Peter is projectontwikkelaar en werkt door heel Nederland aan woningbouwcomplexen. Nu de zomers steeds warmer worden, wordt het actief koelen van huizen en appartementen steeds belangrijker. Maar die oplossingen moeten wel duurzaam én betaalbaar zijn. Peter vraagt zich af wat de koelmogelijkheden zijn in combinatie met een warmtenet.
Anneloes van Winterswijk, Productmanager bij Ennatuurlijk: “Sinds 1 januari 2021 gelden er voor projectontwikkelaars strenge eisen voor bijna energieneutrale gebouwen (BENG): nieuwe woningbouwprojecten moeten zo min mogelijk energie verbruiken. Daarnaast worden Nederlandse zomers inderdaad steeds warmer. Daarom moeten nieuwbouwwoningen sinds 1 januari 2021 ook aan de TOjuli-eis voldoen. Deze regelgeving moet ervoor zorgen dat nieuwe woningen ook in een snikhete zomer comfortabel blijven. Natuurlijk wel op een duurzame manier.

Comfortabel en duurzaam bouwen
En dat vraagt om behoorlijk wat denkwerk voor projectontwikkelaars als Peter: want hoe zorg je ervoor dat een woning zo comfortabel mogelijk is en tegelijkertijd niet te veel energie verbruikt om het te verwarmen en te koelen? Dat kan bijvoorbeeld door bouwkundige aanpassingen te doen, zoals kleinere ramen aan de zuidkant van de woning. Maar soms past dit niet in de vormgeving of leveren de bouwkundige aanpassingen simpelweg niet genoeg comfort. Dan krijg je te maken met actieve koeling.
Ruimtebesparend koelen
Er zijn veel manieren om een woning(complex) te koelen. Sommige vormen van koeling nemen veel ruimte in beslag. Onhandig voor de bewoners en ongunstig voor de projectontwikkelaar, als de ruimte al schaars is. Wanneer er al een warmtenet in de buurt is, kan koelen via een koudenet een heel goede, duurzame en ruimtebesparende oplossing zijn.
Veel verschillende mogelijkheden
Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld in combinatie met een warmte-koudeopslag, waarbij de kou uit een koude bron wordt gehaald en via een net van leidingen de vloeren koelt. Je kunt ook denken aan koude die afkomstig is uit diep oppervlaktewater of ‘kunstmatige kou’, die opgewekt wordt met een koelmachine. In alle gevallen wordt de kou als gekoeld water via een net van leidingen getransporteerd naar de goede plek.
Oplossing verschilt per project
Wat de beste oplossing is voor de projecten van Peter, is afhankelijk van de wensen, de situatie en de omvang van een project. Het is in ieder geval belangrijk om al in een zo vroeg mogelijk stadium na te denken over de verwarming én koeling van een gebouw, omdat die keuzes ook invloed kunnen hebben op het ontwerp. Mijn collega’s en ik denken daar graag in mee.”
Meer weten over koude?
Salesmanager Bob of een van zijn collega’s kan je alles vertellen over koude voor je pand.
Wat vind jij van Hot topic: hoe pas ik actieve koeling toe in mijn project?
Wat vind jij van Hot topic: hoe pas ik actieve koeling toe in mijn project?
Bedankt voor het geven van jouw waardering!
Sluit dit vensterDeze staat in de wachtrij om goedgekeurd te worden door een van onze website beheerders.
Na goedkeuring zal deze worden gepubliceerd.