Top 5 vragen van projectontwikkelaars

Ijen en Sjors, projectontwikkelaars bij Ennatuurlijk, spreken geregeld met projectontwikkelaars over stand-alone energieoplossingen voor nieuwbouwprojecten. Ze krijgen daarbij keer op keer dezelfde vragen. En dat is logisch: deze relatief nieuwe manier van duurzame warmte- en koudevoorziening roept terecht vragen op. In dit artikel beantwoorden we de vijf meestgestelde vragen – over techniek, duurzaamheid, kosten en meer. Zo helpen we je verder op weg bij het maken van een goede keuze.
Hoe ziet de technische oplossing eruit?
In ons aanbod focussen we op kleinschalige oplossingen voor duurzame warmte en koude in gestapelde nieuwbouw tot maximaal 1.500 aansluitingen door heel Nederland. Geen bouwproject is hetzelfde – en dus leveren wij ook geen standaardoplossing. Maar hoog over bieden we twee oplossingen: een warmte en koudeopslagsysteem (WKO) en een collectieve lucht/water-warmtepomp. Beide oplossingen leveren warmte, koude en warm tapwater aan het hele gebouw. Elk appartement heeft vervolgens een eigen afleverset, zodat bewoners individuele controle hebben over hun binnenklimaat en inzicht in het verbruik en de kosten met een eigen warmtemeter.
We stemmen de techniek altijd af op het project: de grootte, het woningtype, de locatie en het beoogde comfortniveau. Zo ontstaat een maatwerkoplossing die past bij de ambities van de ontwikkelaar én bij de wensen van de eindgebruiker.
Steeds vaker kiezen ontwikkelaars voor de collectieve lucht/water-warmtepomp. Deze oplossing biedt namelijk veel voordelen: de installatie is plug & play en vergunningsvrij, de meeste apparatuur blijft bovengronds (behalve bij gebruik van buffers) en de kosten zijn aantrekkelijk. Tegelijkertijd levert het systeem uitstekende energieprestaties. Hierdoor zien we dat de lucht/water-oplossing in opmars is en de WKO-oplossing steeds vaker naar de achtergrond verdwijnt.
Meer informatie over onze technische oplossingen inclusief schematische tekeningen vind je in onze whitepaper of leaflets.
Hoe duurzaam is onze oplossing?
Onze oplossingen maken gebruik van hernieuwbare energiebronnen, zoals bodemwarmte, zon en buitenlucht. De systemen zijn zeer energie-efficiënt en dragen bij aan een lagere CO₂-uitstoot dan traditionele warmtenetten of individuele cv-installaties. Daarnaast sluiten ze aan op de nieuwste BENG-eisen en andere duurzaamheidsnormen. Dat maakt het eenvoudiger om aan de regelgeving te voldoen en tegelijkertijd duurzame ambities te realiseren.
Bij de collectieve lucht/water-warmtepomp is de inzet van PV (zonnepanelen die zonne-energie omzetten in elektriciteit) extra interessant: de gelijktijdigheid van koudelevering en PV-opbrengst zorgt voor een efficiënte en duurzame exploitatie. Dankzij de doorontwikkeling van onze warmtepomptechnologie is vaak geen of slechts een beperkte hoeveelheid aanvullende PV nodig om aan de BENG-prestaties te voldoen.
Metterswane - Nijmegen
Bij Metterswane in Nijmegen ontwikkelde Ennatuurlijk een innovatieve lucht-naar-wateroplossing. Samen met partners werken we aan een duurzaam energiesysteem dat minimale geluidsoverlast en ruimtebeslag combineert met maximaal comfort. Zo laten we zien hoe wij maatwerkoplossingen bieden, afgestemd op de locatie en de wensen van bewoners én ontwikkelaars.

