Podcast: 3 De reis naar een duurzaam warmtenet

Dit artikel is gebaseerd op aflevering 3 van onze podcastserie ‘Warmhuizen: de weg naar duurzamere warmte’. In onze podcastserie nemen we je mee in de wereld van warmtenetten. We bieden je een kijkje in onze keuken aan de hand van een fictieve casus: warmte voor de Hoftuin in Warmhuizen.
In de derde aflevering van de podcastreeks gaan Debbie van Hattem (communicatieadviseur), Richard van Ballegooijen (project engineer) en David Berghuis (assetmanager) samen in gesprek over hoe we een warmtenet realiseren en daar bewoners bij betrekken.
Belang van bewonerscommunicatie
Zodra we weten dat een project gaat spelen, vormen we een projectteam met collega’s van verschillende afdelingen. “Daar maakt ook communicatie onderdeel van uit,” vertelt Debbie. “Zo kunnen we de communicatie richting bewoners goed voorbereiden en zorgen dat iedereen weet wat er wanneer gebeurt. Bewonerscommunicatie is meer dan een briefje in de brievenbus. We proberen bewoners vanaf het begin mee te nemen en hun vragen te beantwoorden. We werken daarvoor vaak met een omgevingsmanager ter plaatse, die bekend is in de buurt en een laagdrempelig aanspreekpunt vormt. Want werkzaamheden in de straat zijn nu eenmaal ingrijpend - zeker als je bijvoorbeeld minder mobiel bent.”
De vragen van bewoners veranderen gedurende het project. “In het begin wil men weten: wat kost het, waarom doen we dit, en wat betekent het voor mijn woning? Later komen de praktische vragen: hoe werkt een inductiekookplaat? Wanneer heb ik weer warm water? Daar passen we onze communicatie op aan.”

Techniek en communicatie hand in hand
Ennatuurlijk organiseert bijvoorbeeld bewonersavonden samen met de woningcorporatie, gemeente en aannemers. Of speeddate-sessies, als het project een grootschalige renovatie betreft. Bewoners kunnen dan in gesprek met verschillende partijen, van de glaszetter tot de warmteleverancier. Zo weten bewoners precies wie waarvoor langskomt. Dat voorkomt verwarring en frustratie.

Richard sluit daarop aan: “Goede communicatie maakt ons werk makkelijker. Als bewoners goed geïnformeerd zijn, verlopen de werkzaamheden soepeler. Wij leggen geen dun kabeltje, maar dikke stalen leidingen van soms anderhalve meter doorsnee. Daarbij moeten we rekening houden met bomen, andere kabels, leidingen en soms zelfs vervuilde grond. En in historische panden kun je geen vloeren openbreken zonder overleg.
Geen enkel project is exact zoals het ontwerp. Er liggen altijd onverwachte kabels of leidingen in de grond die niet op tekening staan. Of we stuiten op funderingen in oude panden. Daar moeten we dan ter plekke een veilige een oplossing voor bedenken.”
Van aanleg tot exploitatie
David kijkt vooral naar het geheel op lange termijn. “Assetmanagement is verantwoordelijk van oplevering tot het einde van de levensduur van een warmtenet. Daarbij kijken we vooruit: de bron van vandaag is niet per se de bron van morgen. Vroeger gebruikten we biomassa, nu vaker restwarmte van datacenters. Die warmte wordt met warmtepompen opgewaardeerd tot de juiste temperatuur voor bewoners. Je wilt nooit afhankelijk zijn van één warmtebron. Daarom zoeken we altijd naar meerdere bronnen in de buurt, zoals restwarmte van bedrijven of seizoensopslag van warmte in de bodem.”
Hij benadrukt de voordelen van collectieve warmtenetten: “Een warmtenet vraagt veel minder elektrisch vermogen dan individuele oplossingen. Dat ontlast het elektriciteitsnet en draagt bij aan oplossingen voor congestie.”
Samen kom je verder
Wat een project volgens Debbie, Richard en David succesvol maakt? “Goede samenwerking, heldere communicatie en luisteren naar bewoners. Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: duurzame, comfortabele woningen waarin mensen zich thuis voelen.”
Beluister de podcast
Wil je liever het volledige gesprek tussen Judith, Lars en Rached horen? Beluister dan de podcast 'Warmhuizen: de weg naar duurzamere warmte' in Spotify of Apple Podcast. Of klik hieronder.
