Tekst

Voordelen slimme thermostaat 

Een slimme thermostaat stemt het verwarmen van je woning af op jouw gedrag. Door je huis op een slimme manier te verwarmen kan je besparen op je warmteverbruik. De slimme thermostaat herkent wanneer je afwezig bent en zet de verwarming dan lager. Ook kan je een verwarmingsprogramma instellen voor de hele week. Daarnaast zorgt een slimme thermostaat voor meer gemak en comfort en heb je meer controle over je verwarming. Je hoeft in principe niet meer om te kijken naar je verwarming. Mocht je de temperatuur handmatig willen aanpassen, dan kan dat eenvoudig vanaf je smartphone (daar hoef je niet voor thuis te zijn) of de thermostaat zelf.  

Tekst

Voordelen slimme radiatorknoppen 

Slimme radiatorknoppen zorgen ervoor dat je de verwarming per kamer kan regelen. In de slimme radiatorknoppen zit namelijk een ingebouwde temperatuursensor en afstandsbediening. Wil je slechts één kamer verwarmen, dan kan je dat eenvoudig regelen. Is het op een bepaalde kamer nog te koud terwijl de woonkamer al op temperatuur is? Dan zorgen de slimme radiatorknoppen ervoor dat de koude kamer nog zal opwarmen, als jij dat wil. De temperatuur kan worden ingesteld op de radiatorknoppen zelf maar je kan ook alles aansturen via je smartphone. De slimme radiatorknoppen werken zowel met als zonder centrale thermostaat. Heb je alleen radiatoren in huis en geen thermostaat? Dan is dit de perfecte oplossing, hiermee kan je de temperatuur van je woning regelen zonder centrale thermostaat. 

Media
Tekst

Aanbevolen producten 

Er zijn tegenwoordig veel slimme thermostaten verkrijgbaar. Omdat een afleversets anders werkt dan een gasketel hebben we ervoor gekozen producten te testen met onze afleversets om er zeker van te zijn dat alles naar behoren werkt. De slimme thermostaten die we hebben getest zijn de tado° V3+, de Honeywell Lyric T6 en de Google Nest V3. Voor slimme radiatorknoppen hebben we de slimme radiatorknoppen van tado° getest. Al deze producten werken naar behoren. 

Tekst

Installatie 

Ennatuurlijk biedt geen installatieservice voor de thermostaten en radiatorknoppen. Voor installatie raden we je aan contact op te nemen met een lokale installateur, zij kunnen jouw situatie bekijken en advies uitbrengen. 

Het is ook mogelijk om de thermostaat zelf te installeren, zorg ervoor dat je de stappen volgt in de installatiehandleiding van de producten.  

Tekst

Besparing & prijs

De warmtebesparing* kan oplopen van 2 GJ** tot 7 GJ** per jaar en is sterk afhankelijk van hoe je nu met jouw verwarming omgaat. 

De prijs van alleen een slimme thermostaat varieert tussen een adviesprijs van €200 en €250. Slimme thermostaatknoppen hebben een adviesprijs van ongeveer €90. De totaalprijs varieert voor de oplossing die je kiest. Een slimme thermostaat kan los van slimme radiatorknoppen worden gebruikt. 

Disclaimer: 

* Bij alle berekeningen en besparingen is er gerekend met ‘modelwoningen’ en/of minimum en maximum situaties. Aangezien elk huis en elke situatie uniek is kunnen er geen rechten worden ontleend aan de omschreven maatregelen. Het toepassen van de tips is op eigen-risico. Besparingen kunnen niet gesommeerd worden, omdat veel besparingen invloed op elkaar hebben. Besparingen kunnen ook anders uitpakken omdat iedere situatie uniek is. 

** De minimum situatie is gebaseerd op een 2 persoonshuishouden wonend in een appartement met een oppervlak van 90m2 en uit het bouwjaar 2015. De maximum situatie is gebaseerd op een 4 persoonshuishoudens wonend in een tussenwoning met een oppervlak van 150m2 en uit het bouwjaar 1975. Besparingen voor oudere woningen zijn niet in kaart gebracht aangezien pas vanaf de jaren ‘70 warmtenetten van Ennatuurlijk gerealiseerd zijn.