Tekst

In Midden- en West-Brabant ligt een van de grootste warmtenetten van Nederland. Hier leveren we in totaal ruim 1.900.000 GJ warmte aan 51.000 huishoudens en 355 bedrijven in Breda, Tilburg, Oosterhout, Geertruidenberg, Made, Dongen en Sprang Capelle.

Hier ligt ons warmtenet

Bekijk de warmtekaart

Warmtenet Brabant
Tekst

Waar komt de warmte vandaan?

Wij geven je graag inzicht in de duurzaamheid van onze warmtenetten. Op het warmte-etiket kan je in één oogopslag zien welke warmtebronnen Ennatuurlijk gebruikt en hoe duurzaam het warmtenet in 2023 was.

 

 

Media
Midden- en West-Brabant 2023
Tekst

Het warmtenet in Midden- en West-Brabant wordt op dit moment voor meer dan 70% gevoed door de RWE-centrale (ook bekend als de Amercentrale). Een klein gedeelte (ongeveer 1%) wordt geleverd door de rioolwaterzuiveringsinstallatie van waterschap Brabantse Delta in Breda. Bij storingen of onderhoud aan de centrales en bij een piek in de warmtevraag zetten we onze back-upvoorziening in. Dit zijn ketels die draaien op bio-olie of hoog rendement gasketels.

Onze ambitie: CO2-neutraal in 2040

Samen met onze lokale en regionale partners zetten we de schouders onder de verduurzaming van de regio Midden- en West-Brabant. De eerste stap is het vinden van innovatieve duurzame oplossingen waarmee we het warmtenet verder kunnen optimaliseren en verduurzamen. Ons doel is een volledig CO2-neutraal warmtenet in 2040.

 

Op zoek naar nieuwe warmtebronnen

We willen de afhankelijkheid van één grote bron, zoals de RWE-centrale, verminderen door de ontwikkeling van lokale duurzame bronnen. Wij zien het warmtenet als een open systeem waarop alle bronnen welkom zijn om de warmtetransitie te versnellen. We onderzoeken de  mogelijkheden van aardwarmte en warmte uit de industrie.

Lees hier hoe het warmtenet steeds duurzamer wordt

Tekst

Bekijk onze serie Doorpakkers

In onze online serie Doorpakkers vertellen we in drie afleveringen alles over ons warmtenet in Midden- en West-Brabant. Waar ligt het net? Waar komt de warmte vandaan? Hoe gaan we het net verduurzamen en waar willen we gaan uitbreiden?

Bekijk hier aflevering 1

Bekijk hier aflevering 2

Bekijk hier aflevering 3

Tekst

Uitbreiding van ons warmtenet 

We werken hard aan de uitbreiding van onze bestaande warmtenetten. Zo hebben we in Breda de Warmtesingel aangelegd waarmee we verder kunnen verduurzamen. Ook in Tilburg bekijken we waar het warmtenet uitgebreid kan worden.

Bekijk hier onze plannen in Breda

Bekijk hier onze plannen in Tilburg

Meer weten over warmte-oplossingen?

Sjors of een van zijn collega's helpen je graag verder.