Warmtenet Lelystad

Tekst

Tussen de Oostvaardersplassen en Lelystad ligt de nieuwe woonwijk Warande. Een groen en waterrijk woonlandschap waar duurzaamheid vanzelfsprekend is. De wijk is volledig aardgasvrij. De gemeente Lelystad koos vanaf het begin voor verwarming via een duurzaam warmtenet van Ennatuurlijk.
 

Een van de duurzaamste warmtenetten van Nederland

In de wijk Warande leveren we warmte voor verwarming en warmwater aan ruim 700 woningen en één bedrijf. De wijk zal de komende jaren verder doorgroeien naar ca. 1.500 woningen. Ook die woningen krijgen een warmte-aansluiting. 

Media
Tekst

Waar komt de warmte vandaan? 

De warmte is afkomstig van de biomassacentrale van Primco die naast de wijk staat. Deze centrale produceert voldoende warmte voor de hele wijk. De biomassacentrale wekt warmte op door verbranding van houtsnippers van lokaal snoeihout. Het snoeihout komt uit de Flevopolder en de Veluwe. De boomstammen gaan naar de houtindustrie voor planken, deuren en kozijnen. Een deel van de takken en het tophout wordt ter plekke versnipperd voor gebruik in biomassacentrales. Bij Primco liggen er altijd voldoende houtsnippers in de opslag voor een ongestoorde warmtelevering. De houtsnippers zijn Better Biomass-gecertificeerd volgens de NTA8080-norm. Dat betekent dat de biomassa voldoet aan internationale duurzaamheidseisen.  

Tekst

Hoe leveren we warmte in de wijk? 

De warmte die de biomassacentrale opwekt, leveren wij via een ondergronds warmtenet aan alle aangesloten huishoudens en een bedrijf. Als de centrale even geen warmte kan leveren door onderhoud of een storing, dan neemt een gasgestookte back-upcentrale die taak over.  

Biomassa

Wat maakt de warmte duurzaam? 

Het warmtenet van de wijk Warande is een van de duurzaamste warmtenetten in Nederland. Dat komt doordat we onze gasgestookte back-upcentrale relatief weinig hoeven inzetten. De biomassacentrale functioneert namelijk zeer goed en staat ook bij onderhoud heel beperkt stil. Het grootste deel van de warmte (96%) wordt daardoor opgewekt met biomassa. En maar 4% met aardgas door de back-upcentrale. 

Tekst

Warmte-etiket Lelystad

Wij geven graag inzicht in de duurzaamheid van onze warmtenetten. Op het warmte-etiket kan je in één oogopslag zien welke warmtebronnen Ennatuurlijk gebruikt en hoe duurzaam het warmtenet in 2021 was. Wil je weten wat alle termen op het warmte-etiket betekenen? Klik hier

Duurzame warmte in de toekomst 

Ons doel is een 100% duurzame warmtevoorziening voor Warande in 2040. Omdat biomassa een transitiebrandstof is, wordt onderzocht of het mogelijk is om de biomassacentrale te vervangen door een andere duurzame warmtebron, zoals aardwarmte. 

Media
Warmte-etiket lelystad 2021

Meer weten?

Salesmanager Peter of een van zijn collega’s helpt je graag verder.

 

085-2734559
zakelijke-klantenservice@ennatuurlijk.nl

Wat vind jij van Warmtenet Lelystad

Wat vind jij van Warmtenet Lelystad

Bedankt voor het geven van jouw waardering!
Deze staat in de wachtrij om goedgekeurd te worden door een van onze website beheerders.
Na goedkeuring zal deze worden gepubliceerd.

Sluit dit venster