Body tekst

Hét doel van Ennatuurlijk is om de energietransitie te versnellen. Hiervoor is bronverduurzaming en bronontwikkeling nodig. Wij begrijpen dit als geen ander. Daarom werken wij continu aan de ontwikkeling van (nieuwe) duurzamere bronnen, testen wij nieuwe brontechnieken en passen innovaties toe binnen onze bestaande netten. Het zijn de stappen die noodzakelijk zijn om ons doel te behalen; CO2 neutrale energienetten in 2040.  

Aardwarmte is duurzame warmte uit diepere aardlagen en biedt enorme potentie als duurzame energiebron. Met een goede aardwarmtebron kunnen al snel 10.000 woningen van het gas af. Daarvoor is de juiste kennis en kunde nodig. Daarom is Ennatuurlijk op zoek gegaan naar partijen die deze kennis en kunde in huis hebben. ECW Geoholding B.V. past perfect. Medio 2021 ontstonden de eerste gesprekken tussen Ennatuurlijk en ECW Netwerk B.V. om hun onderdeel, ECW Geoholding B.V. over te nemen. 

ECW Geoholding B.V. is koploper op het gebied van aardwarmte (Geothermie) in Nederland. Het bedrijf heeft zowel technisch als commercieel bewezen samen met haar klanten en aandeelhouders (professionele tuinbouworganisaties) aardwarmte te kunnen ontwikkelen. Voor Ennatuurlijk biedt ECW Geoholding B.V. een unieke kans om naast 25 collega’s, voorzien van zeer specifieke kennis en kunde, ook een mooie klantengroep over te nemen. Ennatuurlijk kijkt er naar uit om samen met hen aardwarmte in de regio’s Andijk en Middenmeer maar ook in de rest van Nederland te ontwikkelen.  

Ernst Japikse, Algemeen Directeur van Ennatuurlijk: “Door de overname van ECW Geoholding B.V. verwacht ik dat wij de ambitie van ECW Geoholding B.V. en die van Ennatuurlijk op het gebied van aardwarmte kunnen versnellen. ECW Geoholding B.V. beschikt namelijk over processen, systemen en kennis die Ennatuurlijk nog moet ontwikkelen. De medewerkers van ECW Geoholding B.V. hebben een waanzinnige basis neergezet en laten zien hoe goed zij dit kunnen. Samen met onze slagkracht en schaalgrootte gaan we ervoor zorgen dat de potentie van aardwarmte optimaal gaat worden ontwikkeld en benut.” 

Ennatuurlijk

Robert Kielstra, Algemeen Directeur van ECW Netwerk: “ECW Geoholding B.V. is in een volgende fase gekomen. Wij zien dat de vraag naar aardwarmte sterk stijgt en zien in Ennatuurlijk de partij om onze kennis en kunde verder uit te rollen. Ennatuurlijk heeft de potentie om van de ‘local hero’ die ECW Geoholding B.V. nu is, een ‘national hero’ te maken op het gebied van aardwarmte. Dat biedt zekerheid en kansen voor onze medewerkers en klanten."  

Door de overname van ECW Geoholding B.V. verwacht Ennatuurlijk haar eigen doelstellingen op het gebied van aardwarmte te kunnen versnellen. ECW Geoholding B.V. beschikt namelijk over bewezen processen en systemen die Ennatuurlijk anders nog zelf zou moeten ontwikkelen. Zij zijn al door de leercurve gegaan waarvan Ennatuurlijk kan profiteren.  

Ennatuurlijk tekent op 19 september 2022 de voorlopige koopovereenkomst en neemt later de aandelen, activiteiten en medewerkers van ECW Geoholding B.V. over. Alle medewerkers van ECW Geoholding B.V. blijven werkzaam. Na de overname zal de eerste prioriteit zijn om ECW Geoholding B.V. op afstand zelfstandig van Ennatuurlijk te laten opereren zodat bestaande projecten en ontwikkelingen door kunnen gaan. Later volgt mogelijk een verdere integratie waarbij aardwarmteplannen van Ennatuurlijk en ECW Geoholding B.V. meer verweven worden.