Podcast: 5 Begrijpen van de warmtefactuur

Dit artikel is gebaseerd op aflevering 5 van onze podcastserie ‘Warmhuizen: de weg naar duurzamere warmte’. In onze podcastserie nemen we je mee in de wereld van warmtenetten. We bieden je een kijkje in onze keuken aan de hand van een fictieve casus: warmte voor de Hoftuin in Warmhuizen.
In deze aflevering van de podcastreeks gaan Niels Trommelen (pricing manager), Pauli Eijssen (regulatory affairs specialist) en Jeroen Metsaars (manager Business Control) met elkaar in gesprek over een onderwerp dat volop in beweging is: de ontwikkeling van warmtetarieven. Wat bepaalt nu eigenlijk de prijs van warmte? En hoe verandert dit in de toekomst?
Tarieven onder toezicht
Pauli trapt af met een uitleg over haar rol en de context van de gereguleerde warmtemarkt. “Wij werken in een sterk gereguleerde markt, met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) als toezichthouder. De ACM stelt het maximumtarief vast dat warmtebedrijven mogen rekenen, gebaseerd op het zogenaamde ‘niet meer dan anders’-principe. Dit betekent dat de kosten voor warmte niet hoger mogen zijn dan wat een verbruiker zou betalen in een gassituatie.”
Waarom nog een gasreferentie?
Hoewel Nederland volop bezig is met de energietransitie, wordt het tarief nog steeds gekoppeld aan gasprijzen. “Dat is historisch zo ontstaan”, legt Pauli uit. “Maar dit gaat veranderen. Er ligt een wetsvoorstel klaar: de Wet Collectieve Warmte. Hierin wordt afscheid genomen van de gasreferentie en worden tarieven kostengebaseerd vastgesteld.”
De uitdaging
Jeroen ziet hierin een uitdaging: “Wij beheren ruim zestig warmtenetten, van kleine netten met een gasketel tot grote netten met meerdere bronnen. Straks betekent dit dus maar liefst 64 kostengebaseerde tarieven. Dat vraagt nogal wat van onze systemen én van onze communicatie naar klanten.”

Huidige tariefstelling
Niels geeft inzicht in de huidige systematiek: “De ACM bepaalt het gigajoule-tarief op basis van de gasprijs. Tot voor kort was dit het gastarief van november, nu wordt een gemiddelde genomen van september, oktober en november. Hierdoor worden marktbewegingen beter gespreid.”
Naast het variabele tarief zijn er ook vaste kosten, zoals aansluitkosten en onderhoud. De ACM verzamelt hiervoor data uit de markt, bijvoorbeeld over onderhoudskosten van cv-ketels, en verwerkt deze in het tarief.
Risico’s en prijsschommelingen
Een belangrijk aandachtspunt is het risico van prijsschommelingen. Jeroen: “De ACM stelt onze maximumtarieven vast, maar onze inkoopkosten bewegen nog steeds mee met de markt. Denk aan de enorme gasprijsstijgingen in 2022 na de inval in Oekraïne. Zonder voorzorgsmaatregelen kan dat gigantische impact hebben.”
Om dat risico te beperken, sluit Ennatuurlijk zogeheten hedgecontracten af. “Dat is een vorm van financieel verzekeren tegen prijsschommelingen”, legt Jeroen uit. “Zo waarborgen we onze bedrijfscontinuïteit en leveringszekerheid.”

Tarieven en klantbeleving
“Een veelvoorkomend misverstand is dat klanten denken duurder uit te zijn met warmte dan met gas”, zegt Niels. “Maar zij vergeten vaak de kosten van een cv-ketel en onderhoud mee te rekenen. Die zitten bij warmtebedrijven al verwerkt in het tarief. Daarom is het belangrijk dat we klanten tijdig en duidelijk informeren over de tarieven en de opbouw ervan.”
Toezicht en verantwoording
Pauli sluit af met de rol van ACM in het toezicht. “De ACM controleert niet alleen of we binnen de maximumtarieven blijven, maar ook of ons rendement binnen de toegestane marges ligt. Dit betekent dat wij periodiek veel data aanleveren en verantwoording afleggen. Ik ben nauw betrokken bij het overleg met het ministerie van Klimaat en Groene Groei, andere warmtebedrijven, consumentenorganisaties en toezichthouders. “We zorgen dat beleidsmakers beschikken over de juiste informatie om een werkbare wet te maken. Dat is een intensief maar interessant speelveld.”
Beluister de podcast
Wil je liever het volledige gesprek tussen Judith, Lars en Rached horen? Beluister dan de podcast 'Warmhuizen: de weg naar duurzamere warmte' in Spotify of Apple Podcast. Of klik hieronder.
