Warmtenet Helmond

Tekst

In Helmond is er sinds begin jaren tachtig een warmtenet (ook wel stadsverwarming genoemd). Het warmtenet van Ennatuurlijk loopt van de energiecentrale aan de Achterdijk naar de wijken Rijpelberg en Brouwhuis. Daarmee levert het warmtenet van Helmond ongeveer 266.000 GJ aan warmte per jaar aan zo’n 6.500 huishoudens en een aantal bedrijven in de wijken Rijpelberg en Brouwhuis.

Media
Warmtenet- Helmond Ennatuurlijk
Tekst

Waar komt de warmte nu vandaan?

Wij geven graag inzicht in de duurzaamheid van onze warmtenetten. Op het warmte-etiket kan je in één oogopslag zien welke warmtebronnen Ennatuurlijk gebruikt en hoe duurzaam het warmtenet in 2021 was. De woningen en bedrijven in Helmond ontvangen warmte via de warmtekrachtcentrale (WKC) in Helmond. 95% van de warmte is afkomstig van 2 stoom- en gasturbines (STEG’s). De overige 5% van een gasgestookte piek- en back-upketel. Wil je weten wat alle termen op het warmte-etiket betekenen? Klik hier

Media
warmte-etiket Helmond 2021
Tekst

Op zoek naar nieuwe duurzame bronnen in Helmond

Om de warmte in Helmond te verduurzamen werken we op dit moment hard aan een verduurzamingsplan. De focus ligt op het vinden van een alternatieve lokale bron voor gas. Met duurzamere warmte kunnen we Helmond helpen om van het gas te gaan. Samen met de gemeente en de provincie hebben we onderzocht welke betrouwbare, duurzame, veilige en betaalbare warmtebronnen er zijn in en om Helmond. Warmte uit oppervlaktewater (aquathermie) van de Zuid-Willemsvaart is op dit moment de meest veelbelovende optie, dus daar zijn we mee gestart. Ook onderzoeken we andere innovatieve technieken, zoals de technologie met ijzerpoeder en waterstof van RIFT en de mogelijkheden van warmte uit industrie.

Huizen verwarmen met warmte uit oppervlaktewater

Tekst

Verduurzaming van warmtenetten en innovatie gaan hand in hand. In Helmond verkennen we samen met gemeente en provincie de mogelijkheden van aquathermie. Aquathermie is een veelbelovende techniek waarbij je warmte uit oppervlakte-, afval- of drinkwater haalt om woningen te verwarmen, bijvoorbeeld uit de Zuid-Willemsvaart.

Lees meer aquathermie in Helmond

 

Media
Aquathermie Helmond

Wat nou als we energie uit water zouden kunnen halen?

Tekst

Dat is de droom van onze collega Frank. Aan de Zuid-Willemsvaart in Helmond onderzoekt hij hoe we water als bron kunnen gebruiken voor ons warmtenet. Dat zal niet makkelijk gaan, maar hij is vastberaden om dit te gaan ontwikkelen. Bekijk de video en ontdek welke kansen innovatieve warmte biedt voor Helmond, de regionale energie strategie en misschien wel heel Nederland.

Media

IJzerbrandstof als bron voor het warmtenet in Helmond

Tekst

Is het verbranden van ijzerbrandstof één van de oplossingen voor een gasvrije toekomst? In Helmond gaat warmtebedrijf Ennatuurlijk een test doen met RIFT: het warmtenet wordt vanaf eind mei met deze nieuwe ijzerbrandstoftechnologie van warmte voorzien goed voor de verwarming van ca. 500 van de 6.500 huishoudens aangesloten op het warmtenet. De voordelen ten opzichte van gas zijn duidelijk: geen uitstoot van CO2, bijna geen stikstof-uitstoot, veilig in opslag en een circulaire oplossing omdat het ijzerbrandstof keer op keer kan worden gebruikt als brandstof.

Lees verder

Media

Meer weten?

Onder meer Dionne van onze klantenservice helpt je graag verder.

 

085-2734567
klantenservice@ennatuurlijk.nl