Body tekst

Het warmtenet in Enschede, waarin Ennatuurlijk en Twence huishoudens en bedrijven in Enschede voorzien van duurzame warmte, is ook in 2020 weer het duurzaamste warmtenet van Nederland. Dat blijkt uit de top 10 van Greenvis, die dit jaar voor de vijfde keer is opgesteld. Deze ranglijst is gebaseerd op de database met gecontroleerde EMG-verklaringen voor warmtenetten van Bureau CRG.

De duurzaamheid van een warmtenet wordt uitgedrukt in het EOR (Equivalent Opwekrendement). Deze factor geeft de verhouding weer tussen de geleverde warmte versus de inzet van fossiele brandstoffen. Het warmtenet van Ennatuurlijk (zowel het primaire als het secundaire net) heeft een EOR van 600 procent. Dit houdt in dat er 80 procent minder fossiele energie nodig is om genoeg warmte te kunnen produceren voor en af te leveren aan de aangesloten huishoudens en bedrijven.

Warmte van Twence

In de gemeente Enschede zijn er ruim 8.500 huishoudens en 200 bedrijven in verschillende wijken aangesloten op verschillende warmtenetten. Aan hen leveren we ruim 587.000 GJ warmte per jaar. Het warmtenet in Enschede ontvangt op dit moment meer dan 99,5% van de benodigde warmte van Twence. Het afvalenergiebedrijf wekt de warmte op met een bio-energiecentrale die warmte produceert uit regionaal sloop- en afvalhout (B-hout) en drie afvalverbrandingsinstallaties. De laatste 0,5% van de warmtevraag halen we uit eigen gasketels. Dit maakt het warmtenet in Enschede het duurzaamste warmtenet van Nederland.

Warmtebaan Enschede

In Enschede is genoeg duurzame warmte aanwezig en daarom groeit het warmtenet nog steeds!In 2020 is de aanleg van de Warmtebaan in Enschede voltooid. Dit is een 8 kilometer lange pijpleiding die duurzame warmte van afvalenergiebedrijf Twence tot diep in het hart van Enschede brengt. Dankzij de Warmtebaan konden we drie bestaande gasgestookte warmtenetten verduurzamen. Dat zijn de netten in de wijken Tattersall, Roombeek en Deppenbroek met in totaal ruim 2.000 aangesloten huishoudens. Alleen al door het aankoppelen van deze drie - voorheen gasgestookte - warmtenetten besparen we zo’n vijf miljoen kuub aardgas per jaar.

Nationaal Warmte Congres

Tijdens het Nationaal Warmte Congres op 26 november a.s. reikt Greenvis voor de vijfde keer de publieksprijs voor het Duurzaamste Warmtenet in Nederland uit. De top 3 is genomineerd. Zij krijgen de kans om op het podium hun nominatie kracht bij te zetten. Vorig jaar ging Ennatuurlijk er met de eer vandoor.