Warmtetarieven 2023

Tekst

Tarief 2023

Op dit moment is het warmtetarief van 2023 nog niet bekend. Omdat de huidige energiemarkt onrustig is en de kosten van energie stijgen, verwachten we dat dit invloed heeft op het warmtetarief van 2023. Want voor de productie van warmte voor het warmtenet zijn we nog altijd deels afhankelijk van gas en stroom. Zelfs de in- en verkoopprijzen van groene warmte zijn in Nederland aan de gasprijs gekoppeld, via wetgeving en subsidies. Dat betekent dat de prijzen van warmte omhooggaan als de gas- en stroomprijs stijgt. 

Meest gestelde vragen

Er gebeurt vandaag de dag veel in de energiemarkt. Wij begrijpen dat je wilt weten wat dit voor jou betekent. Wij krijgen daar momenteel veel vragen over en dat leidt tot meer drukte bij onze klantenservice. Wij staan je graag te woord, maar het kan zijn dat je soms wat langer moet wachten door de drukte. Om je te helpen, hebben wij de meest gestelde vragen hieronder op een rijtje gezet:   

Tekst

1. Gaat mijn warmtetarief nu al omhoog?  

Nee, bij Ennatuurlijk staat je tarief tot en met 31 december 2022 vast. Dat betekent dat je tarief nu niet omhooggaat. Je hebt zo de zekerheid dat je het hele jaar één vast tarief betaalt. Eind december 2022 zijn de nieuwe tarieven voor 2023 bekend. Die gelden dan vanaf 1 januari 2023. Begin januari informeren wij je over je nieuwe tarief. 

Tekst

2. Mijn tarief gaat niet omhoog, maar kan het toch zijn dat ik meer voorschot moet betalen?  

Ja, zeker als je je voorschot dit jaar nog niet hebt gecontroleerd en bijgesteld. Wij adviseren je om 1x per twee maanden te controleren of het voorschot dat je betaalt, nog past bij wat je verbruikt. Als het verbruik hoger is dan het voorschot, adviseren wij om je voorschot te verhogen zodat je later minder kans hebt om te moeten bijbetalen. Om het gemakkelijk te maken, hebben we een stappenplan op onze website staan waarin precies staat uitgelegd hoe je controleert wat je verbruikt en hoe je het voorschot aanpast.

Ga naar het stappenplan

Controleer in januari 2023, als je nieuwe tarief bekend is, ook direct je voorschot zodat deze weer aansluit op het warmtetarief van 2023. We zullen je hier in januari nogmaals aan herinneren.   

Tekst

3. Wat moet ik doen als ik mijn rekening niet kan betalen? 

Wij vinden het natuurlijk enorm vervelend voor je als je (beginnende) betalingsproblemen hebt. Neem telefonisch contact met ons op als je je rekening niet kunt betalen op telefoonnummer 085-2734567. Samen kijken we dan wat in jouw situatie wel mogelijk is. Ook zijn er vanuit de gemeente en de landelijke overheid momenteel regelingen beschikbaar voor het betalen van energiekosten. Meer informatie hierover vind je op de website van de Rijksoverheid     

Tekst

4. Wat wordt mijn tarief in 2023? 

Op dit moment is het warmtetarief van 2023 nog niet bekend. Omdat de huidige energiemarkt onrustig is en de kosten van energie stijgen, verwachten we dat dit invloed heeft op het warmtetarief van 2023. Voor de productie van warmte voor het warmtenet zijn we nog altijd deels afhankelijk van gas en stroom. Zelfs de in- en verkoopprijzen van groene warmte zijn in Nederland aan de gasprijs gekoppeld, via wetgeving en subsidies. Dat betekent dat de prijzen van warmte omhooggaan als de gas- en stroomprijs stijgt. 

Tekst

5. Wat kan ik zelf nu al doen? 

Het is verstandig om 1x per twee maanden je voorschot te controleren. Kijk of je voorschot nog past bij je energieverbruik en pas je voorschot aan als dat nodig is. Je kunt je voorschot gemakkelijk zelf aanpassen op www.mijnwarmte.nl. Ook kun je kijken of je verbruik omlaag kan. Bijvoorbeeld door korter te douchen of de thermostaat een graadje lager te draaien. Op onze website vind je nog meer bespaartips.

Bekijk de bespaartips  

Tekst

6. Wat betekent het tijdelijke prijsplafond energie

De afgelopen maanden zijn de prijzen van gas en elektriciteit enorm gestegen. Dat heeft ervoor gezorgd dat veel mensen in Nederland een veel hogere energierekening hebben. Op Prinsjesdag werd bekend dat de Nederlandse overheid mensen gaat helpen. Ze heeft met de energiebedrijven afgesproken dat er een tijdelijk prijsplafond voor energie komt. De energiebedrijven mogen dan niet meer dan een bepaald bedrag voor gas en stroom vragen. Wat dat bedrag precies is, wordt later deze maand bepaald.

In de gepubliceerde brief aan de tweede kamer wordt gesproken over elektriciteit en gas. Er wordt nog niet ingegaan op warmte. Daarom is het op dit moment nog niet duidelijk wat het betekent voor het warmtetarief voor 2023. Ennatuurlijk is voorstander van een prijsplafond voor warmte. Samen met de andere warmtebedrijven bespreken we dit met de overheid en doen er alles aan om de kosten ook voor onze klanten zo laag mogelijk te houden. In tegenstelling tot de prijzen van gas en elektriciteit is het warmtetarief gelijk gebleven. Dat blijft zo tot 1 januari. Het warmtetarief 2022 geldt nog steeds. Zodra er meer bekend is over het nieuwe warmtetarief, informeren we onze klanten direct.

Tekst

Wij kunnen ons voorstellen dat je nog meer en andere vragen aan ons hebt. Momenteel is het erg druk bij de Klantenservice, dus het kan langer duren voordat je geholpen wordt. Wij doen ons best je vragen zo snel mogelijk te beantwoorden.

Meer informatie over de huidige tarieven  

Meer weten over je tarief?

Onder meer Dionne van onze klantenservice helpt je graag verder.

Je kunt ons bereiken via:
Whatsapp: 0611461151
telefoon: 085-2734567
mail: klantenservice@ennatuurlijk.nl

Wat vind jij van Warmtetarieven 2023

Wat vind jij van Warmtetarieven 2023

Bedankt voor het geven van jouw waardering!
Deze staat in de wachtrij om goedgekeurd te worden door een van onze website beheerders.
Na goedkeuring zal deze worden gepubliceerd.

Sluit dit venster