Tekst

Als de gasprijzen stijgen, gaan ook de warmtetarieven omhoog.  Johan uit Breda begrijpt dat niet en voelt zich gefrustreerd. “Mijn woning is niet meer aangesloten op aardgas. Ik krijg warmte via een warmtenet. Waarom moet ik dan toch meer gaan betalen als de gasprijs omhoog gaat?” 

Tekst

“Dat Johan gefrustreerd is over de gestegen prijzen van de afgelopen jaren, begrijp ik”, stelt Suzanne Sweerman, directielid van Ennatuurlijk. “Niemand zit te wachten op hogere tarieven. Ook wij niet. Als exclusieve aanbieder voelen we ons heel verantwoordelijk voor de betaalbaarheid van warmte. We doen er dan ook alles aan om de prijzen zo laag mogelijk te houden. Maar als de energieprijzen stijgen kunnen we helaas niet voorkomen dat de prijs van warmte ook omhoog gaat. De stijging heeft drie oorzaken die ik graag toelicht.”

Media
Suzanne Sweerman Ennatuurlijk
Tekst

We gebruiken zelf gas en elektriciteit

“In 2040 willen we dat alle warmte die we leveren 100% duurzaam is. De warmte wordt dan geproduceerd zonder fossiele brandstoffen. Maar helaas zijn we daar nog niet. Zelfs bij onze meest duurzame warmtenetten springen in de winter nog gasinstallaties bij. Soms zijn we volledig van gas afhankelijk. Vooral op plekken waar (nog) onvoldoende groenere bronnen zijn. Als de gasprijs stijgt, wordt dus ook onze eigen gasrekening flink hoger. Net als de elektriciteitsrekening overigens. Want we gebruiken elektriciteit om de warmte naar de klant te transporteren.” 

Wij moeten meer betalen voor de warmte die we inkopen 

“Wij kopen zo’n 70% van onze warmte in bij de industrie. Denk daarbij aan warmte van de RWE-energiecentrale in Geertruidenberg of afvalverwerkingsbedrijf Twence in Enschede. Die warmte is niet gratis, daar betalen we voor. Als is de inkoop van deze warmte veel duurder wordt is dat van invloed op de kosten omdat onze leveranciers deze stijging ook bij ons in rekening brengen.

tarieven ennatuurlijk

Tekst

We krijgen minder subsidie voor de kosten van duurzame warmte

“We zijn druk bezig om onze warmtelevering duurzaam te maken. Dat betekent dat we duurzamere warmtebronnen gebruiken, zoals warmte uit de aarde (geothermie) of warmte uit de industrie. Veel mensen weten niet dat deze groene(re) warmte, nog altijd duurder is dan gas. We krijgen subsidie om het prijsverschil tussen gas en duurzame energie te compenseren. Maar als de prijs van gas stijgt wordt dit verschil kleiner. Hierdoor krijgen we dus én minder subsidie én onze kosten stijgen, waardoor onze warmte duurder wordt.” 

De koppeling met de gasprijs loslaten is niet altijd de oplossing 

“Soms denken klanten dat de tarieven alleen maar omhoog gaan, doordat de gas- en warmteprijs gekoppeld zijn. Waarom laten we die koppeling niet los? Op termijn zijn we zeker voorstander van een ontkoppeling, maar op dit moment zou dat weinig uitmaken. De koppeling is ooit door de overheid bedacht om te zorgen dat duurzame warmte nooit duurder voor de consument zou zijn dan gas. Als we de echte prijs (zonder subsidie) zouden berekenen, zouden warmteklanten nu niet goedkoper uit zijn. Een echte oplossing is zorgen dat groene warmte goedkoper geproduceerd kan worden. Zodat de subsidies overbodig zijn en het voor mensen nog aantrekkelijker wordt om over te stappen.” 

Tekst

Wat doen we om onze klanten te helpen 

“We willen er voor onze klanten zijn. We zitten klaar voor hun vragen. Ook geven we advies over hoe ze kunnen omgaan met de gestegen kosten. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat ze hun voorschotbedrag checken en eventueel aanpassen.  We geven ook bespaartips zodat mensen zo min mogelijk warmte hoeven af te nemen. Een hogere energierekening kan ook voor betalingsproblemen zorgen. Neem altijd contact met ons op als je je rekening niet kunt betalen. Samen kijken we dan wat in jouw situatie wel mogelijk is.  Ondertussen houden we de kostenontwikkeling goed in de gaten en zoeken we de ruimte om de gestegen kosten zoveel mogelijk te beperken. Voor de langere termijn blijven we in gesprek met onze toezichthouder ACM, de andere warmtebedrijven en de politiek over hoe we de overstap naar duurzame energie kunnen versnellen, zodat we minder afhankelijk worden van gas.” 

 

Dionne

Heb je nog vragen?

Dionne of een van onze andere collega's helpen je graag.
Neem contact op met onze klantenservice.