Mobiel menu
Home
Body tekst

Dit artikel is gebaseerd op aflevering 1 van onze podcastserie ‘Warmhuizen: de weg naar duurzamere warmte’. In onze podcastserie nemen we je mee in de wereld van warmtenetten. We bieden je een kijkje in onze keuken aan de hand van een fictieve casus: warmte voor de Hoftuin in Warmhuizen.

Een historische binnenstad, een ambitieuze wethouder en een warmtenet dat klaarstaat om uitgerold te worden – het klinkt als de perfecte puzzel. Maar hoe krijg je die stukken op tijd en op de juiste plek gelegd? In de eerste aflevering van onze podcast gaan Steven MacLean (projectontwikkelaar) en Ernst Japikse (algemeen directeur) in gesprek over het project in Warmhuizen. Over warmtebronnen, samenwerking en het spanningsveld tussen tempo en realisme. Een eerlijk inkijkje in de praktijk van de energietransitie.

Linker kolom
Rechter kolom
Tekst

Warmtenet in Warmhuizen: ambitie, complexiteit en kansen

Warmhuizen wil verduurzamen en kijkt naar een aansluiting op het bestaande warmtenet van Ennatuurlijk. Een logische stap, zeker omdat een deel van appartementencomplex de Hoftuin al op dit net is aangesloten. Toch zijn er flinke uitdagingen. Appartementencomplex de Hoftuin is namelijk gevestigd in een historisch centrum met oude panden, beperkte ruimte en een complexe ondergrond. Dat vraagt om maatwerk in ontwerp en planning. “Het is een historische binnenstad met oude panden. We liggen er in de buurt met ons net, maar niet direct voor de deur. Dus we moeten een stuk net aanleggen”, legt Steven uit. 

Ernst vult aan: de aanleiding is in dit geval een wethouder met ambitieuze plannen. Met een heel duidelijke wens, namelijk binnen twee jaar van het gas af. Maar zoals vaak bij binnenstedelijke projecten, zit de uitdaging in de details.”

Tekst

Is een warmtenet haalbaar?

Een warmtenet aanleggen doe je nooit alleen. Een belangrijke partij in dit traject is woningcorporatie Warm Wonen. “Zij moet 70% van haar bewoners meekrijgen in deze verduurzamingsslag,” aldus Steven. Dat kost tijd – en dat botst met de wens om snel te gaan.”

Ook het financiële plaatje is complex. “Dit vergt een miljoeneninvestering”, zegt Ernst. “En we moeten goed afwegen waar we onze tijd en middelen inzetten. Want het voorwerk – van schetsontwerp tot definitief ontwerp – kost zomaar een paar ton.”

Media
Klanten op de bank gezin
Tekst

Kijken naar de toekomst

Naast de technische en financiële haalbaarheid speelt ook de toekomstbestendigheid een rol. De huidige bron is niet per definitie de bron voor de toekomst.  In het geval van Warmhuizen wordt er gebruikgemaakt van restwarmte uit industrie, maar die is niet gegarandeerd voor altijd. “De overeenkomst loopt nog vijftien jaar. Maar stel dat het bedrijf over tien jaar vertrekt? We moeten wel leveringszekerheid voor de bewoners kunnen blijven borgen. Daarom moeten we nu al starten met een bronnenonderzoek”, zegt Steven.

 

De volgende stap

De eerste stap is in dit geval het gesprek met de woningcorporatie. Om samen de tijdslijn te bepalen en helder te krijgen wat er allemaal nodig is. Qua planning tot het bestellen van materialen. “Vanwege levertijden en fluctuerende materiaalkosten moeten we die ruim van tevoren bestellen”, geeft Steven aan.

Ernst vat het treffend samen: “Misschien moeten we met de wethouder eerst maar even in overleg over de ambitieuze doelstelling.”

Tekst

Beluister de podcast

Wil je liever het volledige gesprek horen? Beluister dan de podcast 'Warmhuizen: de weg naar duurzamere warmte' in Spotify of Apple Podcast. Of klik hieronder.
 

Naar de podcast

Media
Logo van de podcast