Voorschot

Tarief

Klopt mijn voorschot nog bij mijn verbruik en de nieuwe tarieven?

Vanaf 1 januari kun je je voorschot opnieuw laten berekenen op basis van de nieuwe tarieven. Door je voorschot na 1 januari op Mijn Warmte te controleren en aan te passen betaal je een voorschot dat past bij je verbruik. Zo wordt de kans kleiner dat je op je jaarafrekening moet bijbetalen.

Lees meer over je voorschot

Om het zo makkelijk mogelijk voor je te maken hebben we een stappenplan en een animatie gemaakt waarin je stap voor stap kunt lezen en zien hoe je je voorschot controleert en indien nodig aanpast. 

Krijg je je jaarafrekening jaarlijks in januari of februari? Dan hoef je nu niets te doen. We berekenen je voorschot dan opnieuw op je jaarafrekening.  

Let op: heb je losse metertjes op je radiatoren (warmtekostenverdeling) dan is een tussentijds voorschotcheck via Mijn Warmte niet mogelijk. Je ontvangt in januari een persoonlijk voorschotadvies van Ennatuurlijk. 

Hoe wordt mijn voorschot berekend?

We berekenen jouw voorschot door de vaste kosten en het verwachte warmteverbruik voor het huidige stookseizoen bij elkaar op te tellen en te delen door het aantal maanden voor je jouw jaarafrekening ontvangt. Daarbij houden we rekening met onder meer de grootte van jouw woning, de verwachte buitentemperatuur en het verbruik in het verleden. 

Opa Joop vraagt 't:

Ook Opa Joop had deze vraag. Hij vroeg een expert van Ennatuurlijk om hier antwoord op te geven:

Bekijk hier meer vragen aan Opa Joop. 

Hoe kan ik mijn maandelijks voorschot aanpassen?

Via Mijn voorschot op ons online klantenportal Mijn Warmte kun je jouw voorschot controleren. Je kunt ervoor kiezen om dit te doen op basis van de laatst bekende meterstand of door een nieuwe meterstand in te voeren. We geven je altijd een nieuw voorschotadvies zoals wij hem op dat moment voor je berekend hebben. Je hebt dan de keuze om ons advies te accepteren of zelf een gewenst voorschotbedrag in te voeren. Dit voorschot kan maximaal 10 procent lager liggen dan ons voorgestelde voorschot. Het verhogen van je voorschot kan naar ieder gewenst bedrag. Bijvoorbeeld als je verwacht dat je de komende periode meer warmte gaat gebruiken, of als je een 'spaarpotje' wil opbouwen. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om het huidige voorschot te behouden.   

Denk je dat het voorschot niet past bij jouw verbruik? Dan bespreken we dat graag. Neem daarvoor contact op met onze klantenservice via 085-2734567.

*In de maand voordat je de jaarafrekening ontvangt is het niet mogelijk om je voorschot te wijzigen. Wij doen dat automatisch voor je op de jaarafrekening.

Waarom is mijn voorschot aangepast?

Als jouw voorschot is verhoogd, kan dat verschillende oorzaken hebben:

  • De tarieven voor warmte zijn gewijzigd.
  • De nieuwe verbruiksperiode is langer dan 12 maanden. Dat komt voor wanneer de meterstand eerder is opgenomen/doorgegeven dan het moment waarop de jaarafrekening wordt opgemaakt.
  • Als blijkt dat het voorschot niet toereikend is geweest op basis van jouw afgenomen verbruik het afgelopen stookseizoen.

Als jouw voorschot verlaagd is, kan dat verschillende oorzaken hebben:

  • De tarieven voor warmte zijn gewijzigd.
  • De nieuwe verbruiksperiode is korter dan 12 maanden. Dat komt voor wanneer de meterstand eerder is opgenomen/doorgegeven dan het moment waarop de jaarafrekening wordt opgemaakt.
  • Als blijkt dat het voorschot afgelopen stookseizoen ten opzichte van jouw afgenomen verbruik te hoog was ingesteld.

Waarom berekende Ennatuurlijk mijn meterstand op de jaarafrekening?

Het kan zijn dat je een jaarafrekening hebt ontvangen met een berekende eindmeterstand. Dit doen we alleen als we op het moment van jouw afrekenperiode de meterstand niet op afstand konden uitlezen, of als je jouw meterstand niet of te laat hebt doorgegeven. Wij berekenen jouw meterstand dan zo nauwkeurig mogelijk op basis van de bij ons beschikbare gegevens, zoals historisch verbruik, de buitentemperaturen en de woninginhoud. Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met de klantenservice

 

Hoe wordt mijn voorschot voor koude berekend?

We berekenen jouw voorschot door de vaste kosten en het verwachte koudeverbruik bij elkaar op te tellen en te delen door het aantal maanden voor je jouw jaarafrekening ontvangt. Daarbij houden we rekening met onder meer de grootte van jouw woning, de verwachte buitentemperatuur en het historisch verbruik. Als je een vast bedrag voor koude betaalt, inclusief je koudeverbruik, dan delen we dit bedrag door het aantal maanden voor je jouw jaarafrekening ontvangt.

Hoe krijg ik inzicht in mijn voorschot?

Benieuwd of jouw voorschot hoog genoeg is? Of misschien juist te hoog? Via Mijn verbruik op ons online klantenportal Mijn Warmte geef je – het liefst op regelmatige basis – jouw huidige meterstand door en ontvang je een bijpassend voorschotadvies. Zo houd je het hele jaar door inzicht in jouw verbruik en pas je, als je dat wilt, je voorschot daarop aan. Op die manier voorkom je verrassingen op de jaarafrekening.

 

 

Mijn meterstand is niet geaccepteerd. Wat moet ik nu doen?

Als jouw meterstand niet geaccepteerd wordt in Mijn verbruik op Mijn Warmte ontvangen wij daar automatisch een melding van. Wij controleren de doorgegeven meterstand handmatig en voegen deze alsnog toe. Als we nog vragen hebben, nemen wij contact met je op.