Mobiel menu
Home
Body tekst

Ennatuurlijk heeft drie warmtebuffers in Eindhoven geplaatst bij de biomassacentrale op Strijp-T. Hierdoor kan de warmte van lokaal snoeihout, die op dat moment niet wordt afgenomen, tijdelijk worden opgeslagen. De buffers dragen bij aan de verdere verduurzaming van het warmtenet in de grootste gemeente van Noord-Brabant.

Buffers tegen een stootje

Strijp-T is een voormalig bedrijventerrein van Philips, van origine gerealiseerd in de jaren ’40 en ’50 van de vorige eeuw. De energiecentrale van Philips was destijds gevestigd in gebouw TR, welke nu dienstdoet als een kantooromgeving voor verschillende bedrijven. Sinds 2016 bevindt zich hier een biomassacentrale die het warmtenet van Eindhoven van warmte voorziet.

Bij deze centrale zijn de drie warmtebuffers geplaatst. Zo kan bij een verschil tussen vraag en aanbod van warmte, deze tijdelijk worden opgeslagen voor later gebruik. Ook wanneer er een piek in de warmtevraag wordt verwacht, kan de centrale zorgen voor een extra voorraad in de buffers. Op deze manier blijft de centrale het hele jaar door draaien.

Plaatsing Warmtebuffers Eindhoven (11).jpg

“We kunnen niet wachten om de warmtebuffers in te zetten. Eindhoven is als groeistad volop in ontwikkeling en ook het warmtenet groeit mee”, vertelt Daniël Moenis, Projectmanager bij Ennatuurlijk. “Daarom proberen we telkens weer nieuwe verbeteringen aan te brengen op het gebied van duurzaamheid. In 2040 wil Ennatuurlijk namelijk dat alle warmtenetten CO2-neutraal zijn. Deze buffers leveren op hun beurt een aanzienlijke bijdrage aan onze duurzame strategie.”

Duurzame aspecten

De duurzaamheid van het warmtenet stijgt met behulp van de plaatsing van de buffers. Door de tijdelijke opslag van duurzame warmte wordt het mogelijk om in korte tijd deze extra duurzame warmte te leveren wanneer de situatie daar om vraagt.

Carlo Biemans, Assetmanager bij Ennatuurlijk: “De warmtebuffers worden ingezet om de biomassacentrale verder te optimaliseren en hierdoor de stad nóg duurzamer te maken. De biomassacentrale verstookt alleen lokaal snoeiafval uit de regio, welke de bron van de biomassa vormt. Dit zorgt uiteindelijk voor een extra verlaging van de druk op het milieu.”

Warmtenet Eindhoven

Eindhoven is de thuisbasis van Ennatuurlijk. Ennatuurlijk levert warmte aan de lichtstad via een lokaal warmtenet. Dit warmtenet loopt vanaf de biomassacentrale op Strijp-T in een stervorm naar de wijken Strijp-S, Strijp-T en Vredeoord. Daarnaast loopt het warmtenet naar meerdere gebouwen en bedrijven in het centrum zoals het Philips Stadion, de Emmasingel en de Piazza. Het warmtenet gaat via Strijp-S ook naar het Evoluon.

Lees hier meer over warmtenetten in Eindhoven