Aardwarmte voor Best en Eindhoven
Aardwarmte. Dat is overal. Dus ook in Best en Eindhoven. Met aardwarmte kunnen we huizen en kantoren verwarmen op een duurzame manier. Duurzaam, omdat er nauwelijks CO2 bij vrijkomt. Circulair, omdat je water oppompt en weer terugvoert. En omdat je niet afhankelijk bent van het weer, zoals bij wind- en zonne-energie, is het bovendien betrouwbaar en voorspelbaar. Het is een mooi en goed alternatief voor gas. De vraag is echter of de ondergrond in Best en Eindhoven geschikt is om warmte uit de bodem te kunnen halen. Voor het antwoord op die vraag ‘duiken’ we de grond in voor een seismisch onderzoek.
Aardwarmte, wat is dat?
Aardwarmte is warmte uit de ondergrond die je kunt gebruiken voor verwarming van huizen, zwembaden, kassen en industrie. Hoe dieper je de grond in gaat, hoe warmer het wordt. In een put wordt het warme water uit de ondergrond opgepompt, de warmte haal je eruit en met een tweede put wordt het afgekoelde water weer teruggepompt in de ondergrond, waar het weer opwarmt.
Seismisch onderzoek … wat is dat?
Kort gezegd betekent dit dat we kunstmatig opgewekte golven de grond in sturen. De diverse aardlagen kaatsen die golven terug. Deze golven worden opgevangen door geofoons in de grond en leveren zo een schat aan gegevens waarmee we een beeld krijgen van de ondergrond.
Hoe gaan we dat in Best en Eindhoven doen?
In Best en Eindhoven zijn in mei over een lengte van 7,5 kilometer geofoons geplaatst: ongeveer 1.500 stuks. Geofoons zijn klein, 13 x 4 cm. Met een speciaal voertuig, een E-vib, creëren we vervolgens trillingen. De geofoons vangen deze op, waarmee we een beeld van de ondergrond krijgen. Na analyse van de data weten we of de ondergrond geschikt is voor de winning van aardwarmte. En of we in de toekomst de huizen in Best en Eindhoven met aardwarmte kunnen verwarmen.
Waar in Best en Eindhoven vindt het seismisch onderzoek plaats?
Het onderzoek loopt langs een 7,5 kilometer lange lijn die parallel loopt aan de spoorlijn, vanuit het centrum in Eindhoven richting Best. De route loopt voornamelijk door openbaar terrein en de geofoons worden veelal in de groenstrook geplaatst. De gestreepte oranje lijn op het kaartje geeft de route aan.
Merk je er iets van?
Die kans is klein. Wellicht zie je de E-vib rondrijden. De E-vib is vergelijkbaar met speciale voertuigen zoals gebruikt bij groenwerkzaamheden. We meten bij voorkeur ’s nachts, omdat ruis van de omgeving impact heeft op de metingen: dit betekent dat er (zeer) beperkte geluidsoverlast kan zijn van het voertuig in de nacht. Het voertuig legt zo’n 1 km per nacht af, dus zal niet lang in de buurt zijn. Na 7-9 dagen is de meting klaar, we halen de geofoons weer uit de grond en laten alles netjes achter. We kiezen voor deze manier van onderzoek omdat dit een lichte methode is en daarmee geschikt voor stedelijk gebied, zoals Best en Eindhoven.
Heb je nog vragen?
Dionne of een van onze andere collega's helpen je graag.
Neem contact op met onze klantenservice.