Tekst

Zeewolde: koploper in duurzame energie

Zeewolde groeit als kool. Voor de relatief nieuwe gemeente staat duurzaamheid al vanaf het begin voorop, met energiezuinige woningen en duurzame energie van wind en zon. Voor nieuwe en bestaande wijken kiest de gemeente de beste duurzame oplossingen voor verwarming en warm water. Warmtenetten spelen daarin een belangrijke rol.  

Tekst

Waar komt de warmte vandaan? 

De warmte wordt opgewekt met behulp van de koeien van boer Gert-Jan. Bij vergisting van koemest en landbouwproducten komt biogas vrij. Met biogas wordt in een warmte-krachtkoppeling (biogas-WKK) gelijktijdig elektriciteit en warmte opgewekt. Die warmte leveren we via een warmtenet aan onze klanten.

Media
Tekst

Warmtecascadering en optimalisatie 

Dankzij optimalisatie van het warmtenet kunnen we met de biogas van Gert-Jan zo’n 900 tot 1.000 woningen extra verwarmen. We maakten daarvoor het warmtenet en de biogas-installaties efficiënter. Maar de grootste winst komt door warmtecascadering. Dat is een innovatieve techniek waarbij we dezelfde warmte meerdere keren kunnen gebruiken en die we in Hengelo al succesvol toepasten.  

Hoe werkt warmtecascadering

Vanuit de biogas-WKK leveren we via het warmtenet warmte (via warm water) van 70oC aan onze klanten. Die gebruiken de warmte voor verwarming en warm kraanwater. Het afgekoelde water van 50 oC gaat normaal terug naar de WKK om opnieuw verhit te worden. In Zeewolde wordt deze retourwarmte weer gebruikt en met behulp van een warmtepompinstallatie opgewaardeerd voor verwarming van nieuwe woningen. Bijkomend voordeel van cascadering is dat het warmtenetwerk efficiënter wordt. Hoe meer warmte we onttrekken aan de retour, hoe lager de retourtemperatuur, hoe efficiënter het net en hoe meer warmte de warmtecentrale kan gaan produceren. 

Tekst

Warmte-etiket Zeewolde

Wij geven graag inzicht in de duurzaamheid van onze warmtenetten. Op het warmte-etiket kan je in één oogopslag zien welke warmtebronnen Ennatuurlijk gebruikt en hoe duurzaam het warmtenet in 2022 was. Wil je weten wat alle termen op het warmte-etiket betekenen?

Lees hier meer over het warmte-etiket

 

Media
Tekst

Duurzame warmte in de toekomst 

De ontwikkelingen in Zeewolde verlopen voorspoedig. Samen met de gemeente zijn we aan het kijken of het in de toekomst mogelijk is duurzame warmte te onttrekken uit het beoogde datacenter. We zitten momenteel in de verkennende fase en onderzoeken wat het potentieel is om Zeewolde verder te verduurzamen. Met als uiteindelijk doel om van het warmtenet in Zeewolde het meest duurzame warmtenet van Nederland te maken. De warmte die klanten via onze warmtenetten ontvangen, moet in 2030 70% duurzamer zijn dan de gasgestookte cv-ketel. In 2040 willen we CO2 -neutraal zijn. We gaan daarom op zoek naar lokale oplossingen en willen hierbij onze klanten een toekomst vaste oplossing bieden. We verduurzamen dan ook steeds verder onze netten en investeren in duurzame warmtebronnen.

Tekst

Waar leveren wij warmte?

Ruim 1.600 huishoudens, scholen en bedrijven in de Polderwijk worden verwarmd met onze warmte. Benieuwd waar wij warmte-leveren? Bekijk het op de kaart.

Ga naar de warmtekaart

Media
Kaart Zeewolde
Media
Tekst

Heb je vragen?

Onze klantenservice helpt je graag verder.

Naar de contactpagina

Ik wil me aanmelden als klant