Nieuwsbrief juli 2020

Tekst

Nieuwsbrief juli 2020 header

Het is op zijn zachtst gezegd een bijzondere zomer. Waar we andere jaren massaal het buitenland opzoeken, kiezen we er dit jaar steeds meer voor om in het mooie Nederland te blijven. Perfect om nieuwe steden ontdekken, te wandelen door onze prachtige natuurgebieden of lekker te luieren op een van onze stranden. Wat u deze zomer ook gaat doen, wij wensen u een heerlijke zomervakantie toe waarin u het hoofd weer lekker leeg kunt maken.

Om in ieder geval één van onze klanten goed voor te bereiden op de zomervakantie hebben we op onze Facebook- en Instagram pagina een zomers Ennatuurlijk pakket weggegeven. Deze is gewonnen door mevrouw van Ruth uit Breda. Heel veel plezier met het zomerpakket!
 

Verwarmen met water als bron

Water als bron voor het verwarmen en verkoelen van woningen; het kan. Dit wordt ook wel aquathermie genoemd. Er wordt dan energie onttrokken uit oppervlakte-, afval- of drinkwater. De warmte uit het water wordt opgeslagen in de bodem. Later kan deze met een warmtepomp verder verwarmd worden, zodat het genoeg warmte geeft om huizen en drinkwater te verwarmen.

In de Bossche wijk Hinthamerpoort worden momenteel al 450 appartementen verwarmd door middel van oppervlaktewater. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden die aquathermie biedt of naar wat aquathermie precies kan betekenen in het verduurzamen van Nederland? Bekijk dan deze video.

Meer over aquathermie

Voorkom legionella

 

 

 

 


Gaat u dit jaar lekker genieten van een vakantie buiten de deur? Zorg er dan voor dat u, voordat u bij thuiskomst onder de douche springt, eerst even uw leidingen doorspoelt. Tijdens uw afwezigheid heeft het water in de leidingen stilgestaan waardoor er kans op legionella aanwezig is.

De legionellabacterie groeit in water met een temperatuur tussen de 20 en 50 graden Celsius. Als het water in hele kleine druppeltjes (nevel) in de lucht komt, kan iemand de bacterie inademen en besmet raken. Spoel daarom uw kranen eerst goed door. Zo zorgt u ervoor dat stoffen die in het water zijn opgelost, zoals metalen uit de drinkwaterleiding en de eventueel aanwezige legionellabacterie, worden weggespoeld.

Hoe u dat doet? We geven u graag wat tips. 

  • Spoel na uw terugkomst alle koud- en warmwaterkranen een minuut lang en de douche 4 á 5 minuten lang door.
  • Laat het water rustig stromen en voorkom dat u daarbij het water vernevelt. Dat doet u door de sproeikop onder water in een emmer te houden, in een washandje of het sproeistuk van de kraan af te halen.
  • Een tuinslang in de volle zon kan flink opwarmen, waardoor zich legionella kan ontwikkelen. Spoel daarom eerst de tuinslang voor gebruik goed door. Voorkom ook hier verneveling.
  • Vaak kunt u zelf de temperatuur van het warm water instellen. Zorg ervoor dat het warme water uit alle kranen ten minste een temperatuur van 55 graden heeft.

 

Houd uw huis koel

Door de klimaatverandering kennen we in Nederland steeds meer warme dagen. De vraag naar verkoeling in huis wordt daardoor steeds groter. Bij verkoeling wordt vaak gedacht aan airco’s, zonwering of het beter isoleren van uw woning. 

Naast deze aanpassingen aan uw huis hebben wij ook enkele tips op onze website staan waarmee u energie kunt besparen. Hieronder vindt u er een paar:

  • Koel alleen ruimtes waar u bent. Elke ruimte die u minder koelt, levert direct besparing op. Een ruimte koelen met een airco kost ongeveer 50-100 euro per jaar. Het gebruik van een ventilator kost maar ongeveer 3 euro.
  • Plaats een bevroren waterfles voor een ventilator. De lucht blaast langs de koude fles en zal deze afkoelen.
  • Vermijd elektrische apparaten. Deze geven namelijk warmte af, waardoor uw huis nog warmer wordt. Hang was op aan een wasrek in plaats van de droger te gebruiken en gebruik wasmachine en strijkijzer pas nadat de zon is ondergegaan.
  • Houd overdag de zonwering en gordijnen dicht, om warmte buiten te houden. Als het buiten afkoelt kunt u ramen en deuren openzetten om koele lucht binnen te laten.

Benieuwd naar meer bespaartips? Neem dan snel een kijkje op onze pagina met bespaartips.

Naar de bespaartips