Hoe gaan wij onze warmte en warmtenetten verduurzamen?
Een warmtenet verduurzamen vraagt lef. Alles hangt met elkaar samen, van bron tot gebruiker. Dat maakt het ingewikkeld, maar ook uitdagend voor onze experts. Er zijn veel knoppen om aan te draaien.
Schone bron
Warmte optimaal benutten
Warmte opslaan als er even minder vraag is
Systemen met elkaar verbinden
Inzicht uit de afleverset
Bij onze klanten thuis
Schone bron
Voor een duurzaam netwerk willen we naar 100% duurzame bronnen, zoals aardwarmte of warmte uit oppervlaktewater (aquathermie). Kwestie van de ene bron afkoppelen en de andere aansluiten? Zo eenvoudig is het helaas niet. Veel van onze netten leveren een hogetemperatuurwarmte van 70°C tot wel 120°C. Het hele systeem is op deze temperatuur afgestemd. De meeste duurzame bronnen leveren een veel lagere temperatuur. Bovendien vragen ze een grotere investering dan traditionele bronnen. Biomassa is een bron die wel hogetemperatuurwarmte levert. Willen we lagetemperatuurbronnen gebruiken in de hogetemperatuurnetten, dan moeten we die slim inpassen en veel onderdelen van het netwerk hieraan aanpassen.
Warmte optimaal benutten
Verduurzamen kan ook door warmte beter te benutten, bijvoorbeeld met cascadering. Warmtecascadering werkt als volgt: klanten krijgen - afhankelijk van het netwerk - warm water geleverd van 70 tot 90°C om hun huis te verwarmen. Als het huis verwarmt is, gaat het water weer het warmtenet in. Dit water heeft nog een temperatuur van 40 tot 70°C en heeft nog steeds voldoende energie voor de verwarming van een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning of bijvoorbeeld zwembaden. Zo kunnen we de beschikbare duurzame energie en het systeem optimaal benutten. Het voordeel is dat we met deze aanpak ook alternatieve duurzame bronnen kunnen gebruiken om bij te verwarmen, zoals zonthermie, aardwarmte en aquathermie.
Een warmtenet met cascadering zou er in de toekomst dan zo uit kunnen zien:
Warmte opslaan als er even minder vraag is
Over de dag verdeeld ligt de piek van de warmtevraag om zeven uur ’s morgens en om zes uur ’s avonds, als mensen opstaan of thuis komen. ’s Nachts is de vraag naar warmte laag. Door warmte op te slaan kunnen we het overschot van een duurzame bron ’s nachts bufferen en gebruiken tijdens de piekvraag overdag. Duurzame bronnen kunnen beter benut worden door de combinatie met warmteopslag.
Systemen met elkaar verbinden
Ennatuurlijk is begonnen met het verbeteren van de systemen die onze warmtenetten beheren en controleren. We maken gebruik van automatische systemen en software om onze netten nog slimmer te maken. Hierdoor kunnen we het warmtesysteem beter in de gaten houden en de verschillende onderdelen beter laten samenwerken. Ook krijgen we meer informatie over hoe goed onze netten werken en de warmtevraag. Zo kunnen we vraag en aanbod preciezer – en dus zuiniger – op elkaar afstemmen. En kunnen we storingen beter voorspellen.
Inzicht uit de afleverset
De afleverset is de installatie in de woning die ervoor zorgt dat de warmte van ons warmtenet de warmte-installatie in huis bereikt. De afleverset bevindt zich in de meterkast, berging of andere technische ruimte. De afleverset helpt ook om de druk en temperatuur te regelen. Inmiddels hebben de meeste klanten van Ennatuurlijk een slimme meter. Via een slimme meter kunnen we veel leren over de exacte warmtevraag, zodat we daar onze productie van warmte op af kunnen stemmen. Ook krijgen we hiermee inzicht in het functioneren van het warmtenet. We kijken op dit moment naar de toepassing van elektronische afleversets, waarmee de temperatuur zelfs automatisch ingeregeld kan worden op basis van verbruiksdata en weersvoorspellingen. Daarnaast verwachten we met nieuwe aflevertechniek ook de temperaturen van het netwerk te kunnen verlagen zonder dat je als klant comfort hoeft in te leveren.
Bij onze klanten thuis
Ook als klant kun je een bijdrage leveren aan de verduurzaming van onze warmte en het warmtenet. Bewust omgaan met je energieverbruik is daarin belangrijk. De warmtevraag en de benodigde temperatuur kunnen omlaag als onze klanten hun woning goed isoleren en hun installatie goed inregelen. Zo betaal je als klant minder, houden we warmte over voor nieuwe klanten en kunnen we bestaande netten efficiënter gebruiken. Onder de streep hebben we er allemaal baat bij. Bekijk onze bespaartips voor meer inspiratie.
Voorbeelden uit de praktijk
Ennatuurlijk wil dat in 2040 alle warmtenetten CO2-neutraal zijn. Soms is onze warmte al heel duurzaam, soms werken we daar nog hard aan. Samen zetten we iedere dag een kleine of grote stap vooruit, zoals bij onderstaande projecten.
Download ons gratis magazine
Wil je meer lezen over onze visie op duurzaamheid en hoe duurzaam ons warmtenetten nu al zijn?