Tekst

Hoe werkt het verwarmingssysteem in jouw woning?

De warmte bereikt jouw woning via een warmtenet. De warmte komt via de afleverset jouw woning binnen en wordt gebruikt voor het verwarmen van jouw woning en het kraanwater.

Media
Warmte-installatie in jouw woning
Tekst

De warmte-installatie in jouw woning bestaat uit twee delen:

1. De afleverset
(met of zonder warmtapwaterapparaat) en warmtemeter (in de meterkast);

2. De binneninstallatie van jouw woning:
leidingen, radiatoren en een thermostaat.

Tekst

De afleverset

De afleverset hangt in je meterkast of berging en is in de meeste gevallen een witte of grijze box. Misschien ziet jouw set er anders uit. Dat kan, want we werken met verschillende types. Het basisprincipe blijft hetzelfde.

De afleverset heeft drie functies:

1. Verwarming van jouw woning
Via de afleverset stroomt warm water vanuit het aanvoerdistributienet naar de radiatoren, convectoren of vloerverwarming in jouw woning. Het afgekoelde water gaat via de afleverset terug naar het retourdistributienet. De drukverschilregelaar is voor jouw woning op de juiste waarde ingesteld. Voor een prettige en veilige werking van jouw verwarming is het belangrijk dat je deze instelling niet aanpast.

2. Levering warm kraanwater
In de afleverset zit in de meeste gevallen een warmtapwaterapparaat. Deze verwarmt het koude drinkwater, zodat je warm water in de keuken of badkamer hebt. Het warmtapwaterapparaat geeft standaard circa 8 liter water van 58 tot 62 °C per minuut.

3. Bijgehouden warmteverbruik
De afleverset heeft een warmtemeter. Die houdt het warmteverbruik bij in gigajoules (GJ). We bepalen het verbruik door het verschil in temperatuur tussen het aanvoer- en retourwater en het aantal doorgestroomde liters water te meten.

Linker kolom

Onderdelen afleverset

Zoals aangegeven op de afbeelding bevat de afleverset enkele belangrijke onderdelen:

Onderdelen afleverset

 

Zo ziet een standaard afleverset eruit. Ziet jouw afleverset er anders uit en heb je hierover een vraag? Neem dan contact op met onze klantenservice via 085-27 34 567.

Rechter kolom

Uitgaande hoofdafsluiter: deze afsluiter met zwarte draaiknop zit op de uitgaande distributieleiding. Deze voert het afgekoelde water terug van jouw woning naar ons systeem zodat het opnieuw opgewarmd kan worden.

Ingaande hoofdafsluiter: deze afsluiter met zwarte draaiknop is aangesloten op de distributieleiding voor het inkomende warme water.

3 Aansluiting drinkwaterleiding: dit is de aansluiting van de drinkwaterleiding die koud water aanvoert naar het warmtapwaterapparaat.

4 Aansluiting warmtapwaterleiding: deze aansluiting koppelt de warmtapwaterleiding en de tappunten in de keuken en badkamer.

5 Afsluiter warm water binneninstallatie: deze zwarte draaiknop sluit de leiding af waardoor warm water stroomt naar de radiatoren.

6 Afsluiter afgekoeld water binneninstallatie: de leiding die het afgekoelde water afvoert van de radiatoren sluit je met deze zwarte draaiknop af.

7 Warmtapwaterapparaat: deze wisselaar verwarmt het kraanwater.

Tekst

De binneninstallatie

De binneninstallatie in je woning bestaat uit leidingen, radiatoren en een thermostaat. Deze installatie is van de woningeigenaar (bij huurwoningen is dit de verhuurder). De binneninstallatie moet voldoen aan de gestelde voorwaarden en goed onderhouden worden. Ennatuurlijk heeft het recht om de binneninstallatie te onderzoeken.

Onder de afleverset zitten de afsluitbeugels. De installatie vanaf de afsluitbeugels (onder de rode stippenlijn) hoort bij de binneninstallatie en is dus van jou of van de verhuurder van je woning. Ook de aansluitingen 3 en 4 en de afsluiters 5 en 6 horen daarbij. De leidingen en de afsluiters 1 en 2 zijn van Ennatuurlijk. Het warmwatertapapparaat is normaal gesproken onderdeel van de afleverset. Soms is dit een apart onderdeel en eigendom van de eigenaar van de woning.

Waarvoor gebruik je de afsluiters?

Afsluiters 1 en 2
Met afsluiters 1 en 2 sluit je je woning af van het verwarmingssysteem. Bijvoorbeeld tijdens een lekkage in de afleverset of als je de woning lange tijd niet gebruikt. In dat laatste geval is het belangrijk dat je maar één van de twee afsluiters omzet. Zo ontstaat er geen over- of onderdruk in je binneninstallatie. Als je de afsluiter omzet, moet dat met een langzame beweging gebeuren.

Afsluiters 5 en 6
Om de binneninstallatie af te sluiten van de afleverset zet je afsluiters 5 en 6 om. Dat is nodig als er bijvoorbeeld werkzaamheden zijn aan de binneninstallatie. Je hebt dan nog wel warm water uit de kraan. Let wel op mogelijke lekkages als je de afsluiters weer opent.

Let op! 

De afsluiters mogen alleen gesloten worden in seizoenen waarin het niet gaat vriezen. Als de afsluiters dicht zijn bij temperaturen onder nul graden, kunnen de afleverset en binneninstallatie bevriezen.