
Warmtenet Leeuwarden
In Leeuwarden heeft Ennatuurlijk twee warmtenetten: De Zuidlanden en Camminghaburen. In totaal leveren we in Leeuwarden bijna 65.000 GJ warmte per jaar aan zo’n 1.800 huishoudens en vier bedrijven. Het warmtenet (ook wel stadsverwarming genoemd) in Leeuwarden kan in de toekomst groeien naar een warmtenet dat meer dan de helft van Leeuwarden van duurzame warmte kan voorzien.

Waar komt de warmte nu vandaan?
De huidige warmtenetten in Leeuwarden hebben ieder een andere warmtebron. Zo zorgt een warmtekrachtkoppeling (WKK) in Camminghaburen voor de warmte in de wijk. In Techum en Jabikswoude ontvangen zo'n 750 huishoudens warmte via een gasgestookte piek- en back-upketel.
Warmte-etiket Leeuwarden
We geven je graag inzicht in de duurzaamheid van onze warmtenetten. Op het warmte-etiket kan je in één oogopslag zien welke warmtebronnen Ennatuurlijk gebruikt en hoe duurzaam het warmtenet in 2024 was. Momenteel werkt Ennatuurlijk samen met Shell, EBN en de Bouwgroep Dijkstra Draisma aan de ontwikkeling van een aardwarmtebron. Met aardwarmte kunnen we in potentie de helft van Leeuwarden van duurzame warmte voorzien. In de zomer van 2021 vond een eerste proefboring plaats.
Lees hier meer over het warmte-etiket


* Warmtenetten die gekoppeld zijn aan een warmtekrachtkoppeling (WKK) leveren door de versnelde verduurzaming van de landelijke elektriciteitsmix steeds minder CO2 besparing op. Klik hier voor meer informatie.
Aardwarmte in Leeuwarden
In Leeuwarden werken we hard aan het ontwikkelen van een nieuwe warmtebron: aardwarmte. Hiervoor werken we samen met Shell, EBN en Bouwgroep Dijkstra Draisma. Aardwarmte, ook wel geothermie genoemd, is een techniek waarbij lokale en duurzame warmte uit de ondergrond wordt gehaald voor de verwarming van huizen en bedrijven. Het van nature aanwezige warme water wordt uit de ondergrond opgepompt. De warmte wordt eruit gehaald. Het afgekoelde water stroomt terug in dezelfde aardlaag waar het weer op kan warmen.
Lees hier alles over aardwarmte in Leeuwarden


Waar leveren wij warmte?
In Leeuwarden heeft Ennatuurlijk twee warmtenetten: De Zuidlanden en Camminghaburen. Het warmtenet (ook wel stadsverwarming genoemd) in Leeuwarden kan in de toekomst groeien naar een warmtenet dat meer dan de helft van Leeuwarden van duurzame warmte kan voorzien.
Heb je vragen?
Onze klantenservice helpt je graag verder.
