Tekst
 1. Houd de warmte buiten door je ramen en deuren overdag dicht te doen en je gordijnen, lamellen of rolluiken te sluiten. Als het in de avond afkoelt is het juist raadzaam de ramen en deuren open te zetten om koele lucht binnen te laten. Vergeet vooral niet om ook je zolderraam open te zetten, omdat warme lucht opstijgt en daar dus makkelijker naar buiten kan.

   

 2. Ga aan de slag met het isoleren van je woning. Hier heb je het hele jaar plezier van. In de winter houd je de kou buiten, terwijl je in de zomer juist de warmte buiten houdt. Het zorgt daarnaast ook voor een lagere energierekening én voor meer wooncomfort. 

  Ga naar onze isolatie-actie

   

 3. Gebruik bomen en planten om je woning koel te houden. Door een boom te planten aan de zonnige kant van je huis, houd je de zon buiten. Je kunt ook klimplanten tegen je muren of op een plat dak laten groeien. Deze hebben een isolerende werking, waardoor het in de zomer koeler en in de winter warmer blijft.

   

 4. Plaats een bevroren waterfles voor een ventilator. De lucht blaast dan langs de koude fles, waardoor er een heerlijk koel briesje ontstaat.

   

 5. Met een zonnescherm, screen, parasol of schaduwdoek houd je de zon buiten. Ga je zonwering kopen? Kies dan voor een lichte kleur, dit stoot hitte af. Een wit laken voor je ramen kan ook helpen. Haal de zonwering weer omhoog als de zon niet meer schijnt, anders blijft de warmte onder de schermen hangen.

   

 6. Blijf als het zo warm is even uit de buurt van apparaten die zelf ook warmte afgeven. Laat de televisie en computer uit. Hou ook de wasdroger uit en hang je was buiten op. Of laat je was binnen drogen: vochtige lucht werkt verkoelend.

   

 7. Plaats een ventilator voor het raam en laat hem direct naar buiten blazen.  Zorg dat je aan de andere kant van de kamer juist een raam openzet zónder ventilator ervoor. Zo komt er aan die kant koude lucht naar binnen om de warme lucht te verplaatsen. Let op, doe dit alleen als het buiten kouder is dan binnen.