Mobiel menu
Home
Body tekst

Dit artikel is gebaseerd op aflevering 2 van onze podcastserie ‘Warmhuizen: de weg naar duurzamere warmte’. In onze podcastserie nemen we je mee in de wereld van warmtenetten. We bieden je een kijkje in onze keuken aan de hand van een fictieve casus: warmte voor de Hoftuin in Warmhuizen.

In deze aflevering van de podcastreeks zien we dat in ons warmtenetwerk het nooit alleen om techniek of financiën draait. Het is altijd de kunst om klantbelang, investeerbaarheid en technische haalbaarheid in balans te brengen. Dat wordt ook duidelijk tijdens project Hoftuin. Steven Maclean (projectontwikkelaar) Suzanne Sweerman (directeur Ontwikkeling & Realisatie) en Jeroen Metsaars (manager Business Control) gaan in gesprek over hoe Ennatuurlijk de ambitie van Warmhuizen kan waarmaken.  

Linker kolom
Rechter kolom
Tekst

Veel partijen zijn betrokken

Wat het project de Hoftuin bijzonder maakt? Naast de woningcorporatie Warmwonen, zijn er ook particuliere woningeigenaren en de gemeente betrokken. De gemeente wil het appartementcomplex graag aardgasvrij maken, en dat brengt mooie kansen met zich mee. Zo moet de riolering in dezelfde straten worden vervangen. Dat biedt mogelijkheden om werkzaamheden slim te combineren  - minder kosten, minder overlast.

Steven licht toe: “We hebben de woningcorporatie al gesproken. Ze staat positief tegenover ons voorstel, maar er is ook concurrentie van een partij met individuele oplossingen. Al heeft Warmwonen daar ook de nodige bezwaren bij. Betaalbaarheid is voor hen het belangrijkste criterium.”

Tekst

Samen met de buurt

Het betrekken van bewoners is cruciaal. Niet iedereen weet wat een warmtenet is of wat het betekent als je van het gas af gaat. “En dat is niet gek, toen ik bij Ennatuurlijk begon had ik ook echt geen idee. Het is wennen dat je warmte straks via leidingen van buiten krijgt in plaats van een cv-ketel in huis. Daar moeten we bewoners goed over informeren”, zegt Suzanne. 

Een optie is om een warmteloket, ook wel een zogeheten ‘loket op locatie’ in de wijk te openen, bijvoorbeeld in het buurthuis. Zo kunnen bewoners laagdrempelig vragen stellen en kennismaken met de plannen.

Media
Tekst

Techniek én risico’s in kaart

Voor het technische deel wil Steven snel een gespecialiseerd team samenstellen met daarin onder andere een ingenieur, business analist, projectmanager en jurist.
Steven: “Normaal beginnen we met een schetsontwerp, maar gezien de complexiteit en risico’s van dit project wil ik alvast richting een voorlopig of definitief ontwerp. Dat geeft meer zekerheid over kosten en haalbaarheid.” Dat is een goede aanpak, vindt Jeroen:  “Zeker in een historische binnenstad liggen er meer risico’s. Denk aan smalle straten en beschermde bomen. Door eerder risico’s en onvoorziene kosten in beeld te brengen, kunnen we beter sturen.”

 

De balans vinden

Suzanne sluit af met een belangrijke waarschuwing: “Dit is niet ons enige project. We moeten scherp blijven kijken welke projecten prioriteit krijgen en waar we onze mensen en middelen inzetten. Maar ik vind het terecht dat je net een stapje verder wilt gaan dan een schetsontwerp. Zorg dat je een basis hebt waar je op kunt bouwen.”

Project de Hoftuin laat zien hoe belangrijk het is om kansen slim te combineren, bewoners tijdig te betrekken en risico’s realistisch in te schatten. Zo werken we aan een toekomstbestendige, aardgasvrije wijk - samen met bewoners, woningcorporatie en gemeenten.   

Tekst

Beluister de podcast

Wil je liever het volledige gesprek horen? Beluister dan de podcast 'Warmhuizen: de weg naar duurzamere warmte' in Spotify of Apple Podcast. Of klik hieronder.
 

Naar de podcast

Media
Logo van de podcast