Een duurzame stap vooruit in Midden- en West-Brabant

De afgelopen maanden is er een aanzienlijke vooruitgang geboekt in de ontwikkeling van nieuwe duurzame energiebronnen voor het warmtenet in Midden- en West-Brabant.
Het warmtenet in Midden- en West-Brabant (ook wel bekend als het Amernet) behoort tot de grootste en oudste warmtenetten van Nederland en levert warmte aan zo’n 51.000 huishoudens en ruim 350 bedrijven in Midden- en West-Brabant. Sinds de aanleg van het warmtenet in de jaren tachtig fungeert de elektriciteitscentrale in Geertruidenberg als bron. Toen RWE in 2022 aankondigde dat zij per 1 januari 2027 stopt met de warmtelevering, besloten wij de verduurzaming van het warmtenet te versnellen.
Samen met RWE hebben wij diverse alternatieven voor warmtelevering onderzocht, waarbij synergie en optimalisatie centraal stonden. Ook het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) was nauw betrokken bij dit proces om leveringszekerheid te borgen. Dit intensieve afstemmingstraject onder leiding van KGG heeft geleid tot constructieve voorkeursoplossingen en het adresseren van eventuele obstakels.
Dit heeft onder meer geresulteerd in de gezamenlijke ontwikkeling van de E-boiler met RWE. Dit project is een voorbeeld van onze inzet voor innovatieve en duurzame oplossingen in het Amergebied. Op het pompstation van Ennatuurlijk in Geertruidenberg worden momenteel voorbereidingen getroffen om twee E-boilers te bouwen. Deze E-boilers, die functioneren als gigantische waterkokers, maken gebruik van groene stroom om water te verhitten. Daarnaast plannen we de bouw van een warmtebuffer die de warmte kan opslaan wanneer de zon schijnt en de wind waait, als groene stroom het goedkoopst is.
Parallel hieraan onderzoeken we samen met RWE ook de mogelijkheid om een aquathermie-warmtepomp te ontwikkelen op het terrein van RWE. Deze aquathermie-warmtepomp zal warmte onttrekken uit het water van de Amer. De voortgang van deze projecten verlopen voorspoedig en we zijn optimistisch over de toekomstige ontwikkelingen.
Zowel de E-boiler als de aquathermie-warmtepomp hebben recentelijk SDE++-subsidie ontvangen, wat de nodige financiële ondersteuning biedt voor deze duurzame energieprojecten. De benodigde vergunningen zijn aangevraagd en de vergunning voor de E-boiler is inmiddels verleend, een belangrijke mijlpaal in het proces.
Voor de bouw van de E-boiler heeft Ennatuurlijk een overeenkomst getekend met Equans, een gerenommeerde partner met expertise in energieprojecten. Deze samenwerking zal zorgen voor een efficiënte bouw volgens de hoogste kwaliteitsnormen. Daarnaast heeft Ennatuurlijk met TenneT een realisatieovereenkomst getekend voor de aansluiting van de E-boiler op het elektriciteitsnet. Bovendien hebben we maatschappelijke prioriteit ontvangen voor de netcapaciteit, wat de haalbaarheid van dit project verder versterkt. De eerste bestellingen voor de E-boiler zijn geplaatst en de eerste aanpassingen op het terrein van Ennatuurlijk in Geertruidenberg zijn al uitgevoerd.
Om de continuïteit van de warmtelevering te waarborgen tijdens de installatie van de nieuwe E-boiler, is er een nieuw contract afgesloten met RWE. Met dit contract kunnen wij na 1 januari 2027 nog tot vier maanden duurzamere warmte ontvangen van de Amercentrale (AC9) van RWE.
Deze ontwikkelingen markeren een belangrijke stap in de duurzame energiestrategie voor het Amergebied en we kijken uit naar de verdere realisatie van deze projecten.