Nieuwsbrief oktober 2020

Tekst

header okt20

Om de klimaatdoelstellingen in Nederland te behalen zijn meerdere bronnen voor duurzame energie nodig. Aardwarmte (geothermie) is één van deze duurzame bronnen. Er kan warmte worden gewonnen door gebruik te maken van het temperatuurverschil tussen het aardoppervlak en diep in de aarde gelegen warmtereservoirs. Op basis van de huidige inzichten is de inschatting dat in de toekomst in Nederland zo’n 2,6 miljoen woningen en gebouwen met aardwarmte kunnen worden verwarmd.

Ennatuurlijk ziet het gebruik van aardwarmte als een kans om woningen en bedrijven nog duurzamer te verwarmen. Op dit moment wordt er hard gewerkt om aardwarmte ook daadwerkelijk te kunnen gaan gebruiken. Het project in Leeuwarden is daar een mooi voorbeeld van. Begin volgend jaar wordt in Leeuwarden een bron geboord om via aardwarmte warmte te kunnen leveren aan een deel van de stad. Uiteindelijk kunnen we 40 tot 60 procent van Leeuwarden op deze manier van warmte voorzien.

Lees hier meer over aardwarmte


Verduurzaming warmtenet Eindhoven

Om het warmtenet in Eindhoven verder te verduurzamen zijn vorige maand drie warmtebuffers geplaatst bij de biomassacentrale op Strijp-T. Maar wat doen die buffers nou eigenlijk?

 

Warmtebuffers eindhovenDe buffers zorgen ervoor dat warmte die op dat moment niet wordt afgenomen, tijdelijk kan worden opgeslagen voor later gebruik. Bijvoorbeeld wanneer de temperatuur plotseling daalt. Op deze manier kan de centrale het hele jaar door blijven draaien zonder dat warmte verloren gaat en kan er meer duurzame warmte geleverd worden aan alle aangesloten klanten. 

Een mooie stap dus in de verduurzaming van het warmtenet in Eindhoven! Meer weten over dit warmtenet? Klik dan hier


Houd de warmte in huis

Aan Tafel

De koude winterdagen komen er weer aan. We zijn niet meer zoveel buiten en de verwarming gaat vaker aan. Logisch ook, want we zijn in deze tijd wat meer thuis dan normaal gesproken. Dan is het natuurlijk wel prettig als het warm blijft in huis zonder dat de energierekening hoog oploopt. Met onderstaande tips kunt u eenvoudig energie besparen.

  • U kunt beginnen met het simpelweg dichthouden van tussendeuren. U zorgt er zo voor dat de warmte in de ruimtes blijft die u wilt verwarmen.
  • Sluit uw radiatoren af in ruimtes waar u niet of nauwelijks komt.
  • Frisse lucht in huis is belangrijk. Het ventileren van uw huis kunt u gerust de hele dag doen door het openzetten van ventilatieroosters of door middel van uw ventilatiesysteem. Voor het luchten van bijvoorbeeld uw slaapkamer is het voldoende om uw raam een half uurtje open te zetten. Draai dan wel eerst even de radiator dicht.
  • Denk ook aan de afzuigkap. Zet deze niet langer aan dan nodig is. Naast kookgeuren en waterdamp voert u hiermee namelijk ook warmte uit uw woning af en dat is zonde.
  • Mocht u het alsnog koud krijgen in huis, dan zijn een warme trui en een paar dikke sokken ook een goed(koop) alternatief voor het omhoog draaien van de thermostaat.

Kijk hier voor meer besparingstips.


En de winnaar is…

Ennatuurlijk is continu bezig met verduurzamen. Hierin staan wij zeker niet alleen, want veel bedrijven en gezinnen dragen op hun manier ook een steentje bij aan een betere leefomgeving. Omdat wij erg benieuwd zijn, hebben we vorige maand gevraagd hoe u (samen met uw buurtgenoten) bijdraagt aan een duurzamer Nederland. De vele reacties hebben onze harten vervuld met blijdschap!

KadoosDe inzendingen waren stuk voor stuk prachtige initiatieven die bijdragen aan een beter Nederland. Daarmee beschouwen wij alle inzendingen als winnaars! Toch kon maar één inzending het verrassingspakket krijgen. De gelukkige is mevrouw De Jongh uit Tilburg. 

Zij woont in een bungalowwijk waar vooral oudere mensen wonen en waar (nagenoeg) alle daken zijn gevuld met zonnepanelen. De hele buurt krijgt zo gratis energie van de zon. Top! Heel veel plezier met het verrassingspakket!