Goed assetmanagement leidt automatisch tot toekomstbestendig warmtenet

Op 25 februari presenteerde onze strategische assetmanager Annemarie Kin de nieuwste aanpassingen in de ISO 55000-norm tijdens het NEN Seminar Toekomstbestendig assetmanagement met de nieuwe ISO55000-normen in het Timmerhuis Rotterdam. Deze normen helpen organisaties om hun bedrijfsmiddelen op een effectieve en efficiënte manier te beheren, risico's te verminderen en waarde te creëren. Annemarie werkte mee aan de ontwikkeling van de ISO55000. Haar belangrijkste speerpunt in de vernieuwing is de borging van duurzaamheid.
Annemarie: "Duurzaamheid is een logisch gevolg van goed beheer. De norm geeft daarvoor handvatten. Ook binnen Ennatuurlijk gebruiken we de ISO55000-norm om het beheer van onze warmtenetten, pompen en andere installaties te optimaliseren. Ons streven is om binnen vijf jaar deel uit te maken van de selecte groep energiebedrijven die gecertificeerd zijn.”
De uitdaging van toekomstgericht assetmanagement
“De grootste uitdagingen van goed assetmanagement is de gewenste prestaties op lange termijn voor ogen houden”, stelt Annemarie. “En daar kan de norm nu nog beter bij helpen. Voor goed en toekomstbestendig assetmanagement moet je je doel goed voor ogen hebben. Je moet je beheer zo inrichten dat er een gezonde balans is tussen betrouwbaarheid en risico. Ook moet je voldoen aan wet- en regelgeving en externe en interne duurzaamheidsdoelen. En dat alles bij voorkeur tegen de laagste kosten. De norm helpt om je doel voor ogen te houden.”
De ISO-norm als richtlijn voor langetermijndenken
Het ideaalbeeld is vaak duidelijk, maar de praktijk blijkt weerbarstig. “Managers moeten steeds weer kiezen tussen korte- en langetermijndoelen, waarbij de korte termijn vaak wint. Stel: een installatie moet vernieuwd worden om aan de klantvraag te voldoen, volgens de bedrijfsstrategie wil men een duurzamere oplossing onderzoeken, echter tijd dringt, budget is niet toereikend en het onderhoudscontract wordt duurder door de wijziging. De gekozen oplossing vertraagd daarmee het ultieme doel: verduurzamen. De ISO 55000-norm helpt bedrijven beter te begrijpen wat assetmanagement oplevert, zodat afdelingen en belanghebbenden elkaar beter begrijpen, en daardoor betere keuzes maken.”
Stap voor stap het beheer steeds verder optimaliseren
Nieuw in de norm is een groeimodel. Annemarie: “Dit model laat zien dat assetmanagement een proces is: bedrijven kunnen hun assetmanagement steeds een stap verder verbeteren. De ISO 55001-norm bevat daarvoor regels en richtlijnen die zich in de praktijk hebben bewezen en waar organisaties van kunnen profiteren.”

Duurzaamheid borgen en transparant maken
Wat de vernieuwde norm duidelijk maakt is dat duurzaamheid niet iets is dat losstaat van assetmanagement. Annemarie: “Als een organisatie de principes van de norm goed toepast, dan borgt ze daarmee automatisch ook de eisen, wensen en normen op gebied van duurzaamheid. Die maak je daarmee transparant voor jezelf en je klanten, en dat helpt bedrijven ook om te zien waar nog verbeteringen op dat gebied nodig zijn.”
Verantwoording nemen voor hele levenscyclus
Assetmanagement volgens de ISO55000-norm beslaat de hele levensduur van assets. Annemarie: “Je verantwoordelijkheid als bedrijf stopt niet bij de verantwoorde aankoop of het gebruik van assets. Je bent ook verantwoordelijk voor wat er daarna mee gebeurt, zoals sloop, recycling of verkoop. Op deze wijze verminder je kapitaalverspilling en maatschappelijke kosten en stijgt de uiteindelijke waarde van een asset. Dat is niet ingewikkeld. Alleen al de vraag: Kan dit duurzamer? levert organisaties al veel op.”
Waarde toevoegen van inkoop tot einde levensduur
Goed assetmanagement helpt met waarde creatie: hoe haal je het meeste uit je assets en behouden ze hun waarde? Annemarie: “Een goed assetmanagementsysteem helpt om alle betrokken partijen bewust te maken van de waarde die ze toevoegen. Denk aan de afdeling Inkoop die de beste serviceafspraken maakt met leveranciers, aan de HR-afdeling die zorgt dat mensen worden opgeleid om met de assets om te gaan en de afdeling Finance die de financiële waardering van de assets goed in kaart brengt. Met toekomstgericht assetmanagement halen we niet alleen de meeste waarde uit onze assets voor ons bedrijf, maar borgen we ook een betrouwbare en duurzame levering tegen faire kosten voor onze klanten.”