Mobiel menu
Home
Body tekst

Dit artikel is gebaseerd op aflevering 6 van onze podcastserie ‘Warmhuizen: de weg naar duurzamere warmte’. In onze podcastserie nemen we je mee in de wereld van warmtenetten. We bieden je een kijkje in onze keuken aan de hand van een fictieve casus: warmte voor de Hoftuin in Warmhuizen.

In deze slotaflevering van de podcastreeks staan we opnieuw in de Hoftuin, maar nu kijken we naar de toekomst. Rached Dekker (directeur Klant, Productie & Levering), Judith Koole (programmadirecteur Amer) en Lars Kuipéri (manager Operations & Services) blikken samen terug én vooruit. Wat hebben we geleerd? En hoe zorgen we ervoor dat warmte betrouwbaar, duurzaam én betaalbaar blijft?

Linker kolom
Rechter kolom
Tekst

Wat doen we bij een storing?

In het verhaal werd de Hoftuin getroffen door een grote storing. “Mijn team en ik moesten direct aan de bak”, begint Lars. “Zo’n grote storing raakt meer dan techniek alleen, het betekent ook dat we zorg moeten dragen voor bewoners. We brengen in kaart of er kwetsbare bewoners zijn, zoals zieken, ouderen of pasgeboren kindjes. Als er ergens een baby is geboren bijvoorbeeld, zetten we direct een apart protocol in om daar warmte te garanderen."

 

De kracht van samenwerking in crisissituaties

Tijdens zo’n storing komt alles samen. Rached vertelt: "Je moet keuzes maken. Wie richt zich op het herstel, wie vangt de klanten op en wie houdt contact met de pers? Dat laatste is misschien irritant in de hectiek, maar goede pers kan ook helpen om onze klanten goed te informeren. En dat vinden we belangrijk." Judith vult aan: "Zo’n situatie vraagt om snelle, slimme samenwerking. We willen de techniek oplossen én tegelijkertijd de menselijke kant goed regelen."

 

De weg naar nieuwe bronnen

De bron die we momenteel in de Hoftuin gebruiken is biomassa, maar dat blijft niet zo. Judith: "Wat ooit als duurzaam werd gezien, bekijken we nu anders. De subsidie op biomassa is gestopt. Dat dwingt ons om nieuwe bronnen te ontwikkelen, zoals aardwarmte of warmte uit oppervlaktewater."

Maar dat brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Judith: "Denk aan netcongestie, stikstofregels en vergunningen. Het vraagt creativiteit en samenwerking om in die mix de juiste keuzes te maken."

Tekst

Netcongestie als nieuwe uitdaging

Maar dat brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Judith: "Denk aan netcongestie, stikstofregels en vergunningen. Het vraagt creativiteit en samenwerking om in die mix de juiste keuzes te maken."

Media
Tekst

De waarde van een bronnenmix

Voor de leveringszekerheid is de continuïteit belangrijk. Rached: "Betaalbaarheid en betrouwbaarheid vragen om een slimme mix van bronnen. Als een bron uitvalt of de energieprijzen stijgen, moeten we kunnen schakelen naar een andere bron. Die flexibiliteit zorgt ervoor dat de klant niet opdraait voor prijspieken."

Lees hier meer over onze bronnen

Media
Tekst

Balans tussen techniek, betaalbaarheid en duurzaamheid

De bronnenmix die de toekomst vraagt, betekent keuzes maken. Soms is een kleine collectieve oplossing het meest duurzaam en betaalbaar. Het draait altijd om de optimale balans. We wegen continu af: wat is technisch mogelijk, wat is betaalbaar en wat draagt bij aan een duurzamere wereld.

Tekst

Samen klaar voor de toekomst

In de Hoftuin is het inmiddels rustig. De storing is opgelost, de huizen zijn weer warm, en de gesprekken gaan weer over morgen. Rached sluit af: "Wat deze storing liet zien, is dat we met elkaar - klanten, techniek en beleid - klaarstaan voor onverwachte situaties én voor de toekomst. Dat is waar het om draait."

Tekst

Beluister de podcast

Wil je liever het volledige gesprek horen? Beluister dan de podcast 'Warmhuizen: de weg naar duurzamere warmte' in Spotify of Apple Podcast. Of klik hieronder.
 

Naar de podcast

Media
Logo van de podcast