Tekst

Waarvan hangt jouw warmteverbruik af?

De hoeveelheid warmte die je nodig hebt, is afhankelijk van diverse factoren. Ennatuurlijk zet graag de belangrijkste invloeden voor jou op een rij. Bovendien hou je jouw verbruik zelf gemakkelijk en precies in de gaten via jouw persoonlijke account op Mijn Warmte. Hier kan je ook jouw persoonlijke gegevens inzien en wijzigen en vind je meer informatie over tarieven en betalingen.

Tekst

Opa Joop vraagt 't

Opa Joop is een van onze klanten. Vragen die hij heeft stelt hij aan een expert van Ennatuurlijk. In deze video onderzoekt hij waar je warmteverbuik vanaf hangt. 
 

 

Bekijk meer video's van Opa Joop

Tekst

Jouw woning en type afleverset

Hoe groot is jouw huis? Is het goed geïsoleerd? En betreft het een vrijstaande of tussenwoning? Het aantal te verwarmen kubieke meters en de isolatiewaarde beïnvloeden de hoeveelheid warmte die je nodig heeft. Ook de hoeveelheid warm kraanwater die jouw afleverset per minuut geeft, is een belangrijke factor. Er zijn verschillende afleversets met een watercapaciteit van circa 8, 10 of 12 liter per minuut. Soms kan de capaciteit van een unit worden verhoogd. Hoe groter de capaciteit, hoe meer warmte je natuurlijk verbruikt. Maar je krijgt er ook een hoger comfort voor terug. Denk bijvoorbeeld aan een regendouche.

Persoonlijke behoefte

De mate van comfort die je wenst, heeft invloed op jouw warmteverbruik. Verwarm je alle ruimtes in jouw woning of slechts enkele? Ook het aantal gezinsleden heeft effect: hoe groter jouw gezin is, hoe meer warmte je nodig hebt. En als je veel van huis weg bent, heeft dat natuurlijk ook invloed.

Bijzonder verbruik bij nieuwbouw of verbouwing

Wist je dat een nieuwbouwwoning of verbouwde woning het eerste jaar na de (ver)bouw(ing) aanzienlijk meer warmte nodig heeft dan de jaren daarna? Het stucwerk en andere materialen in de woning bevatten het eerste jaar vocht dat door verwarming moet wegtrekken: dit heet droogstoken.

Gemiddeld warmteverbruik voor jouw woning

Zoals we hierboven uitleggen, beïnvloeden heel wat zaken jouw warmteverbruik. Daarom kunnen we alleen een schatting maken van het warmteverbruik (inclusief voor de verwarming van kraanwater) dat je mag verwachten. We kijken daarbij ook naar het soort woning dat je hebt.

Type woning Verwacht verbruik
Tussenwoning Tussen de 30 en 40 GJ*
Hoekhuis Tussen de 35 en 45 GJ*
Twee onder 1 kap Tussen de 40 en 50 GJ*
Vrijstaand Tussen de 50 en 60 GJ*

* 1 gigajoule komt overeen met ongeveer 35 tot 40 m3 gas. Als gevolg van droogstoken, kan het verbruik het eerste jaar toenemen met 10 tot 30 gigajoule.

Tekst

Aandachtspunten

Ennatuurlijk denkt graag met je mee om storingen te voorkomen en jouw afleverset zo soepel mogelijk te laten functioneren. In dat kader zijn er een paar kleine handelingen die je zelf kunt uitvoeren.

Tekst
  • Bekijk de installatie regelmatig om te zien of er geringe lekkages zijn.
  • Het warmtapwaterapparaat (puntje 7 bij de onderdelen afleverset) moet altijd op stand 4 staan. Deze stand mag niet veranderd worden.
  • Controleer of jouw radiatoren eerst aan de bovenzijde warm worden. Als dat niet zo is, zijn ze waarschijnlijk verkeerd aangesloten en werken ze niet optimaal.
  • De afsluiters met de nummers 1, 2, 3, 5 en 6 moeten twee keer per jaar dicht- en weer opengedraaid worden. Zo blijven ze soepel te bedienen.
  • Hebt je een kraan voor de toevoer van koud water naar jouw terras? Deze mag je ook twee keer per jaar afsluiten en weer opendraaien om dezelfde reden.
Media
afleverset
Tekst

Hoe maak je optimaal gebruik van jouw verwarmingssysteem?

Houd bij koude buitentemperaturen steeds dezelfde kamertemperatuur aan

Om in je woning steeds dezelfde temperatuur te houden, hou je in de koude(re) maanden, het zogeheten stookseizoen, het best zo veel mogelijk een vaste kamertemperatuur aan. Als je de temperatuur wilt aanpassen met de kamerthermostaat of de thermostaatknop op de radiatoren, dan moet je dat geleidelijk doen. Het duurt even voordat jouw woning verwarmt of afkoelt.

Wel of niet tijdelijk een lagere temperatuur instellen

Je kunt ervoor kiezen om de temperatuur tijdelijk lager in te stellen. Bijvoorbeeld ’s nachts of als je een tijd niet thuis bent. Maar hoe beter jouw woning geïsoleerd is, hoe minder nut het heeft om de temperatuur tijdelijk te verlagen. ’s Nachts koelt de woning af en die moet je ’s morgens weer op temperatuur brengen. Het is comfortabeler voor je om de temperatuur niet of maar een beetje (2 °C) te verlagen.

Voorkom legionellabesmetting

Zet je de warmtapwaterinstallatie na lange tijd weer aan? Spoel dan eerst de leidingen goed door met warm water om legionellabesmetting te voorkomen.

Af en toe ontluchten

Hoor je een borrelend geluid in de leidingen of radiatoren? Dat verhelp je door de radiatoren te ontluchten. Zet daarvoor het speciale ontluchtingssleuteltje op het ontluchtingsventiel van de radiator en draai het langzaam een beetje open (naar links) tot je lucht hoort ontsnappen. Draai het ventiel weer dicht als er water uit de opening komt. Zo werk je alle radiatoren af, van beneden naar boven.
Pas op! Het water dat tijdens het ontluchten uit de radiatoren komt, kan heet zijn.

Voorkom bevriezing

Als je in de winter langere tijd niet thuis bent, is het belangrijk dat je alle radiatorkranen in huis op de stand ‘vorstbeveiliging’ zet (te herkennen aan het sterretje) of op stand 1 op de thermostaatkraan. Wees er zeker van dat alle radiatoren werken door de radiatorkraan even helemaal open te draaien. Denk ook aan de radiatoren in je garage, kelder of berging. Als radiatoren niet warm worden, kan de radiatorkraan defect zijn. Kijk of jouw vraag hier tussenstaat of neem contact op met je installateur.

Gelijkmatig verwarmen voor een optimaal warmtecomfort

Voor een optimaal gebruikscomfort is het belangrijk dat je de ruimtes met meerdere radiatoren gelijkmatig verwarmt. Zet hiervoor alle radiatorkranen in één ruimte op dezelfde stand. Let er ook op dat je de ruimte minstens 15 minuten per dag ventileert, zodat je het vocht uit je woning houdt. Door ook in de lente en de herfst jouw pand een beetje te verwarmen, voorkom je dat jouw woning vochtig wordt.

 

Lees meer bespaartips!