Body tekst

Hoe graag we ook samen de energietransitie willen versnellen, we zijn helaas genoodzaakt om tijdelijk de pauzeknop in te drukken en voor nu te stoppen met investeren in het aardwarmteproject in Leeuwarden

Minister Jetten heeft eind 2022 in een kamerbrief aangegeven dat er een nieuwe wet over collectieve warmte in ontwikkeling is. Hij heeft hierbij aangegeven dat de infrastructuur van een warmtenet voor een meerderheidsbelang in publieke handen moet komen. Dit betekent dus dat warmtebedrijven zoals Ennatuurlijk in de toekomst niet langer eigenaar mogen blijven van warmtenetten. Het is nog onduidelijk hoe omgegaan wordt met projecten die nu al in ontwikkeling zijn, zoals dit aardwarmteproject.

Voor ons is het daarom onduidelijk of wij de grote investeringen die wij in dit project moeten doen nog terug kunnen verdienen in de toekomst. Daarom hebben wij besloten om het project te pauzeren en even geen verdere investeringen te doen. Pas als er meer duidelijkheid komt over wat de nieuwe wet betekent voor investeringen in dit soort projecten kunnen we opnieuw naar het project kijken en opnieuw bepalen of we verder kunnen. Voor onze bestaande netten in Leeuwarden verandert er momenteel helemaal niets. 

We hopen op begrip.