Warmtenet Leeuwarden

In Leeuwarden heeft Ennatuurlijk twee warmtenetten: De Zuidlanden en Camminghaburen. In totaal leveren we in Leeuwarden zo’n 80.000 GJ warmte per jaar aan zo’n 1.800 huishoudens en vier bedrijven. Het warmtenet (ook wel stadsverwarming genoemd) in Leeuwarden kan in de toekomst groeien naar een warmtenet dat meer dan de helft van Leeuwarden van duurzame warmte kan voorzien.

Tekst

Waar komt de warmte nu vandaan?

De huidige warmtenetten in Leeuwarden hebben ieder een andere warmtebron. Zo zorgt een warmtekrachtkoppeling (WKK) in Camminghaburen voor de warmte in de wijk. In Zuidlanden maken we gebruik van de koeien van Dairy Campus. Dairy Campus is onderdeel van Wageningen University & Research en verricht onderzoek naar duurzamere en efficiëntere manieren om zuivel te produceren. De koeien binnen dit project produceren natuurlijk mest. Biogas Leeuwarden BV vergist deze mest en zet het om naar biogas. Wij verbranden het biogas in een daarvoor geschikte ketel en zetten de warmte in voor de duurzame verwarming van maar liefst 750 huishoudens in Techum en Jabikswoude.

Tekst

Warmte-etiket Leeuwarden

We geven je graag inzicht in de duurzaamheid van onze warmtenetten. Op het warmte-etiket kan je in één oogopslag zien welke warmtebronnen Ennatuurlijk gebruikt en hoe duurzaam het warmtenet in 2021 was. In Camminghaburen is de warmte voor 49% afkomstig van een gasgestookte warmtekrachtkoppeling (WKK) en voor 51% uit gasgestookte back-upketels. Momenteel werkt Ennatuurlijk samen met Shell, EBN en de Bouwgroep Dijkstra Draisma aan de ontwikkeling van een aardwarmtebron. Met aardwarmte kunnen we in potentie de helft van Leeuwarden van duurzame warmte voorzien. In de zomer van 2021 vond een eerste proefboring plaats. In De Zuidlanden ontvangen onze klanten voor 51% duurzame warmte uit biogas van de Dairy Campus in Leeuwarden. Wil je weten wat alle termen op het warmte-etiket betekenen? Klik hier

Linker kolom

warmte-etiket leeuwarden Camminghaburen

Rechter kolom

Warmte-etiket leeuwarden De Zuidlanden

Tekst

* Warmtenetten die gekoppeld zijn aan een warmtekrachtkoppeling (WKK) leveren door de versnelde verduurzaming van de landelijke elektriciteitsmix steeds minder CO2 besparing op. Klik hier voor meer informatie. Over een aantal jaar verwachten we dit warmtenet te  kunnen koppelen aan de ring om het net zo van aardwarmte te voorzien.

Linker kolom

Aardwarmte in Leeuwarden

In Leeuwarden werken we hard aan het ontwikkelen van een nieuwe warmtebron: aardwarmte. Hiervoor werken we samen met Shell, EBN en Bouwgroep Dijkstra Draisma. Aardwarmte, ook wel geothermie genoemd, is een techniek waarbij lokale en duurzame warmte uit de ondergrond wordt gehaald voor de verwarming van huizen en bedrijven. Het van nature aanwezige warme water wordt uit de ondergrond opgepompt. De warmte wordt eruit gehaald. Het afgekoelde water stroomt terug in dezelfde aardlaag waar het weer op kan warmen.

Lees hier alles over aardwarmte in Leeuwarden

Rechter kolom

Warmte in Leeuwarden in 2030 en 2040

Er wordt momenteel gewerkt aan een ambitieus plan om de bestaande warmtenetten te koppelen aan een aardwarmtebron (geothermie). Daarbij is de ambitie om het warmtenet aanzienlijk uit te breiden om zo een groot deel van Leeuwarden te kunnen voorzien van duurzame aardwarmte. Zo kunnen we een belangrijke bijdrage leveren aan de klimaatdoelstellingen.

 

Meer over de toekomste warmte in Leeuwarden

Tekst

Gespreksavond Aardgasvrij wonen in Leeuwarden

In juni 2021 was er een gespreksavond Aardgasvrij wonen. Hierin konden bewoners in gesprek over de mogelijkheden om Leeuwarden Aardgasvrij te maken. Een van die mogelijkheden is een warmtenet. Bekijk hier de opname van de gesprekavond terug waarin onze collega Peter Slot je meer vertelt over het warmtenet in Leeuwarden en de mogelijkheden voor uitbreiding van dit net met aardwarmte (geothermie). 

Media

Meer weten?

Onder meer Dionne van onze klantenservice helpt je graag verder.

 

085-2734567
klantenservice@ennatuurlijk.nl