Tekst

Een van de duurzaamste warmtenetten van Nederland

In de wijk Warande leveren we warmte voor verwarming en warmwater aan ruim 700 woningen en één bedrijf. De wijk zal de komende jaren verder doorgroeien naar ca. 1.500 woningen. Ook die woningen krijgen een warmte-aansluiting. 

Tekst

Waar komt de warmte vandaan? 

De warmte is afkomstig van de biomassacentrale van Primco die naast de wijk staat. Deze centrale produceert voldoende warmte voor de hele wijk. De biomassacentrale wekt warmte op door verbranding van houtsnippers van lokaal snoeihout. Het snoeihout komt uit de Flevopolder en de Veluwe. De boomstammen gaan naar de houtindustrie voor planken, deuren en kozijnen. Een deel van de takken en het tophout wordt ter plekke versnipperd voor gebruik in biomassacentrales. Bij Primco liggen er altijd voldoende houtsnippers in de opslag voor een ongestoorde warmtelevering. De houtsnippers zijn Better Biomass-gecertificeerd volgens de NTA8080-norm. Dat betekent dat de biomassa voldoet aan internationale duurzaamheidseisen.  

Media
Tekst

Hoe leveren we warmte in de wijk? 

De warmte die de biomassacentrale opwekt, leveren wij via een ondergronds warmtenet aan alle aangesloten huishoudens en een bedrijf. Als de centrale even geen warmte kan leveren door onderhoud of een storing, dan neemt een gasgestookte back-upcentrale die taak over.  

Wat maakt de warmte duurzaam? 

Het warmtenet van de wijk Warande is een van de duurzaamste warmtenetten in Nederland. Dat komt doordat we onze gasgestookte back-upcentrale relatief weinig hoeven inzetten. De biomassacentrale functioneert namelijk zeer goed en staat ook bij onderhoud heel beperkt stil. Het grootste deel van de warmte wordt daardoor opgewekt met biomassa.

Tekst

Warmte-etiket Lelystad

Wij geven graag inzicht in de duurzaamheid van onze warmtenetten. Op het warmte-etiket kan je in één oogopslag zien welke warmtebronnen Ennatuurlijk gebruikt en hoe duurzaam het warmtenet in 2023 was. Wil je weten wat alle termen op het warmte-etiket betekenen?

Lees hier meer over het warmte-etiket

Media
Lelystad 2023
Tekst

Duurzame warmte in de toekomst 

Ons doel is een 100% duurzame warmtevoorziening voor Warande in 2040. Omdat biomassa een transitiebrandstof is, wordt onderzocht of het mogelijk is om de biomassacentrale te vervangen door een andere duurzame warmtebron, zoals aardwarmte. 

Tekst

Waar leveren wij warmte?

In de wijk Warande leveren we warmte voor verwarming en warmwater aan zo'n 1.000 woningen en één bedrijf. Benieuwd waar wij warmte leveren? Bekijk het op de kaart.

Ga naar de warmtekaart

 

Media
Warmtenet Lelystad Ennatuurlijk
Media
Tekst

Heb je vragen?

Onze klantenservice helpt je graag verder.

Naar de contactpagina

Ik wil me aanmelden als klant