Tekst

Aardwarmte, ook bekend als geothermie, is de natuurlijke warmte onder het aardoppervlak en is daarmee een lokale, betrouwbare én duurzame bron van warmte. Aardwarmte komt van de gloeiend hete kern van onze aarde. Het is dus al miljoenen jaren aanwezig en blijft ook in de toekomst permanent beschikbaar. Hoe dieper in de aarde, hoe hoger de temperatuur wordt – elke kilometer stijgt de temperatuur met ongeveer 30 °C. Aardwarmte die wij in Nederland kunnen gebruiken voor de verwarming van huizen en andere doeleinden komt uit formatie lagen op 2 tot 4 kilometer diepte. 

Aardwarmte verschilt van bodemwarmte, dat wordt gewonnen uit de ondiepe ondergrond (max 150 meter) waar het water een veel lagere temperatuur heeft. Dit water warmt op door straling van de zon op de aarde en wordt met behulp van een warmtepomp verder opgewarmd tot de gewenste temperatuur. Aardwarmte daarentegen is van nature aanwezig warm water dat opgewarmd wordt vanuit de kern van de aarde en bevindt zich veel dieper in de bodem (>500 meter). De temperatuur van dit water ligt veel hoger en is daarom direct bruikbaar zonder tussenkomst van een warmtepomp. 

 

Bekijk hier de animatie serie Ennatuurlijk Aardwarmte legt 't uit voor meer informatie over het winnen van aardwarmte.

Tekst

Hoe werkt aardwarmte als energiebron voor ons 

Het werkt eigenlijk heel eenvoudig: door de aarde opgewarmd water wordt via een buis van grote diepte opgepompt. Door middel van een warmtewisselaar wordt de warmte uit het water overgedragen aan een warmtenet. Direct na afgifte van de warmte wordt het afkoelde water via een andere buis teruggebracht in de bodem op dezelfde diepte als waar het vandaan kwam. Hier wordt het weer opgewarmd door de aarde en kan het hele proces opnieuw beginnen. Het warmtenet zorgt ervoor dat de warmte getransporteerd wordt naar de afnemers waar het gebruikt wordt voor het verwarmen van bijvoorbeeld huizen en kassen. 

Tekst

Wat heb je nodig om aardwarmte te winnen?

Om aardwarmte te winnen heb je allereerst een geschikte locatie nodig. Ook al zit de warmte van de kern overal onder ons, toch bestaan er meer voorwaarden. De aardbodem is overal in Nederland uniek en voor een werkend aardwarmtesysteem heb je doorlaatbare aardlagen en een juiste watertemperatuur nodig. Is de locatie geschikt? Dan worden er twee putten geboord, één voor het oppompen (productieput) en één voor het terugpompen (injectieput) van het water. Samen ook wel een “doublet” genoemd. Zodra het water boven komt is er een installatie nodig om de warmte uit het water te winnen. Deze installatie bestaat onder andere uit warmtewisselaars, pompen, filters, en een ontgassingsinstallatie om de warmte veilig en gecontroleerd over te dragen aan het warmtenet.  Het is van belang dat de warmte in de buurt van de aardwarmtelocatie kan worden afgenomen. Het vervoeren van warmte over een lange afstand is namelijk zeer kostbaar en inefficiënt vanwege temperatuurverlies.

 

Tekst

Aardwarmte als duurzame warmtebron

De CO2 uitstoot van een aardwarmtebron is ongeveer 90% lager dan een CV-ketel, daarmee is aardwarmte één van de schoonste duurzame warmtebronnen. Het exploiteren van een aardwarmtecentrale wordt door het gebruik van groene stroom 100% duurzaam. Wel komt er indirect CO2 vrij bij het produceren van de constructiematerialen van de installatie en tijdens het boren van de putten, waardoor aardwarmte nog niet volledig CO2 neutraal is. Deze indirecte uitstoot is maar een fractie van de positieve impact van de geleverde duurzame warmte en wordt binnen enkele maanden gecompenseerd doordat er op fossiele energie (gas) bespaard wordt. 

Tekst

Wat levert aardwarmte op?

Voor het verduurzamen van onze energievoorziening is er behoefte aan energie die geen negatieve impact heeft op onze aarde en ook op lange termijn beschikbaar is. Aardwarmte is een duurzaam alternatief voor bijvoorbeeld de verbranding van aardgas.

Ennatuurlijk Aardwarmte produceert jaarlijks ongeveer 585.000 MWh. Ter illustratie: 1 MWh is 1000 kWh het energieverbruik van een gezin van 4 personen is gemiddeld ongeveer 4.300 kWh per jaar. Oftewel, de aardwarmte die wij jaarlijks produceren staat gelijk aan een energieverbruik van 136.000 huishoudens. Door gebruik te maken van onze aardwarmte besparen onze afnemers (de glastuinbouwbedrijven) jaarlijks circa 60 miljoen kubieke meter aardgas, als je het vergelijkt met verwarmen met een gasketel. Een aardige stap in de transitie naar CO2-neutrale energie!

Meer weten over aardwarmte?

Harald of een van zijn collega's helpen je graag verder.

Algemene informatie over aardwarmte vind je op de website allesoveraardwarmte.nl. Ben je nieuwsgierig naar onze innovaties en technieken op het gebied van aardwarmte? Daarover vind je meer informatie op onze pagina:

 Innovatie & Techniek