Warmtenet Sittard - Geleen
In de gemeente Sittard-Geleen heeft Ennatuurlijk twee warmtenetten: Hoogveld en Het Groene Net, waarvan Ennatuurlijk medeaandeelhouder is naast de gemeente. Beide warmtenetten (ook wel stadsverwarming genoemd) leveren duurzamere warmte – en soms ook koude – aan zo’n 1.300 woningen en 25 zakelijke klanten.
Warmte uit de regio voor de regio! Precies waar Sittard-Geleen, Beek en Stein goed in zijn. De Provincie Limburg biedt hulp in de ontwikkeling van Het Groene Net en ziet dit als een katalysator in de energietransitie naar het aardgasvrij maken van woningen en kantoren. Zo zetten we samen een stevige stap richting de duurzaamheidsdoelen van Gemeenten, Provincie en Rijk.
Waar komt de warmte vandaan?
Het Groene Net werkt hard aan de verduurzaming van Sittard-Geleen. Het Groene Net levert 53% warmte, afkomstig van de Biomassa Energiecentrale Sittard (BES). De rest wordt aangevuld door de gasketels in Hoogveld, die we daar ook als piek- en back-upvoorziening gebruiken. Warmtenet Hoogveld levert circa 98% warmte, afkomstig van de BES. 2% komt van gasketels in het ketelhuis in Hoogveld, die ook als piek- en back-upvoorziening dienen.
Een duurzame toekomst
Het Groene Net werkt hard aan verduurzaming van de gebouwde omgeving. Zo wordt op diverse plaatsen het warmtenet uitgebreid. De wijk Limbrichterveld, waar de gemeente ca. 500 woningen gasvrij wil maken, is aangemerkt als ‘proeftuin aardgasvrije wijken’. Hier wordt onderzocht of een aansluiting op het warmtenet haalbaar is.
De regio die ooit Nederland voorzag van steenkolen, kan zomaar koploper worden in verduurzaming. De gemeente Sittard-Geleen is zich samen met 11 andere gemeentes aan het oriënteren om de restwarmte van het gigantische industriecomplex Chemelot, het oude DSM-terrein, te gebruiken is voor het aardgasvrij maken van woningen en bedrijven in heel Zuid-Limburg.
Transportleiding
Voor deze verduurzaming wordt de aanleg van een transportleiding van Chemelot tot diep in Maastricht onderzocht. Met de enorme hoeveelheid restwarmte - die nu nog via koeltorens in de lucht verdwijnt - kan naar schatting 250.000 woningen verwarmen. Het initiatief wordt regionaal goed ontvangen, gemeenten langs de leiding haken graag aan. Het Groene Net kan zo uitgroeien tot het grootste warmtenet van Nederland.
Toekomstproof
Ook voor woningbezitters moet de overstap van gas op warmte interessant zijn. Met subsidie vanuit het Programma Aardgasvrije Wijken wordt onderzocht hoe bewoners van de wijk Limbrichterveld Noord hun woning toekomstproof kunnen maken tegen de laagst mogelijke kosten. In een proefwoning laten we zien hoe makkelijk het is om de woning op Het Groene Net aan te sluiten.
Warmte-etiket Sittard - Geleen
Wij geven graag inzicht in de duurzaamheid van onze warmtenetten. Op het warmte-etiket kan je in één oogopslag zien welke warmtebronnen Ennatuurlijk gebruikt en hoe duurzaam het warmtenet in 2023 was. Wil je weten wat alle termen op het warmte-etiket betekenen?
Waar leveren wij warmte?
In de gemeente Sittard-Geleen heeft Ennatuurlijk twee warmtenetten: Hoogveld en Het Groene Net. Beide warmtenetten leveren duurzamere warmte – en soms ook koude – aan zo’n 1.300 woningen en 25 zakelijke klanten.
Heb je vragen?
Onze klantenservice helpt je graag verder.