Body tekst

Ennatuurlijk is partner geworden van de Green Deal Aquathermie. Aquathermie krijgt nog niet zoveel aandacht in de discussie over de energietransitie, maar biedt lokaal wel een interessante duurzame bron. Aquathermie kan daardoor een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie zeker in combinatie met warmtenetten. Als Ennatuurlijk willen dan ook graag ons steentje bijdragen aan de Green Deal. Wij zijn van mening dat onze kennis, ervaring en positie als warmtebedrijf kan bijdragen aan het slagen van de Green deal.

Wat is aquathermie?

Een van de bronnen waarmee wij onze warmtenetten kunnen verwarmen is aquathermie. Bij Aquathermie wordt gebruik gemaakt van de warmte die beschikbaar is in ons oppervlaktewater water of het riool. Deze warmte wordt opgeslagen als deze beschikbaar is en kan dan later met een warmtepomp verder verwarmt worden zodat het genoeg warmte geeft om huizen te verwarmen via een warmtenet. Aquathermie kan dus als warmtebron een duurzaam alternatief zijn voor aardgas en ons zo helpen in de energietransitie. Er zit in theorie voldoende warmte in ons water om de helft van de Nederlandse huizen mee te verwarmen.

Meer over aquathermie

Ennatuurlijk en aquathermie

Ennatuurlijk is op meerdere plekken in Nederland de mogelijkheden van aquathermie aan het onderzoeken.  Hierbij kijken wij naar nieuwe lage temperatuur warmtenetten en het toevoegen van warmte uit aquathermie aan onze bestaande warmtenetten. In de Bossche wijk Hinthamerpoort worden momenteel al zo'n 450 appartementen verwarmd met aquathermie via een warmte- en koudeopslagsysteem. Het warme water (van ongeveer 15⁰C) van het nabijgelegen oppervlaktewater wordt in de zomer opgeslagen in de bodem. Dat water wordt uit de bron opgepompt en door een warmtepomp verwarmd naar 70 graden. Dit warme water gebruiken we om de appartementen te verwarmen.

Meer weten?

Naar de pagina over de Green Deal