Tarief

Heb je een vraag?

Vind snel het antwoord!

Tarief

Tarief

Waar kan ik mijn tarief bekijken?

Wil je inzicht in de tarieven die je betaalt? Neem dan een kijkje in jouw persoonlijk account op ons online klantenportal Mijn Warmte

Welk tarief betaal ik?

Op onze pagina tarieven vind je alle informatie over onze tarieven. Wil je meer inzicht in de tarieven die specifiek op jouw van toepassing zijn? Neem dan een kijkje op jouw persoonlijk account op ons online klantenportal Mijn Warmte

Hoe bepaalt Ennatuurlijk de kosten voor iedere soort afleverset?

Voor iedere afleverset zijn de kosten opgebouwd uit de volgende onderdelen:

  • Gebruik - Kosten voor het gebruik van de afleverset op basis van een redelijke levensduur van het apparaat.
  • Onderhoudskosten - De gemiddelde onderhoudskosten voor een afleverset. 
  • Service - Vergoeding voor de kosten die te maken hebben met service, zoals 24/7 dagen beschikbaarheid van een storingsdienst en monteurs en administratieve kosten.
  • Rente - Een vergoeding voor het geld dat is geïnvesteerd in de aanschaf en plaatsing van de afleverset.


We berekenden per type afleverset het gemiddelde van de kosten en stelden een tarief vast dat wordt verdeeld over de twaalf voorschotten die je betaalt in een jaar.

Klik hier voor het tarievenblad of kijk op Mijn Warmte voor jouw tarief. 

Waarom betaal ik meetkosten?

De Warmtewet bepaalt dat vanaf 1 januari 2014 het meettarief niet langer een onderdeel is van de vaste kosten warmte, maar apart op de rekening wordt vermeld. Meetkosten zijn een vergoeding voor het ter beschikking stellen van de meter, opname van de meterstand, controle op juistheid en volledigheid (datacollectie) van de meterstand en de administratieve verwerking van de meterstanden. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt het meettarief voor het warmteverbruik vast in een tariefbesluit.

 

Gaat mijn warmtetarief nu al omhoog?

Nee, bij Ennatuurlijk staat je tarief tot en met 31 december 2022 vast. Dat betekent dat je tarief nu niet omhooggaat. Je hebt zo de zekerheid dat je het hele jaar één vast tarief betaalt. Eind december 2022 zijn de nieuwe tarieven voor 2023 bekend. Die gelden dan vanaf 1 januari 2023. Begin januari informeren wij je over je nieuwe tarief.

Lees verder

Wat wordt mijn tarief in 2023?

Op dit moment is het warmtetarief van 2023 nog niet bekend. Omdat de huidige energiemarkt onrustig is en de kosten van energie stijgen, verwachten we dat dit invloed heeft op het warmtetarief van 2023.

Lees verder

Waarom zijn de tarieven gestegen?

Door de hoge gasprijzen zijn ook de warmtetarieven flink gestegen. Johan uit Breda is boos en voelt veel frustratie. “Mijn woning is niet meer aangesloten op aardgas. Ik krijg warmte via een warmtenet. Waarom moet ik dan toch flink meer gaan betalen als de gasprijs omhoog gaat?” We leggen dit graag aan je uit.

Lees verder

Waarom betaal ik variabele kosten voor koude?

Voor koude van Ennatuurlijk betaal je vaste leveringskosten. Deze kosten zijn voor het onderhoud van het systeem tot en met de afleverset in je huis. Daarnaast brengen we in sommige gevallen ook het verbruik in rekening, afhankelijk van het type aansluiting in jouw woning. Daarmee houden we de vaste kosten lager en betaal je dus ook voor je verbruik.  

BTW-verlaging

Hoe werkt de tijdelijke btw-verlaging?

Vanwege de gestegen energieprijzen heeft de overheid maatregelen genomen om de energiekosten te verlagen. Eén van deze maatregelen is het tijdelijk verlagen van het btw-tarief op energie van 21% naar 9%. Deze verlaging gaat in per 1 juli 2022 en geldt tot en met 31 december 2022. Hiermee worden jouw energiekosten het komende halfjaar lager. 

Per 1 juli 2022 verrekent Ennatuurlijk jouw warmteverbruik en vaste kosten tegen 9% btw. Voor de meeste klanten van Ennatuurlijk betekent dit dat het maandelijkse voorschot omlaag gaat. In sommige gevallen blijft het voorschot ongewijzigd. Eind juni ontvangen alle klanten van Ennatuurlijk een persoonlijk bericht waarin we uitleggen wat de btw-verlaging voor jou betekent.