Tekst

Alexander is de directeur van Ennatuurlijk Aardwarmte. In zijn blog neemt hij je mee in zijn kijk op het bedrijf en de organisatie. Waar staan we nu, waar gaan we naartoe en wat wordt er gedaan rondom de ontwikkeling van (Ennatuurlijk) Aardwarmte. 

Datum: 13 november 2023

Een week oud is mijn elektrische auto en we zijn 1583km, 5 keer laden en een kapotte laadkabel verder! Dat laatste doordat ik in de haast vergat om genoeg lengte te geven aan de kabel terwijl de auto op onze garagelift geparkeerd stond. 

Tja,…. het was weer een mooie week waar ik kort de hoogtepunten van wil delen. Dit schrijven, de blog, is om te laten zien wat er gedaan wordt en gebeurt om (Ennatuurlijk) Aardwarmte te ontwikkelen.

Operationeel draait het bedrijf solide. Onze bronnen draaien op volle toeren en de maandag begint dan ook met een weekstart met alle ops-experts. Kop koffie erbij en om 10:00h, na energieke afsluiting, beginnen we op een drafje. 2 ketch-ups en 2 koffie verder, en de eerste review van feedback op onze algemene inkoopvoorwaarden afgerond, wordt de lunch gebracht. Pure luxe, werklunch, want we hebben een gezamelijke afronding van ons strategische plan met het MT. Ons inspirerende verhaal begint mooie vormen te krijgen en wordt met filmpje en in grote lijnen gedeeld tijdens de kwartaal meeting vanmiddag deze middag voor allen. Altijd een goed moment om ideeën, plannen en “hoe het gaat met” te delen met elkaar.

Dinsdag, mijn wekker gaat vroeg, want er is een “Leeuwarden meeting” om 8:30h in Eindhoven en opvolgend een businessplan 2024 review. Bezoek aan het kantoor van Ennatuurlijk is altijd nuttig en leuk, omdat je dan het gemotiveerde team aldaar weer kan inspireren over Ennatuurlijk Aardwarmte. Tegelijkertijd loop je rond en maakt een praatje met velen en vind steun voor vragen en uitdagingen in Noord-Holland. De terugweg uiteindelijk verloopt zonder vertraging en ik kan dus nog net voor het avondeten een 13km trainingsrondje lopen.  Grote mond en belofte heeft geresulteerd dat ik meedoe met een team van Aardwarmte en Ennatuurlijk aan de 15km “Zeven-heuvelen-loop”. Normaal is zo’n rondje rennen een goede brein ontspanning, maar dan moet je in de stromende november regen niet de putdeksel missen die uitsteekt! Languit in de modder en 3 minuten verlies op rondetijd.

Woensdag, nog 3 contracten doorgelezen en feedback gegeven, een eerste afspraak op onze Andijk geothermie locatie waarna ik als een speer naar Den Bosch voor een industrie-event met een aantal experts rijdt. De tijd in de auto is creatieve denk-tijd, als er niet meegezongen wordt met Veronica-radio. Ik ben net op tijd thuis ’s avonds voor een hap en dan hockey-training (8 graden en herfst-buien). Deze week is het team is een glorieus voorbeeld van flexibiliteit en “antifragility”. Positief neemt elk zijn verantwoordelijkheid als een sleutelpersoon al zijn aandacht thuis nodig heeft. Zonder een stap te missen, maar met een warme empathie gaat de productie van duurzame warmte naadloos door. 

Donderdag, wij beginnen met een start-up om alle kennis van onze experts inzichtelijk te maken en ik schakel over naar een GNL (Geothermie Nederland) afspraak om markt samenwerking in contract vormen te gieten. Nog 2 leverancier contracten beantwoord, dat krijg je als je 3 putten gaat boren en alle activiteiten aanbesteed worden met voorwaarden vanuit onze nieuwe entiteit. Het is nog geen 11 uur, en een energiek team van financieel experts en board van Ennatuurlijk komt aan in Middenmeer. Mogelijke acquisitie vraagt om een waardebepaling en dus aandacht van verschillende experts. Alweer een gratis lunch. Als stromend water vloeien we door in de maandelijkse business review met de aandeelhouder Ennatuurlijk. Het gaat allemaal super, maar buiten blijft het maar regenen en de weg naar huis is een hele lange serenade van file tot file. 

Ik begin mijn vrijdag op de Oostlanderweg locatie met koffie. Dan luister ik daar naar het geluid van Aardwarmte-putten. Deze week worden er burgers gebakken voor lunch. Wel met een tentje over de BBQ, want ook vandaag is het natuurlijk en zeker dat het regent. De natste maand van het jaar? Tussen de eerste gemalen bonen, en koffie twee en drie, is er nog kans om 2 contracten te bekijken. Dat is ook klaar voor deze week. Heel effectief een gesprek afgerond met een conferentie organisatie. We gaan ons succes van de HTO (hoge temperatuur opslag) presenteren. En als laatste officiële afspraak, een inspirerende gesprek met experts van TUDelft over mathematische modelering van de ondergrond waar we samen een innovatief onderzoeksproject zullen opzetten. Weer stapje in het inzichtelijk maken dat Geothermie duurzaam en veilig is. We gaan theorie met productie en operationele metingen verbinden. Zeer nodig en een mooie industrie samenwerking. 

Het is bijna weekend! Nog 1 telefoontje om te bevestigen dat/of we een nieuwe locatie hebben voor ons kennis-centrum en kantoor, en dan zing ik weer mee op weg naar huis!

Een goed weekend allen!

Alexander