Hoe financieren wij het project?
PGGM is onze enige aandeelhouder. Als pensioenbelegger voor Pensioenfonds Zorg en Welzijn deelt PGGM met ons de overtuiging dat collectieve warmte en koude een belangrijke rol spelen in de verduurzaming van Nederland. De energietransitie vraagt om maatschappelijke ambitie én een lange adem – beide sluiten naadloos aan op de duurzaamheidsagenda van PGGM. Daarmee is dit de perfecte aandeelhouder voor ons.
Voor ontwikkelaars betekent dit een financieel daadkrachtige en stabiele partner met een langetermijnvisie. Wij zijn geen partij die na oplevering weer vertrekt, maar we committeren ons voor minstens 30 jaar. Dat geeft zekerheid over continuïteit, betrouwbaarheid én exploitatie op de lange termijn. Bovendien hebben wij geen externe projectfinanciering van een bank nodig om een project te realiseren. Dat betekent minder financiële risico’s, snellere besluitvorming en een sterke uitgangspositie ten opzichte van kleinere partijen in de markt.
Hoeveel ruimte vraagt de installatie?
Met onze innovatieve systemen realiseren we beperkt ruimtebeslag in woningen. De centrale installatie wordt doorgaans in de kelder of op het dak geplaatst. Per woning is alleen een compacte afleverset nodig, waardoor er meer ruimte overblijft voor comfortabel wonen. Een bijkomend voordeel is dat er geen extra verwarming (naverwarming) nodig is in de (woon)ruimte. Dankzij onze centrale opwekking bereiken we direct de benodigde warmtapwatertemperaturen. Dit betekent minder technische installaties achter de voordeur van de eindgebruiker en meer verkoopbare vierkante meters voor de ontwikkelaar.
In veel gevallen kunnen onze buffers discreet in de grond worden geplaatst, zodat ze geen kostbare ruimte innemen binnen de woning of het gebouw. Bovendien zijn we ook in staat projecten te realiseren zonder buffers, afhankelijk van het gekozen systeemontwerp en de specifieke eisen van het project. Dit biedt extra flexibiliteit in de ruimtelijke inpassen. We denken in een vroeg stadium mee over de inpassing, zodat technische ruimten efficiënt worden benut en er zoveel mogelijk ruimte overblijft voor woonoppervlak of andere functies. Zo dragen we bij aan efficiënt en duurzaam wonen.

Stap voor stap naar de beste energieoplossing
Een duurzaam energieconcept kiezen voor je nieuwbouwproject vraagt om een doordachte aanpak. Met ons handige stappenplan ontdek je hoe je de beste oplossing vindt die past bij jouw project en de wensen van de bewoners. Zo krijg je niet alleen inzicht in de technische opties, maar ook in comfort, kosten en wetgeving. Samen komen we tot de beste keuze.
Wat kost het voor de eindgebruiker en ontwikkelaar?
We bieden de mogelijkheid om een deel van het vastrecht eenmalig af te kopen. Daarmee vervallen voor de huurder gedurende de eerste 15 jaar van het contract de kosten voor de terbeschikkingstelling van de afleverset en/of de vaste kosten voor koude. Deze kosten worden dan vooraf afgekocht door de verhuurder of woningcorporatie.
Deze constructie is financieel aantrekkelijk omdat de afkoopsom lager is dan de totale vaste kosten over 15 jaar. Daarnaast biedt het financiële zekerheid: de kosten zijn vooraf bekend en kunnen eenvoudig worden meegenomen in de huurprijs of investeringsbegroting. Voor de eindgebruiker betekent dit lagere energielasten en hogere betaalbaarheid, wat het aantrekkelijk maakt voor zowel woningcorporaties als ontwikkelaars. Belangrijk om te weten is dat de warmteprijs voor de eindgebruiker transparant wordt vastgesteld op basis van de ACM-methodiek. Hierdoor zijn bewoners beschermd tegen onredelijk hoge tarieven, zowel nu als in de toekomst.
Onze oplossing wordt aantrekkelijk vanaf circa 90 woningen en presteert vaak gunstiger dan andere aanbieders en individuele warmtepompen. De kosten voor onze warmtesystemen hangen af van veel factoren, zoals het type project, het gekozen systeemontwerp en eventuele aanvullende wensen (zoals afkoopconstructies of PV-integratie). We snappen dat dit voor projectontwikkelaars een essentiële vraag is. Daarom gaan we hierover graag vroegtijdig en transparant in gesprek. Onze collega’s denken mee over een optimale prijs-prestatieverhouding, afgestemd op de technische en financiële kaders van het project.
Meer weten of een specifieke vraag?
Bekijk ook onze whitepaper of ons vernieuwde projectenboek. Wil je dieper in één van deze onderwerpen duiken, een situatie bespreken of meer inzicht krijgen in de mogelijke kosten voor jouw project? Ijen en Sjors staan klaar om met je in gesprek te gaan. Neem gerust contact met ons op – we denken graag met je mee.