Tekst

Waar komt de warmte nu vandaan?

De huidige warmtenetten in Leeuwarden hebben ieder een andere warmtebron. Zo zorgt een warmtekrachtkoppeling (WKK) in Camminghaburen voor de warmte in de wijk. In Zuidlanden maken we gebruik van de koeien van Dairy Campus. Dairy Campus is onderdeel van Wageningen University & Research en verricht onderzoek naar duurzamere en efficiëntere manieren om zuivel te produceren. De koeien binnen dit project produceren natuurlijk mest. Biogas Leeuwarden BV vergist deze mest en zet het om naar biogas. Wij verbranden het biogas in een daarvoor geschikte ketel en zetten de warmte in voor de duurzame verwarming van maar liefst 750 huishoudens in Techum en Jabikswoude.

Tekst

Warmte-etiket Leeuwarden

We geven je graag inzicht in de duurzaamheid van onze warmtenetten. Op het warmte-etiket kan je in één oogopslag zien welke warmtebronnen Ennatuurlijk gebruikt en hoe duurzaam het warmtenet in 2023 was. Momenteel werkt Ennatuurlijk samen met Shell, EBN en de Bouwgroep Dijkstra Draisma aan de ontwikkeling van een aardwarmtebron. Met aardwarmte kunnen we in potentie de helft van Leeuwarden van duurzame warmte voorzien. In de zomer van 2021 vond een eerste proefboring plaats. 

Lees hier meer over het warmte-etiket

 

Linker kolom
Leeuwarden Camminghaburen 2023
Rechter kolom
Leeuwarden De Zuidlanden 2023
Tekst

* Warmtenetten die gekoppeld zijn aan een warmtekrachtkoppeling (WKK) leveren door de versnelde verduurzaming van de landelijke elektriciteitsmix steeds minder CO2 besparing op. Klik hier voor meer informatie. Over een aantal jaar verwachten we dit warmtenet te  kunnen koppelen aan de ring om het net zo van aardwarmte te voorzien.

Tekst

Aardwarmte in Leeuwarden

In Leeuwarden werken we hard aan het ontwikkelen van een nieuwe warmtebron: aardwarmte. Hiervoor werken we samen met Shell, EBN en Bouwgroep Dijkstra Draisma. Aardwarmte, ook wel geothermie genoemd, is een techniek waarbij lokale en duurzame warmte uit de ondergrond wordt gehaald voor de verwarming van huizen en bedrijven. Het van nature aanwezige warme water wordt uit de ondergrond opgepompt. De warmte wordt eruit gehaald. Het afgekoelde water stroomt terug in dezelfde aardlaag waar het weer op kan warmen.

Lees hier alles over aardwarmte in Leeuwarden

 

Media
Media
Warmtenet Ennatuurlijk Leeuwarden
Tekst

Waar leveren wij warmte?

In Leeuwarden heeft Ennatuurlijk twee warmtenetten: De Zuidlanden en Camminghaburen. Het warmtenet (ook wel stadsverwarming genoemd) in Leeuwarden kan in de toekomst groeien naar een warmtenet dat meer dan de helft van Leeuwarden van duurzame warmte kan voorzien.

Ga naar de warmtekaart

 

Tekst

Heb je vragen?

Onze klantenservice helpt je graag verder.

Naar de contactpagina

Ik wil me aanmelden als klant

Media