Tekst

In Breda ligt een van de oudste warmtenetten van Nederland. Zo’n 20.000 woningen (ca. 22% van alle huishoudens) en 100 bedrijven in Breda zijn op het net aangesloten voor verwarming en warm water, waarvan het leeuwendeel direct bij de bouw. Ook voor veel bestaande woningen en bedrijven die nu nog verwarmen met aardgas, is een aansluiting op een warmtenet een goed alternatief. Door de warmtesingel wordt een overstap van aardgas naar duurzamere warmte via een warmtenet mogelijk voor zo’n 7.000 bestaande woningen en 100 bedrijven. Uiteindelijk wil Ennatuurlijk duurzamere warmte beschikbaar maken voor zo’n 50% van de huishoudens.

Tekst

De Warmtesingel

De Warmtesingel is een vijf kilometer lange leiding die de ring van warmtenetten in Breda compleet maakt. De leiding loopt onder het centrum langs, langs de singels, en maakt het voor huishoudens en bedrijven makkelijker om over te stappen op een alternatief voor verwarmen op aardgas. De uitbreiding van het warmtenet met de warmtesingel maakt verdere groei van het Bredase netwerk mogelijk, zodat duurzamere warmte beschikbaar komt voor de helft van Breda. Het warmtenet levert lokale warmte van de RWE-centrale in Geertruidenberg. 

Media
Routekaart Breda
Tekst

De aanleg in drie fases

De aanleg van de warmtesingel gebeurt in drie fasen:

  • Fase 1: In oktober 2020 is de eerste fase afgerond. Het tracé startte aan de westkant en loopt van het NAC-station naar de Middellaan. De eerste projecten zoals Brandweerkazerne, twee grote appartementencomplexen en de Koninklijke Militaire Academie (KMA) konden dankzij de warmtesingel overstappen van aardgas op duurzamere warmte via het warmtenet van Ennatuurlijk. 
  • Fase 2 & 3: De laatste twee fases zijn gestart in juni 2022. Medio 2023 moet de ring compleet zijn. Zwembad Sonsbeeck (gemeente Breda), nieuwbouwproject The Marker en te renoveren woningen in Lange Stallen krijgen als eerste een aansluiting.  
Media
Bouwapp
Tekst

Blijf op de hoogte via de Bouwapp

Om je tijdens de werkzaamheden op de hoogte te houden, maken we gebruik van Bouwapp. Je kunt deze app downloaden via de QR-code. Zoek vervolgens naar Warmtesingel Breda fase 3. 

Of ga naar: debouw.app/projects/warmtesingel-breda-fase-3/updates

Tekst

Bekijk de serie: Doorpakkers

In deze aflevering van onze serie Doorpakkers vertellen we je meer over de Warmtesingel. 

Tekst

Waarom een warmtesingel voor Breda?

In deze video vertellen Ernst Japikse, algemeen directeur bij Ennatuurlijk en Tom Emons, operationeel directeur bij Ennatuurlijk over de werkzaamheden voor de Warmtesingel en de visie voor Breda.

Tekst

Warmtenet Breda

Bijna twintig procent van de Bredase huishoudens is al aangesloten op het warmtenet van Ennatuurlijk. Het warmtenet in Breda is onderdeel van het warmtenet in Midden- en West-Brabant en wordt op dit moment voor het grootste gedeelte gevoed door de RWE-centrale in Geertruidenberg. In die centrale wordt elektriciteit opgewekt waarbij veel warmte vrijkomt. Een deel van deze warmte wordt afgetapt en gebruikt voor de verwarming van huizen en bedrijven in Breda, Tilburg, Oosterhout en Made.

Lees meer over het warmtenet 

Tekst

Benieuwd of warmte ook voor jou beschikbaar is?

 

Download hier een brochure met meer informatie

Of doe de postcodecheck

Media
Warmtesingel Breda Warmtenet