat duurzame warmte goedkoper geproduceerd kan worden zodat de subsidies overbodig zijn en het voor mensen nog aantrekkelijker wordt om over te stappen. Op korte termijn zijn deze subsidies nog nodig. Het mag een schrale troost zijn, maar mensen met een individuele c.v.-ketel op aardgas zijn nu nog steeds vaak duurder uit dan mensen op warmte.” 

Tekst

Wat doen we om onze klanten te helpen 

“De hoge tarieven roepen veel reacties op bij onze klanten. We willen er voor ze zijn. We zitten klaar voor hun vragen. Ook geven we advies over hoe ze zich kunnen voorbereiden op de gestegen kosten. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat ze hun voorschotbedrag checken en eventueel aanpassen. We geven ook bespaartips zodat mensen zo min mogelijk warmte hoeven af te nemen. Ondertussen houden we de kostenontwikkeling goed in de gaten en zoeken we de ruimte om de gestegen kosten zoveel mogelijk te beperken. Voor de langere termijn blijven we in gesprek met onze toezichthouder ACM, de andere warmtebedrijven en de politiek over hoe we de overstap naar duurzame energie kunnen versnellen, zodat we minder afhankelijk worden van gas.” 

Meer weten over je tarief?

Onder meer Dionne van onze klantenservice helpt je graag verder.

Je kunt ons bereiken via:
Whatsapp: 0611461151
telefoon: 085-2734567
mail: klantenservice@ennatuurlijk.nl

Wat vind jij van Hot topic: waarom stijgen de kosten van warmte?

Wat vind jij van Hot topic: waarom stijgen de kosten van warmte?

Bedankt voor het geven van jouw waardering!
Deze staat in de wachtrij om goedgekeurd te worden door een van onze website beheerders.
Na goedkeuring zal deze worden gepubliceerd.

Sluit dit venster