Mobiel menu
Home
Tekst

Alexander: “Onze missie is het leveren van ongelimiteerde, duurzame warmte. Aardwarmte is deze oneindige en duurzame bron. Het potentieel is enorm en de negatieve impact op de aarde minimaal. Aangezien in Nederland 45% van onze energie voor warmte gebruikt wordt, kan geothermie een grote oplossing zijn. Helaas is de ontwikkeling best complex en hebben we te maken met negatief sentiment over het risico van energie uit de ondergrond. Daarbij zijn er grote investeringen nodig om tot dieptes te komen met hoge temperaturen. Het is daarom belangrijk dat we voor investeerders het toekomstige potentieel, de bewezen en aanwezige technologie, de veiligheid en beschikbaarheid duidelijk maken. De steun van een wereldwijd erkend en sturend orgaan als het IEA geeft daaraan een grote boost.”

 

Wat staat er in het rapport?

Het 130 pagina’s tellende rapport behandelt belangrijke onderwerpen, zoals de status van geothermietechnologieën en het technisch potentieel van geothermie. Daarnaast behandelt het rapport de cruciale rol die de olie- en gasindustrie kan spelen in het versnellen van innovaties binnen de geothermiesector. Het rapport onderzoekt ook het marktpotentieel van geothermie en biedt beleidsaanbevelingen die kunnen helpen de sector te versnellen. Geothermie heeft zich bewezen als een betrouwbare en duurzame energiebron, en het rapport benadrukt dat we als maatschappij de komende jaren tot wel 15% van de totale energievraag uit deze energiebron kunnen verwachten.


Conclusie: De toekomst van geothermie is nú

Alexander: “Het rapport The Future of Geothermal Energy is niet zomaar een document, het is een oproep tot actie. Het benadrukt de enorme kansen die geothermie biedt voor de toekomst van onze energievoorziening en wij staan aan de voorhoede van deze beweging. Door geothermie te omarmen, kunnen we een grote stap zetten naar een duurzamere, meer energieveilige toekomst. Wij hebben de kennis en de toegang tot talent. Maar we hebben overheid, investeringen en het vertrouwen van het publiek nodig. Dit rapport is de eerste stap waarmee groei van 1% naar 15% van de totale energievraag voor alle stakeholders duidelijk wordt gemaakt.”